Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Nederland plant 7.5 ha nieuwe wijngaarden . Plaatselijke nonnen uit een klooster beheren alles !.

Gepost op 17/07/2015 om 20:15 door Carl in de rubriek algemeen.

Zusters St. Catharinadal starten grootste wijngaard van Nederland. 50.000 flessen beogen ze en 35.300 wijnstokken worden geplant, afkomstig uit Frankrijk. De bedoeling is duidelijk om nieuwe inkomsten aan te trekken - met dit project nieuwe vrouwen aan te trekken. Niet om te bidden , maar om te werken- ja, ze zullen op een rij staan. Nu moet ik echt de ogen opentrekken, zijn ze bewust wat dit zal inhouden ? Van zero kennis en geen ervaring, tot de fruitpluk en niet weten hoe lastig dit is. Wijn vinifieren, een keldermeester bezitten, en alles goed opvolgen. Het is een Hollands idee, die wij met een glimlach toezien. Maar het succes, willen we niet afnemen.

Het verhaal ....


OOSTERHOUT - Bourgondisch Brabant heeft er een wijngaard bij. De zusters van Sint Catharinadal in Oosterhout zijn een wijngaard begonnen. Niet zo maar een: hij is 7,5 hectare groot. Daarmee is het meteen de grootste van het land.

Het landschap telt nu 35.300 wijnstokken. De planten komen uit Frankrijk en moeten voor kwaliteit wijn gaan zorgen ondanks het Nederlandse natte weer: 'We willen een Brabantse classificatie, zoals ze dat in Frankrijk ook hebben', vertelt Marc Mulder. Hij is wijnexpert en begeleidt het hele proces. Daarnaast krijgen de zusters ook hulp van vele vrijwilligers.

Abdij de Koningshoeven

Een oude koeienstal wordt omgebouwd tot wijnhuis met een proeflokaal en een winkel. Het moet straks gaan worden zoals Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. De monniken maken daar het trappistenbier La Trappe. Veel Brabanders vertoeven er regelmatig voor een hapje en een drankje of nemen een kijkje in de brouwerij.

'Het wordt wel iets kleiner en wij maken wijn in plaats van bier. Wijn past beter bij ons aangezien we een vrouwenklooster zijn', vertelt priorin Maria Magdalena. 'Wijn werd ons ingegeven. De wijnstok verwijst naar Christus en wij zijn de ranken.'

Wijnsoorten

Er zal Pinot en Chardonnay gemaakt worden, zowel witte, rode als mousserende wijn. Een naam heeft de wijn nog niet, maar ze hebben nog even om die te bedenken. In 2018 zal waarschijnlijk pas de eerste wijn te drinken zijn. Wel met mate natuurlijk.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese