Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Prettige eindejaarsfeesten 2020 ! Zoektocht naar een topwijn?

Gepost op 29/12/2016 om 22:07 door Carl in de rubriek algemeen.

Langs deze weg wensen wij u, familie en vriendenkring een gelukkig NIEUW (oogst) wijnjaar 2021. We gaan tafelen en daar horen wijnen bij. Als wijnliefhebber is dan ook een must een topwijn te ontdekken. De gouden regels zullen altijd dezelfde zijn. Laten we nog eens alles op een rij zetten.

Je hoort wel eens "Des goûts et des couleurs, on ne discute pas" - daar zijn we volledig mee eens. Smaken verschillen, maar toch is een einddoel een goed glas wijn. Meer nog...dat hij lekker is in al zijn vormen. Er zijn enkele trucs om een uitzonderlijke wijn te herkennen. Wedden dat we samen zullen genieten?


Evenwicht, evenwicht en evenwicht!

Alles begint met evenwicht! In theorie lijkt het normaal ensimpel, maar in de praktijk niet zo'n evidentie. Evenwicht heeft ondermeer te maken met vier basissmaken : zuur, zoet, bitter en zout. Je treft in wijn haast nooit zout aan. Zuur, zoet en bitter daarentegen zijn smaken die al in de druif aanwezig zijn : in het sap, het vruchtvlees, de pitten en de schillen.

Zoet maakt een wijn rond en soepel.
Zuur zorgt voor een levendigheid en frisheid.
Bitter is nodig voor kracht en structuur.


Hoe mooier ze met elkaar verweven zijn, hoe lekkerder je de wijn vindt. Is één van de smaken te sterk, of te zwak, dan ervaar je een gevoel van onbehagen.

Een ander belangrijk evenwicht is dat tussen hout en fruit. Houtrijping diend om de smaak van een wijn gunstig te beinvloeden, niet om hem naar HOUT te laten smaken.

Voor alcohol geldt hetzelfde : het doel is om de smaakelementen in wijn naar een hoger niveau te tillen, niet om de alcohol op zich gewaar te worden. 12,5 - 13 % is het hoogste - laat u niet vastnemen van hogere concentraties.

Je zou over evenwicht nog een tijdje kunnen doorgaan. Concentratie versus finesse. Kracht versie elegantie. Niets mag domineren. Alles moet mooi gedoseerd zijn.

Andere vaktaal is deze van een wijn die goed geknoopt is. Je hebt een gevoel van samenhang, eenheid en spankracht, zonder neiging tot verbrokkeling of verflauwing. Hiermede is alles gezegd. Kort en bondig. Men moet fruit in de mond waarnemen - punt amen.

Hartelijk en vineuze groeten !

DECA 29 December '16 (C)

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese