Op bezoek : Domaine viticole de la Moselle Luxembourgeoise (1) Gepost op 15/09/2012 om 22:29 door Carl in de rubriek algemeen. De eigenaars van het wijngoed Cep D'Or (Luxemburg) , de famillie Vesque kijken op een lange wijnbouwtraditie terug. Deze begon reeds in 1762 toen de voorouders uit de nabijgelegen Lorraine naar Stadtbredimus verhuisden. Vandaag de dag strekken zich de bekendste liggingen van het wijngoed boven het dorp Stadtbredimum uit. Jean-Marie Vesque , oenoloog en Ceo van het wijnhuis , is sinds 2001 de directeur van dit familiebedrijf.
Geschiedenis
Twee duizend jaar geleden is men reeds begonnen op de hellingen van de Luxemburgse Moezel, met zijn vruchtbare terrassen, wijndruiven aan te planten. De ligging en de bodemsoort - een smalle strook van kalk-en mergelbodem - tussen Stadtbredimum en Grevenmacher bieden ideale natuurlijke conditiesom wijndruiven aan te planten. Door de rijke afwisseling van smaken en aroma's rijpt de wijn nog veel jaren in de kelder van de wijnkenner die dit bijzonder waardeert.
Op deze bodem nabij Stadtbredimus te ' Hëttermillen ' werd het wijngoed Cep D' Or in 1955 gebouwd. Hier worden de druiven van ongeveer 18 ha grond, waarvan er twaalf in eigen bezit zijn, tot wijn verwerkt.
In de loop van de millennia hebben de erfgenamen en de bebouwers van deze vruchtbare en veelbelovende omgeving geleerd zich aan de streek aan te passen. Op de dag van vandaag worden de traditionele soorten zoals Elbling , Rivaner (Mûller-Thurgau) in steeds mindere mate aangebouwd. Het wijngoed produceert tegenwoordig voornamelijk wijnen uit de edele rassen zoals Riesling, witte , grijze en rode Pinot, Auxerrois, Chardonnay en Gewûrztraminer. Daarbij wordt gebruik van insecticiden zoveel mogelijk vermeden. De nadruk wordt vooral op kwaliteit en minder op kwantiteit gelegd.
De streek
Het moezellandschap met zijn mooie dorpjes en prachtige wijngaarden weerspiegelt de creativiteit en het aanpassingsvermogen van tweehonderd generaties die het uitzien van dit gebied bepaald hebben. De verantwoordelijken van dit wijnhuis Cep D' Or willen deze erfenis van hun voorouders aannemen en dit stuk land verder ontwikkelen .
Wijndomein Cep D' Or
Route du Vin
L - 5429 Hëttermillen Luxemburg
www.cepdor.lu
DECA September 2012 |