Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Rik Daens mag geen uitbreiding van een wijngaard aanleggen.

Gepost op 07/12/2016 om 11:00 door Carl in de rubriek algemeen.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Rik Daens (Open VLD) bezit een eigen privé wijngaard bij zijn woonst, maar elders uitbreiden kan niet. Hij had grote plannen om de Leuvense wijnbouw in ere te herstellen. Die droom mag hij nu voorlopig opbergen, indien hij verder niet in beroep gaat tegen de beslissing.

Neen

Provinciegouverneur Lodewijk De Witte (SP.A) van Vlaams Brabant geeft actiecomité 'Appelgaard Keizersberg' gelijk. Die argumenteerde dat de biodiversiteit op het terrein in het gedrang zou komen. De Gouverneur schortste op 6 december de beslissing in de Leuvense gemeenteraad. De reden ? Daems zetelt in de gemeenteraad voor zijn oppositiepartij Open Vld . Nochtans had de hele raad - op Groen na - het familiebedrijf van Daens toelating gegeven om een wijngaard te planten op de zuidflank van de Keizersberg. Onderzoek wijst zelfs uit dat in 1121 wijn daar werd verbouwd.


Rik Daems privé wijngaard

Het ouderlijke huis van Rik Daems in Rillaar is omgebouwd tot een wijn- en evenementencentrum: Vinobelga. Het centrum richt zich niet alleen op Hagelandse wijn, maar op alle Belgische wijnen. De kelder van het complex is ingericht als museum ter ere van wijlen Jos Daems, de vader van Rik en een pionier van de wijncultuur in het Hageland.
"Het wijncentrum is een volgende etappe in de droom die mijn vader had op wijngebied", zegt Rik Daems. "Destijds was het Hageland vooral bekend voor de perzikenteelt. Maar in de jaren zeventig blies mijn vader de middeleeuwse wijncultuur in de streek nieuw leven in door wijnranken aan te planten. Een tiental personen sprong mee op de kar. Met succes, want de Hagelandse wijn heeft een goede naam gekregen. De eerste plantjes zijn trouwens op deze locatie geplant. Na de dood van mijn vader is zijn wijnerfenis verder uitgebouw door moeder."

Moeder Daems overleed vorig jaar. Kinderen Rik, Jan en Diane zetten de familiezaak verder. Gisteren opende in het ouderlijk huis aan de Diestsesteenweg in Rillaar wijn- en evenementencentrum Vinobelga. Daar komt niet alleen de Hagelandse wijn aan bod. "Bedoeling is zo breed mogelijk te spelen", zegt Rik Daems. "Alle wijnen die in België gemaakt worden, kunnen hier gedegusteerd worden. De wijncultuur is een breed gegeven. De enige vereiste is dat het kwaliteitsvolle wijn is."

Er zijn ruimtes waar seminaries, meetings en feesten kunnen georganiseerd worden. "We richten ons vooral op bedrijven", zegt Rita Janssens, manager van Vinobelga. Voor de catering wordt samengewerkt met Felix Alen van Hof te Rhode in Schaffen. Elke vrijdag is het wijncentrum ook een restaurant. Een gedeelte van het complex is ingericht als een bruin café met een degustatieruimte voor wijn. De kelder is ingericht als museum. Meer info op www.vinobelga.beAfdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese