Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De wijngaarden van Saint-Estèphe (Bordelais)

Gepost op 28/01/2014 om 15:29 door Carl in de rubriek algemeen.

Nooit eerder deze flessen ontdekt? Dan is het moment om ze eens te leren kennen, op tafel te zetten en te proeven. Neem er alvast een goede culinaire hap erbij, voor deze gemeenteappellation in de Mèdoc van Bordeaux.

Een goede bewaarwijn, zodat een rijpere jaargang een betere aanrader is om te verbruiken- daar zullen we verder uitleggen.
Ze zijn te vinden vanaf een betaalbare prijsklasse vanaf 12 euro, de niet Cru Classés natuurlijk, maar ook voor deze wijnen ishet de moeite waard een 25-30 euro te betalen voor een kasteelwijn. De beroemde etiketten zijn gekend : Château Phélan-Ségur, Picard, Beauséjour, Le Crock, Tronquoy-Lalande, Houissant , Haut-Marbuzet, La Tour-de-Marbuzet, Pomys. Saint Estèphe is een goede buur van de Bordelaise Pouillac en dit is mogelijks beter bekend en eveneens een dikke aanrader. Onze fles geniet van het vastenland (verankering) aan de grote waterplas 'GIRONDE' door de eeuwen heen door een vernauwing van de rivier. Het slib heeft veel rolkeien , kiezel achtergelaten, zodat deze wijngaarden zeer vruchtbaar zijn gebleven.


In detail

Met een oppervlakte van 1245 ha en een productie van 54.400 hl zijn er zes gemeentelijke herkomstbenamingen. De maximum hoogte van de kleine heuvels zijn slechts 40 meter. De wijnstokken genieten van veel mineralen zoals kalk, kleibodem - in mijn inleiding eerder beschreven van veel kiezel. Dit is juist wat de wijnen terug zullen bezorgen met hun typische karakters. Klimatologisch is het een ander verhaal met een jojo-gehalte. Zo zien we de goede jaren vanaf 1989 tot '96 als goede oogsten - topjaren waren vanaf '98 tot 2004 - 2005 was op vele plaatsen het magisch jaar , maar niet voor St Estèphe en zo ging het terug bergaf voor een matig jaren tot 2011.

Toch zijn de wijnen een opsteker voor de kelder, je moet al een topspecialist zijn om buitengewone jaren te herkennen met de minder goede, doodeenvoudig omdat ze zo veel goeds zo al afgeven. De vraag waarom er geen goede oogstjaren zijn, daar zijn redenen voor : verschillende druivenrassen die soms niet tesamen worden geoost. Merlot , het hoofdbestanddeel en met veel gebruikte Cabernet Sauvignon (graag warme voeten) en soms gebruiken ze, tevens toegelaten de Cabernet Franc (Loire-ras) en Petit Verdot . Het duoras Merlot -Cabernet is de meest voortkomend.

Wat mag je verwachten ?

Typerend zijn de wijnen diep van kleur tot veel zwarte reflexen. Fors vban structuur, en het terroir zal ook veel tannines bezorgen of afleveren. Bemerk dat de zuurgraad ook altijd hoger ligt dan de wijnen van Pouillac of St Julien - daarom altijd een rustperiode inlassen zodat alles kan verzachten. Bij een hoge concentratie Merlot is het maar normaal dat de wijn soepel en vlezig gedegusteerd kunnen worden. St Estèphe zal u verder verbazen met rode vruchtjes , vanille , hout, toast, rook, kruiden , cacao, humus, drop. Gouden raad is de schenktemperatuur rond 17-18° C !

Culinair

Gebraden lam, rundsvlees, steak .....

Geniet ervan !

Deca Januari 2014 copyricht ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese