Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Saar : Het wijnbouwgebied Mosel ( Duitsland)

Gepost op 10/01/2011 om 10:24 door Carl in de rubriek algemeen.

Aan de Saar wordt wijnbouw binnen Rheinland-Pfalz bedreven tussen Serrig en Konz aan de monding in de Moezel. De wijngaarden van het wijnbouwdistrict Saar liggen vaak op de zuidhellingen van zijdalen. De bodem bestaat overwegend uit donkere devoonleisteen. Op sommige plaatsen komt ook de diabaas voor, een gesteente van vulkanische oorsprong.

De aanplant aan de Saar is de afgelopen jaar door de herplant van oude steillagen weer gegroeid. Zowel gevestigde bedrijven als nieuwe eigenaars zetten hun kaarten op karakteristieke Riesling uit steillagen met een leisteenbodem. De aanplant van bijna 750 hectare bestaat voor 80 % uit Riesling.

Door de hogere ligging van het Saardal en de wat lagere gemiddelde temperatuur is de rijpingsperiode van de Riesling nog langer dan aan de Moezel en hebben de wijnen een markant eigen profiel.

Rieslings van de Saar onderscheiden zich door bijzonder langlevend en verrassen ook na decennia nog door hun levendigheid. De wijnen vertonen vaak citrusaroma's.

Het qua oppervlakte kleine gebied beschikt over een hoeveelheid exellente steillagen. De Scharzhofberg , een van de bekendste Rieslingwijngaarden ter wereld, ligt aan de Saar.

Müller-Thurgau is met een aandeel van 5 % weliswaar ook aan de Saar de op één na belangrijkste druif, maar speelt hier slechts een bijrolletje. Opvallend is het aandeel van de Weibburgunder met 4,3 % duidelijk boven het gemiddelde voor het hele gebied ligt. Een even grote oppervlakte neemt ook Spätburgunder in, terwijl Dornfelder (rood) blijft hangen op een schamele 1,4 %


deca NOV 2010 Copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese