Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het leven bij de wijnbouwers

Gepost op 06/04/2013 om 22:04 door Carl in de rubriek algemeen.

Jean-Pierre en Chantal Frick uit Pfaffenheim (Elzas) hebben gekozen om met een nieuwe lijn te starten : ze kozen voor 'une capsule couronne' -net zoals de bierflesjes. Reeds verschillende jaren beheren ze hun domein met biodynamie en dit is een succesverhaal . Riesling , Sylvaner, Pinot Blanc en Pinot Noir - flessen krijgen nu geen kurkstopsels meer.

De familie Cordonnier uit Moulis (Médo) met hun 40 ha kozen voor een : retour aux cuves en béton. Een oude werkwijze van gisten in betonkuipen brengt hen meer schitteren , gerafineerde tannines , volheid aan bij hun rode wijnen.

Pascal en Evelyne Clairet uit Arbois (Jura) , laten ons weten hun druivenstokken Savagnin , de minste zwavelproducten te bezorgen , zodat ze hun wijn vrijwaren van zuiverheid. Ze zijn nog duidelijker : un peu soufres, sans sucres résiduels (restsuikers) et jamais chaptalisé's (toevoeging van suikers). We laten de druiven zeer lang rijpen, een houtlagering krijgen ze wel

Uit Lanquedoc, in de omgeving van Larzac vinden we het wijndorp Saint Jean -de-la - Blaquiére op 300 meter hoogte. Hun trots is hun wijngaard met Carignan die al 85 jaar is geworden. Vooral rode wijnen is hun doel. Hun stokken Syrah en Grenache houden ze voor een ander cuvee. l' Humeur -Vagabonde est un hymme au Carignan majoritoure - nog 15 15 jaar voor deze eeuweling en veille-vignes.

Het domein Louis Max uit Nuit - Saint - Georges (Bourgondië) kreeg een nieuwe eigenaar : Philippe Bardet. Hij kent zijn stiel en de karakters der wijnen -ook Clos de Tart is zijn eigendom.

De gebroeders Faucault uit Chacé (Loire) zijn specialisten voor rode wijnen met vooral Cabernet Franc. Slechts 3 ha staan op kalkrijke grond , maar de 77 jarige druivenstokken leveren sedert hun eigendom in 1988 de hoogste kwaliteit. Witte wijnen bezitten ze eveneens en dit op slechts 120 ares en uitsluitend Chenin.

Christian Bernard uit Fleurie (Beaulojais) bezit een familiale eigendom van 10 ha. Zijn allergrootste millésieme en tevens grand millésime dans la région was het jaar 1991. Hij opende pas zijn trotsheid met GAMAY en kreeg na een lange veroudering nog de parfums van menthol erbij. Toch wel merkwaardig - Chiroubles eveneens één van de Cru's van Beaujolais heeft een millésime te pakken voor het jaar 2009 en leveren rijp fruit , cassis en réglisse en eveneens een goede veroudering waard. WIE ZEGT DAAR DAT EEN BEAUJOLAIS EEN SLAPPE WIJNREGIO VAN BOURGONDIÊ IS ?

Virgile Lignier uit Morey-Saint-Denis (Bourgondië) nam als jonge wijnbouwer, en met grote onderscheiding op de schoolbanken, het domein over van zijn ouders. Achter slot en grendel rusten nog de grote oogstjaren van het jaar 1920 en 1930. Ook het jaar 2007 was een topjaar naast 2008 en 2009. Deze wijnregio behoort tot de Grand Cru regio - maar dit zal u aan de prijs herkennen.


DECA April 2013 eigendomsrechten .

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese