Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Côte-du-Rhône: Een lang verhaal (1)

Gepost op 06/06/2009 om 19:04 door Carl in de rubriek algemeen.

Van Vienne, Valence, Montélimar, Orange, Chusclan, Laudun, Avignon, Chateauneuf-du-Pape, Arles, in één adem gaan we op stap door het oudste wijngebied van Frankrijk.


Een levensader van West-Europa, van noord naar zuid: een wereld verschil.De Rhônerivier was dankzij haar noord-zuidoriëntatie al vroeg in de geschiedenis een belangrijke handelsweg tussen de mediterrane en meer noordelijke gebieden.

Langs de rivier drongen ook de eerste wijnstokken binnen. Volgens historische bronnen gebeurde dit al in de 6 de eeuw voor Christus. Volgens anderen was het wachten op de Romeinen die het gebied in de 2 de eeuw voor Christus veroverden.

Vandaag is de Côte-du-Rhône in ieder geval uitgegroeid tot het op één na grootste en meest producerende wijngebied van Frankrijk. België is de tweede grootste importeur van de Rhône-wijnen in de wereld. Enkel het Verenigd Koninkrijk doet beter.Een uitgestrekt gebied, zo'n 200 km. van noord tot zuid. Verscheidenheid aan bodem-klimaattypes en aan druivensoorten. Twee belangrijke druivensoorten zijn o.a. Grenache en Syrah, samen leveren ze fruitige wijn met mooie dosis tannines. Maar er is nog meer te vertellen ....

Als Uw barbecue reeds klaar staat, is dit het ogenblik, en kan je nog een goed zachte kaas bij nemen, voor een T.V. avond voor een wijntje uit Laudun-Chusclan bvb.....

De sappigheid zal nu een korf fruit bezorgen, en toetsen van bramen, cassis, viooltjes zuiderse kruiden, pepers, houttonen (indien op hout gerijpt) en krokante tannienes, het nagenieten en het dromen...enig mooi te bezoeken.Wijnton.be zoekt het uit ....voor top Items van dit wijngebied! Veel surfgenot toegewenst!

Lees ook deel 2

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese