Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Verrassende proeverij : Gault & Millau dit is werkelijk topklasse !

Gepost op 01/06/2013 om 21:54 door Carl in de rubriek algemeen.

Kortrijk , 26 Mei 'Meeting Center' Kortrijk Xpo - geen mooier locatie om ruim en gezellig een wijndegustatie te verzorgen. De slechte weersomstandigheden die voorspeld waren, konden de ruime belangstelling toch bewegen voor een hoog bezoek. De zon was er toch van de partij, met een matige warmtekracht- de zintuigen stonden sterk voor de ontdekkingen. Het was een eer en genoegen, vele leden van de WIJNTON.BE-familie te begroeten - we denken dat ze met deze unieke gelegenheid een 'fun' degustatie hebben meegemaakt.

Alles voorhanden voor een rijke ontdekking

Gault & Millau, mag dan reeds een populariteit bezitten , deze sponsor met uitgaven van culinaire gidsen voor restauratie - gaat nu ook in zee met wijn wereld met de keuzes van de beste handelaars. Gidsen zijn er al voorhanden voor een echte 'Make life tasty' - wijnbar adressen. De leidende functie was in handen van de Heer en Mevrouw François Huysmans en Britt Fierremans , die al tientallen jaren de volledige knowhow kennen voor een professionele organisatie. Hun programma was o.a 12 top bedrijven die hun wijnen voorstellen , de mogelijkheid de splinternieuwe uitvinding van 'Winefit'-dispenser te ontdekken. Een uniek revoutionair systeem om wijnen per glas te schenken zonder kwaliteitsverlies. Vele eerder uitvindingen en proeven bevestigen terug het inert gas 'ARGON' die kleurloos en smaakloos is - die de wijnen een langere bewaring bezorgen.

Dat er eveneens concurentie bestaat om koffie-proeverijen te organiseren , bewees de aanwezigheid van 'VIVA SARA' . Goede koffie vraagt tijd voor een ideale bereiding voor geuren en smaken - een barista sommelier-koffie-schenker is dan ook niet weg te denken voor een afleiding. Talenten bezitten voor wijnen : smaken en geuren : nu de koffieboon ontdekken waar ook al sprake is van terroirs ,brandtechnieken en koffie schenken. Een tijdloze bewondering.

Belgische kazen gemaakt van bieren :Duvel, Geuze, Leffe, met hierbij de beste raadgevingen : kaasaffineurs Van Tricht en Cook Experience met hun aanwezigheid van hun chef-kok en sommelier conseil - dat hoort dichtbij de wijnfamilie. Champagne Bollinger special cuvée en verdeler van de Cinoco-group. Zes uur watertanden voor de wereld rond proeven , fantastische ontdekkingen van nieuwigheden, culinair proeven in een variatie van waterfonteintjes voor een net glas ! Professioneel is deze degustatie geslaagd met hoge onderscheiding.


Degustatie = verschillende lmanden , terroirs, rassen en stijlen

Wijnliefhebbers die op zoektocht gaan, hebben het voorrecht een rijk gamma te proeven. Doe dit vooral selectief, met eerst een keuze van witte wijnen, op de verschillende standen. Afsluitend kan men de rode gamma bewonderen. De spuuwbakjes waren voorhanden, zodat men er toch nog met gezond verstand kan bewonderen. Belangrijk is nog steeds de oefeningen: de kleuren , geuren in stilstaande- of mobiele (walsen) fase. Bij een wijnstand zal de uitschenker zekerlijk de volgorde van rassen, stijlen , assemblages kennen - neem dit altijd in acht. Kris-kras proeven is een verlies van ontdekkingen. Volgende landen waren aanwezig : Chili en Bordeaux (wijnen De Clercq (kortrijk) -Spaanse specialisten La Buena Vida (Mol) - Portugal en Madeira (Jeuris Roeselare) - Côte-du-Rhône- Leirovins (Oostenrijk) -Vasco wereldwijnen - Vitisvin (Zuid Frankrijk) en natuurlijk Italia en Australië.


Uitschieters

Dat Oostenrijk altijd sterk overkomt in geuren en smaken , vooral met hun witte wijnen is al lang geweten. Hun locale rassen : Gruner Veltlinger , maar ook Sauvignon Blanc , Chardonnay , Riesling bewees de regio Sudsteiermark met een sterk voorkomen. Eveneens de regio Sernau aan de Sloveense grens in de gaten te houden. Met Spanje altijd een geslaagde proeverij : DO Rueda met hun bloemenpracht in de neus - de eilandengroepen doen het nog beter met hun confitturfruuit in de mond . Côte-du-Rhône mag dan wel sterk zijn met hun rode GSM-rassen (Grenache, Syrah, Mourvedre) - proef zekerlijk hun witte rassen en wijnstijlen. Eeuwige Chili met een sterk concentraat rode rassen -wedijveren met Zuid-Afrika kunnen ze gerust . Hun vonkelwijn (methode Cap Classique) of hun schuimers van Vineyard selection . Shiraz , Merlot en Pinotage is altijd prijs. Felicitaties brengen we over aan de Italiaanser stand : Enjoy our Italian Wine met een Selezione vini Italiani uit Zonhoven. Dan maar een glas rosso of bianco onderzoeken uit : Piemonte, Lombardia, Veneto, Marche ....de geheimen zijn er altijd. Eindigen met een 'Grappa' ......En Bachus zag dat het goed was . Proficiat aan de inrichters en sponsers.

Wine World (Kontich) - Gault & Millau , deelnemende firma's.

Dank aan leden van Wijnton.be, voor de gezelligheid en die wij hartelijk konden begroeten.

Deca Juni 2013

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese