Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op zoek naar oude druivenstokken : GEWURZTRAMINER

Gepost op 02/03/2013 om 23:32 door Carl in de rubriek algemeen.

Met dit thema , een excluviteit van Wijnton.be , maken we kennis met een druivenras. Waar groeit hij, de kenmerken van het ras, welke wijnen gaat dit opleveren. We zijn al aan de twintigste voorstelling , dus moeten we een ras zoeken met pit !

Gewürztraminer is een ras met niet alleen de meest 'akelige' monduitsprekende Duitse naam - gelukkig kunnen we hem ook beschrijven als een verkorte naam : gewürz en zelfs traminer.

Dit is beter, want hij verdiend een wereldtop voor één van de beste aperitieven en nog beter als dessertwijnen. Vrouwelijke tasters of schoonheden zullen hem wel kennen : voor de keuken vooral Aziatisch, Mexicaans, Indisch maar ook voor desserten bij een vanillepudding of een ijs, maar ook sterke kazen zoals Munster zal hij overlekker overkomen.

Ontdekken

De weelderige druivenstok is geen moeilijke klant, hiermede bedoelen we dat hij klimatologisch geen grote eisten gaat stellen. In ons land , Duitsland, Luxemburg, Elzas maar ook in andere vele landen komt hij voor. Zijn voorkomen zijn roze - donkergekleurde kleine bessen. Vele wijnbouwers verzwijgen hun persoonlijk perceeltje , zodat ze familaal zelf genieten van een tonnetje zeer lang bewarende gewürz. De wijnen leveren altijd een licht kruidige smaak af .
De naam heeft hij hiervan gekregen als een 'droge' aperitief of zoete laatplukwijn of een uitstekende vendages tardives dessertwijn. Drie kwaliteiten voor een witte wijn !
Proeven van een GEWURZTRAMINER


Staat bekend om zo'n buitengewone aromatische eigenschappen met een toonschakering van fruit, bloemen, en kruiden. Sterke structuur en rond van smaak - dit zijn perfecte nota's.

Aperitief : rozen, viooltjes, lichi, kruidnagel, kaneel, gember, citrus allemaal meestvoorkomende geuren en smaken.

Dessertwijnen : exotisch fruit, honing, karamel, gekonfijt fruit , perzik , honing, nectar, en altij dkruidigheden.

Onze tip : Duitse Pfalsregio zijn gespecialiseerd voor dit ras

DECA Maart 2013 eigendomsrecht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese