Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Abdij wijngaard in Waals - Brabant (B) Wijnton.be exclusief !

Gepost op 01/09/2011 om 17:36 door Carl in de rubriek algemeen.

We waren tegast in Wallonië, om met onze speurneus onbekende wijngaarden te gaan opzoeken- succesvol vonden we deze in de Abdij van Villers-la-Ville. We zijn net over de grens van Vlaanderen, in de omgeving van ' Pays de Villers ' met vijf gemeenten : Chastre , Court Saint-Etienne , Mont Saint Guibert en Walhain. Het touristisch authentieke cisterciënzerabdij van de 12 de eeuw pronkt nog steeds in zijn oude glorie. De bezoeker kan genieten van een vlak terren met vier terrassen, samen 20 are groot. Bij de oprichting van deze orde, hadden de monniken wijn nodig voor de misvieringen en zich te voeden - meteen de oorsprong van dit wijngoed , nu een atraktie geworden.

Vignoble de l' Abbaye Villers

Van de kloosterorde , is nog weinig te bespeuren , maar de parel van de tuin, die verloederd was, kreeg een nieuw leven ingeblazen, zodat het heden een bezienswaardigheid is geworden. Ook de abdij krijgt jaarlijks aandacht voor zijn reeds 25 ste jaarlijkse zomerspektakel in openlucht ' Le nom de la rose '. Het toneelstuk is gebaseerd op de beroemde roman van Umberto Eco. Kunnen we verder uw nieuwsgierigheid invullen ? Het toneelstuk neemt de kijker mede met ex-inquisiteur 'Guillaume de Baskerville ' die de monniken van de abdij opzoekt en al snel de keerzijde van het decor ontdekken : slagen onder de gordel , slaapkamergeheimen , macabere wendingen. Alles integrieert zich in verschillende locaties van de abdij in zeven delen.


De vrienden van de wijngaard


In 1990 besloten de inwoners en vriendenkring met een oprichting van een V.Z.W ( vereniging zonder winstgevend doel ) - nu reeds 120 leden - om op dezelfde manier zoals monnikken ooit hebben gedaan , wijnen te bottelen. Het enthousiasme groeide verder, om ook rondleidingen te bezorgen, een vluchtige schets van de geschiedenis van de wijn aan te tonen : aanplantingen, snoeien, bereidingen en natuurlijk een proeverij te verzorgen met de wijnen van het jaar voordien. Hoopvol slagen ze erin , een originele wijn te produceren , uniek door zijn karakteristieken. Voor druivenras kozen ze voor de Regent , en dit is voor ons een prachtige wingerd.Rondleidingen zijn er uitsluitend op zaterdag tot 3 september. Abdijbezoek vanaf 1 april tot 31 oktober van 10-18 uur.
Voorstellingen toneel van 13 juli - 13 augustus vanaf 21 uur.

Rue de l' Abbaye 55
1495 Villers-la-ville (België)DECA copyricht Aug 2011 WIJNTON.BE

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese