Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

A.O.C. Crozes-Hermitage (N-Rhône) , de regio voor Syrah (rassen)

Gepost op 24/04/2014 om 10:56 door Carl in de rubriek algemeen.

Het plezier om reeds jonge wijnen te proeven, daar horen reeds de wijnen toe van Crozes-Hermitage. Zowel rode of witte wijnen zijn er in de omgeving te vinden met vooral het ras MARSANNE voor wit, SYRAH voor rood. We bevinden ons in de Noordelijke Rhônegebied, van het Franse departement Drôme aan de linkeroever van de Rhône. Een kleine 20 km van Valence en een 3 km van Tain-Hermitage met een oppervlakte van 5,5 km2 en slechts 573 inwoners. Climathologisch een jo-jogehalte van zeer goede jaren en oogsten en we zien bvb 2005,'06 , '07 topjaren waren, waar het minder goed ging in '09 , '10 en dan plots 2011 terug een sterk oogstjaar met 2012 als moyenne beschreven of een gemiddelde. Mijn persoonlijke tip begint al ze na 2 tot 5 jaar lagering op tafel te zetten, en geniet van deze betaalbare stars zelfs tot 30 jaar voor vervaldatum. Zowel gerijpte technowijnen op eik zullen omstuimig zwart fruit, kersen en veel karakters vertonen voor de rode versie. In de omgeving bevinden zich zeer goede wijnbouwers met faam. Niet gekend deze appellation ? Tijd om ze meesterlijk te leren kennen - een opdracht voor onze wijnblog WIJNTON.BE. De kansen zijn altijd groot om bij de rode wijnen een bouquet van aardbeien, eau-de-vie , chocolat, pruimen en diversen te vinden , naast de kruidigheden. Het zijn zeer goede bewaarwijnen van 30 tot 40 jaar.


De regio

Vooral vlakke wijngaarden, maar de grote achtertuin van het ras Syrah, één van de beste druivenrassen ter wereld voor wijnen. Men zegt dat het eveneens het gezondste ras is, met de meest karakterwerende stoffen voor kanker. Crozes-Hermitage behoort tot de regio Tain-l' Hermitage met zijn 11 communes van : 'les vignobles des appellation la vallée du Rhône septentrionales !

Slechts 1495 ha bieden deze regio in een oppervlakte en een productie van 67000 hl waarvan 92 % rode wijnen. In de ondergrond zijn de perselen verdeeld met steengraniet, oude kalkresten , gesteenten, rolkeien. Duidelijke erkenning voor mineralige rode wijnen , iets minder voor een lage beplanting van Rousanne en Marsanne. We zochten een handelaar die een familiale bedrijf verdeeld en we vonden flessen van de familie CHAVE , waar de families Natacha, Jean-Louis, Yann elk een afzonderlijke kelder bezitten. Kleine bedrijven maar de stielkennis leerden ze allen in Bourgogne.

Proeverij


Crozes-Hermitage A.O.C rouge 2011

Wijnbouwer: Jean Louis Chave

Cuvée: Siléne

Alc: 13 %

Druivenrassen : 100 % Syrah


Culinair: eend, duif, krokant gebakken kip , rundhaas , vleessoorten met saus.
Kleur: diep karmijnrood , helder , doorschijnend met glycerolrijke tranenband

Geuren: parfum van rijpe fruitimpressie , kriek en pruim , gevolgd door kruidige accenten na walsen, vlezige gerookte hamgeur , vers gemalen peper en zwarte olijf , pelsgeur.

Smaken: volmondige fruitigheid met mineralig accenten van bosviooltjes , kers, gedroogde kruiden (tym en laurier) , na evolutie een ontplooiing van houterige kreupelhout , fijne zuren , soepele tannine , lange afdronk.

Kelder: proef ze vanaf 2014-2019

Te koop en met dank : D.I.V.O Vlamingveld 47 8490 Jabbeke


Deca April 2014

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese