Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Onze vondsten voor schuimers : Chilenen zijn in ons land (2)

Gepost op 12/01/2013 om 23:29 door Carl in de rubriek algemeen.

Oudejaarsavond, was voor ons 'werken' en dit natuurlijk door culinair te smullen - maar we moesten redactioneel bijvullen voor de wijnblog: proeven van schuimers en wijnen, het was de bedoeling voor alle wijntonners dit vrij te geven. Met mijn gelieve sommeliére zijn we het eens geraakt : indrukwekkend die Chilenen ! We hebben inderdaad tasternota's gemaakt met onze pen naast ons bord ! We kunnen straffe bewijzen voorleggen, de flessen zijn overal te vinden.

Casillero del Diablo (brut) Chardonnay

Op verkennig : Concha y Toro is voor Chili een viersterren productielijn van hoge kwaliteitsgerichte stille wijnen zoals Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah - maar ook mousserend krijgen ze wereldfaam . Konden we hun gran reserva te pakken krijgen, - die bezitten ze - dan was het voor ons nog beter gelegen... maar eerst proeven ...!

Het bedrijf is sinds 1883 werkzaam en bezit een wereldfaam van know-how, zekerlijk op gebied van Chardonnay. Deze fles is een pure blanc-de-blancs en dit zullen we onderzoeken. Met hun terroir is het niet zoals de kalk (rifen) in Champagne - dan zouden we snel ontdekken mineraal. Rekening houden met nog een vroegere oogst van de Champagneregio - omdat de klimaats omstandigheden anders zijn, zou het kunnen dat we een Chardonnay verkrijgen met veel noten, vettige boter, brioche en consoorten. Hebben wij hier nu te doen met een betere Cava- of Champagne - of Crémant ? Tipje van de sluier ? Het is echt een wereldster voor visspecialiteiten , oesters en aperitief met visspecialiteiten of met amuses. Hebben we getest, met grote inspanningen, of dit werkelijk klopt.

Voorkomen fles

Het is echt wennen aan de kleine groene 75 cl - fles met een rode halsband met ijzerwerk om het stopsel te verstevigen van zijn drukkkracht. Onderaan eveneens een inholling - een sierlijke duivelzegel -maar met grote duivelstrekken ! Vreemd gevoel om op tafel te zetten.

Proefnota


Casillero del Diablo (brut)

Druivenrassen: Chardonnay 100 %

Terroir: Limari Valley Chili

Domein: Concha Y Toro

Methode : Sprakling wine (noemen ze plaatselijk zo) maar met tweede gistig - methode traditionelle

Alc: 12 %

Serveer temperatuur: 6 tot 8 ° C

Eigenschappen: zeer mooie witte romige moussevorming van lange tijdsduur - piepkleine snelle krachtige belvorming - cylindervormige kroontje in het glas - fijne glycerine aan het flûteglas.

Geuren: eerder gesloten bij de start , maar met kamerteperatuur kwam er toch een exotica aan te pas. Geel fruit , stevige citrus en andere kwaliteiten bleven verborgen. Bloemenfestival, Appeltjes, citroen en vegetaal. (kleine tea en linde)

Smaken: aanleg van een directe mineraal body ('t is niet waar zeker ? ), volgend met wit steenfruit , subtiel, soepelheid fruitigheid in een bijzondere fijne finesse die over onze tong gleed, met een vervolging van zuren en aciditeiten van een gele pompelmousse, citroen, ook die sappige perzik, een korte halflange afdronk.

Score : 16,50/20

Te koop Delhaize supermarkten ( prijs rond 6 euro)


We hebben nog wonderbare nieuwe Cava's gevonden , stille wijnen zoals MACEBEO als monocépage, Italianen en consoorten, volg ons mede !

DECA December 2012 eigendomsrecht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese