Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een tip voor uw volgende (huis) aperitief ? La vallée de la Loire !

Gepost op 16/02/2013 om 23:18 door Carl in de rubriek algemeen.

Het zijn steeds briljante gouden gele wijnen, ze komen uit de geschiedenis van het sprookjesregio van kastelen, koningen en narren....Loire natuurlijk! Telkens men een wijndorp bezoekt, hoort men nog het geratel van harnassen , alsof de geschiedenis nog niet is gedaan. De Fransen heten hun regio : Le Jardin de la France- het mooiste dat men kan indenken over kastelen, parken en een groen decor van wijndorpen. De natuurregio heeft dan ook 51.900 ha (!) en een productie van 2.841.395 hectoliter wijn!

Een zalige culinaire regio


Het zijn echte specialisten van witte wijnen, waarvan 45% wit, niet alleen doge maar ook halfdroge en zoete wijnen ( moelleux et liquoreux) met inbegrip van geurende rosé'(s) 22 % en slechts 21 % rode wijnen. Hun rode wijnen zijn fruitig, maar niet om te zeggen de heldaftigheid zoals een Bordeaux. In grote strepen hebben we de regio : Nantaise, Anjou-Saumur, Touraine en Centre (Loire). De cépages of de wijnstokken zijn voor witte wijnen : Chenin (noemt men ter plaatse ook Pineau de la Loire) , Sauvignon Blanc en daarbij meestal een mengeling van Chardonnay , Romorantin , Pinot Gris (Malvoisie) , Tressalier en Menu Pineau , ook Gros Plant kan men er vinden , met Muscadet.

Rode rassen

Cabernet Franc ( ook ter plaatse Breton genaamd) , Cot, Gamay, Pinot Noir en Grolleau. Dit zijn de meest voorkomende.

Klinkende namen waar fruitigheid het best tot uiting komt : Anjou, Saumur - Champigny (Chenin) - Touraine - Bourgueil , Chinon, Sancerre, Montlouis, Pouilly-Fumé.De streek heeft wat te bieden

Wist u, dat de regio van de Loire de allerbeste kleine champignons leveren , die gans de wereld rondgaan ? Krijgen ze nog de naam erbij van Champignon de Paris, het klopt helemaal niet voor hun hoofdstad. Naast de Champagneregio , bezit de Loire eveneens de beste ondergrond voor minerale wijnen : schistes, gneiss, kalk, rots,stenen, krijt, silex met een groor relief in de ondergrond. Druivenraasen zoals Chenin en Sauvignon Blanc hebben daar alle belang bij- proef ze eens op hun waarden! Klimatologisch is het niet zoals men het wil;, maar de mogelijkheden zijn er om witte wijnen een aromaprofiel te verzekeren. We kunnen dit niet vergelijken met een ander warm terroir en landen- soms ontbreekt dan wel de goede reputatie wat een een koele landschap kan bieden!

Een Sancerre

Sancerre in de Loire zijn hun kunstwerkjes met een intens complexe aromatische tonen en aroma's van citroengras, citrus (pompelmoes) , tropisch fruit , vuursteen , buxus, geplette bloemknoppen , zelfs varens. En de kleuren van de wijnen door de mineralen : goudgeel , lichtgeel goud, lichtgeel met groene accenten en goud !

Voor de keuken zijn ze ook culinair goed voor zeevruchten, zalm, oesters , maar ook wie graag exotisch kookt (Indisch , Thais) is een Sancerre wonderbaar .

Prettige tasting !

DECA Februari 2013

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese