Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Droge champagnes winnen steeds meer veld bij de verbruikers in Frankrijk

Gepost op 28/11/2016 om 17:20 door Carl in de rubriek algemeen.

In de regio Champagne valt nog steeds grote bedrijvigheid vast te stellen. Ieder wijnboer wil zo goed mogelijk zijn cienten verwennen, maar met 6 catogorien suikergehalte is dit wel een andere mouw. Klant is koning en dit baart zorgen. Suiker krijgt in alle media een slecht rapport, nu ook andere frisdranken Europees taxen zullen opgelegd worden. Maar de wijnboeren verzwijgen natuurlijk dat een slechtere oogst, een gamma met doux of demi-sec wel kan redden. De aciditeiten of de zuren kunnen dan wel niet zo goed ontdekt worden - de client zal volgens hen daar niet over vallen. Hun liqueur-mengsel kunnen ze zo aanpassen met suikerriet.

Champagnes krijgen beter een zero etiket.

Nu de Ice-champagne in de kijker komt, die men met ijsblokken drinkt, is de keuze gevallen op demi-sec en de fles in een volledige witte omhulsel. Dit is een nice-markt die nieuw is maar bij de eerste slokken met ijsblokken een flauw figuur slaan. Meer nog coctailbars doen er nog een schep bij met fruit versieringen. De prijs betaald men goed voor minder inhoud waar minstens 3 ijsblokken ineen glas te vinden zijn. De kassa's registreren en het eindresultaat is dat men nog meer glazen uit een fles kan halen. De Crémants volgden en ook Cava kent dit nieuw fenomeen. Maar de consument laat nu enige slechte ervaringen deze flessen nu links liggen. Deze nieuwigheid is dus helemaal geen succes geworden en toch zal men dit niet van de markt halen. Het eindresultaat is werkelijk een drank met veel suiker, waterverlenging.

Welke zijn nu de regels in de Champagne regio ?

- Doux : 50 à 100 grammes suiker per liter.
- Demi-sec : tussen 32 et 50 grammes suiker per liter.
- Sec : tussen 17 et 32 grammes suiker per liter.
- Extra dry : tussen 12 et 17 grammes suiker per liter.
- Brut : minder dan 6 grammes per liter.
-Exra brut : minder dan 3 grmmes suiker per literDe beste fijnste Champagnes
zijn deze met het minst suikergehalte.


Bij uw aankopen is het aangewezen de droogste Champagnes of mousserende wijnen aan te kopen. Dit wil zeggen met het minste suikergehalte . Het aperitieven, hongergevoel en de begeleiding van maaltijden zal er wel bij varen.


En mogelijks kunnen we het jaar 2016 afsluiten met Trump Sprankling wine.
Inderdaad bezit de Amerikaanse miljardair / president bezit 80 ha van het Grand Cru gehalte in Virginia, uitgebaat als eigenaar van zijn oudste zoon. Zijn grootste specialiteit is de pure chardonnay sprankling wine.

Voor de professionelen onder ons. Er is eveneens vernieuwde Nederlandse taal bij de wijnboeren . Zeg niet meer toevoegen van gist of inoculeren maar zeg INZAAIEN van gist. Prachtig toch, 'deze morgen heb ik de most ingezaaid' Spreek ook niet meer van dégorgeren van mousserende wijn, dat is Frans. Spreek liever van KELEN van de wijn. Bijvoorbeeld 'in de vlucht kelen van een wijn' in plaats van 'dégorgement à la volée'. Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik vind het mooi en krachtig. Om bij de grijze cellen te plaatsen.

DECA Nov. '16

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese