Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Terug fraude vastgesteld bij Italiaanse topwijnen in de omgeving van Friuli (N.0. It.) ?

Gepost op 15/09/2015 om 17:10 door Carl in de rubriek algemeen.

Friuli is een streek in Noordoost-Italië rond de stad Udine, gelegen tussen Venetië, de Alpen, Slovenië en de Adriatische Zee. Tegenwoordig maakt deze streek het grootste deel uit van de regio Friuli-Venezia Giulia.

Het nieuws van de fraude is nog maar pas binnengelopen, en is nog in onderzoek. Het zo over monocépage wijnen gaan met sauvignon blanc als inhoud. Vast staat, dat een spijtoptant of een wijnbouwer die zelf het goedje gebruikte klacht neerlegt. Dat Italianen dikwijls in het nieuws komen, voor fraudegevallen is een vaststelling. Wat het gerecht erover denkt, is een andere zaak voor het gebruik van een 'magische gist'. Het zou gaan over een natuurlijk product die niet schadelijk is voor de gezondheid.

Wijnstreek in verdenking

17 wijnboeren kregen bezoek van Ministerie van Justitie in Friulli het N.O van Italie. De strafzaak zou een gistsoort zijn dat men gebruikte in verschillende bedrijven. Het was de 39 jarige biochemicus Ramon Persello die zorgte voor een extra aroma toe te voegen bij de sauvignon-wijn. Dit is niet toegelaten voor gecotroleerde DOC-kwwalificatie. Dat de persoon zelf, terug naar de normale reguliere wijn terugkeerde en klacht neerlegde bij collega's is vreemd te noemen. Het ging voor onvrede, die bij zijn buren beter resultaten opleverde. Dit zou anderhalf jaar geleden zijn gebeurd, en nu pas het daglicht zag. De labo resultaten mogen nu verwacht worden. Een ganse opzoeking, de wijnflessen zijn al overal in verspreiding.

Straffen

De strafmaat bij de Italiaanse autoriteiten en bewijzen hiervan zijn niet mals. Tot twee jaar gevangenis en een zware geldboete met inbeslagneming van alle flessen. De wet is zuiver : onder geen enkele toestemming mogen natuurlijke producten worden toegevoegd bij wijnen.

Topnamen namen ook aan deel

Bij de verdachte bedrijven zit ook 'TIARE' van wijnboer Roberto Snidarcig die sedert 1991 commercieel wijn verbouwt. Zijn wijn is in Bordeaux uitgeroepen geweest als de beste sauvignon blanc van de wereld. De cuvée kreeg de label ' The Bicchieri' waarvan het aroma van de wijn genoemd werd. Deze flessen zijn ook in ons land binnengekomen.

Friulli is een zeer mooie wijnstreek.


De bekende wijnstreek Friuli Venezia Guilia is een autonome regio in het noordoosten van Italië. De regio grenst aan de regio Veneto een andere bekende wijnstreek waar elke jaar tal van wijnkenners naar toe trekken om de nieuwste wijnen te leren kennen. De hoofdstad van de regio is Triest. Ze is verdeeld in 4 provincies die elke van hen hun geheimen dragen op het gebied van Italiaanse wijn.

De hele streek ligt op een kleine afstand aan Oostenrijk en Slovenië, dat is ook de reden waarom er veel mensen kiezen voor deze regio, dan kunnen ze de wijnen leren kennen en op een half uurtje ben je in Oostenrijk en dan kun je in één klap Slovenië meenemen wat bekend staat voor hun lage prijzen en voor hun gastvrijheid.

Het hele landschap bestaat uit bergen, dennenbossen en talloze groene weides waar de druiven worden gekweekt. Het hele gebied bestaat uit meerdere meren en qua temperatuur is het gebied warmer.

Welke wijnen komen er uit deze streek?

Als allereerste komt er de bekende Colle Orientali en de Collio Goriziano wijn uit deze streek. De wijn wordt geteeld en gebrouwen rondom de rivieren. Wat deze wijn zo speciaal maakt is dat de wijn een lage afdronk heeft met een verfijnd boeket van kruiden. Deze wijn is ideaal bij rood vlees en Italiaanse pasta.

Om niet te vergeten te vermelden dat de Grave del Friuli hier ook vandaan komt. Deze wijn is in ons land wat minder bekend omdat hij dan ook typisch Italiaans is. De druiven worden geteeld op een kleien bodem, daarom zijn de rode wijnen licht en fruitig van smaak ook door het toevoegen van kruiden en de witte wijnen zijn heerlijk fris en aromatisch, ideaal voor op een warme dag te genieten van deze uitstekende wijnen.


Nieuw-Zeeland is de beste leverancier van sauvignon blanc.

Het zal bij de wijnkenners doorgedrongen zijn, dat Nieuw -Zeeland de beste productie ter wereld bezit voor sauvignon blanc. Zekerlijk voor de regio van de kuststreek, waar nog een frisse bries aanwezig is, met een ziltige smaak. Sjoemellaars worden altijd gepakt, en wij hopen dat dit blijft.


Sept DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese