Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een nieuwe wijngaard in HEUVELLAND !

Gepost op 03/05/2009 om 11:51 door Carl in de rubriek algemeen.

Landschap Kemmelberg

We kunnen nu wel echt, het snelle redactienieuws brengen, exclusief voor WIJNTON.BE een nieuwe wijngaard in West-Vlaanderen 'HEUVELLAND'!

We brachten een tweemaandelijks bezoek in het wijngoed Monteberg, en konden het mondelings vernemen van Jean-Pierre en Ward de zoon, beiden wijnbouwers.

Een morgenontbijt de dag erop met koffiekoeken, koffie en het krantje: 'DE ZONDAG' bij de warme bakker bevestigde nogmaals in een nieuwsflash, de geboorte van een nieuwe wijngaard.

De opwarming van de aarde, het prachtig verschijnen van 175 blz. uitgave ' Belgische Wijngaarden ', een uitgave van Lannoo (zie eerder bij WIJNTON.BE) van de Heer Eric Boschman, Kris Van Der Sompel en Marc Vanel, moet het echt bevestigen. ons Land kan aan wijnbouw meedoen. Rest nu nog natuurlijk nog een WIJNBOUWSCHOOL, en de jonge wijnbouwers een duwtje in de rug. !Zie alle gegevens van dit wijngoed op onze wijnsite.

De eigenaars van de nieuwe wijngaard reeds aangeplant sedert één week Jeremy Dehem kreeg daarbij de hulp van vader Michel en moeder Carine Suffis. Hun restaurant-biertaverne
' De Kauwakkers ' langs de Kauwakkerstraat in Nieuwkerke, zullen terug een groot toeristisch evenement worden, waar nu al vele bussen, fietsers, wandelaars deze streek bezoeken.

Dit gebeurde op een prachtig zuiderlijk gerichte hellend vlak met als druivenstokken Pinot Noir (1200) en Chardonnay (1.250). Pinot Noir de koning van Bourgondië, Chardonnay voelt zich kiplekker overal.
De mogelijkheden zijn nu natuurlijk mooi, tot zelf mousserend, schuimend. !De Nieuwe Wijngaard Heuvelland

Ward en Jean-Pierre vertrouwen ons toe van het wijngoed MONTEBERG, hun grote hulp aan te bieden, en de wijnkunsten aan te leren. De gisting, verwerking zal vermoedelijk ook daar gebeuren, die straks over 3-5 jaar zal gebeuren met een kleine jonge oogst. Een grote oogst zou zo'n 3000 liter wijn kunnen afleveren, goed voor 4000 liter. Reken voor een goede 7 jaar verder om de druivenstokken de kans te geven, de mineralen op te zoeken, het sapstroom met de zon (osmose, fotosynthese) , zuren,en suikers in de druifjes te brengen.

Bezoek nu reeds deze wijngaard:
Wandel-,knabbel-,wandel-,eetcafé De Kauwackers

Kauwackerstraat 1
8950 Heuvelland-Dranouter

Openingsuren: woens-vrijdag vanaf 18.00 u
Zaterdag en Zondag vanaf 12.00 u

vierde wijngaard voor Heuvelland !

Het moet nog niet vergeten zijn, de gepensioneerde kinderarts Herman Schotte en zijn echtgenote Wivina Hellebuyck uit Westouter in Heuvelland brachten al hun VIDAIGNE rode wijn 2006 op de markt. Hun wijn werd gekozen uit een 70 tal producenten, gediplomeerde sommeliers en de groep die PVS groepeert waren het eens: De ' BESTE BELGISCHE WIJN '!

De aanplanting gebeurde in het jaar 2000 op een stuk grond op de Vidaigeberg (bij de Kemmelberg) waar de eerste 1000-tal druivenstokken groeien in een microklimaat. De helling van de wijngaard zorgt voor veel zon, en in het bijzonder avondzon. In 2008 kwamen er nog een 100 tal nieuwe stokken erbij, zodat een rekensom 1100 druivelaars te vinden zijn. De Vidaigne is verkrijgbaar in een aantal sterrenrestaurants en beperkte mate bij de wijnbouwer zelf.


Entre-deux-Monts : Een Heuvellande wijn in Westouter met 15.000 druivenstokken .
Zie onze beschrijving hiervan.

Domein Klein Rijselhoek van de Heer Peter Vandamme uit Menen.


Nog niet alles :

De Struise BROUWERS uit Woesten zijn nu de beste BIERBROUWERS ter wereld op een Amerikaanse bierwebsite. Het West-Vlaams woord ' struis ' die we zo graag gebruiken zou te maken hebben met FORS, een beetje chauvinisme komt hier goed van pas. Het bier heet zelf Pannepot, of. Black Albert voor 90 % PRODUCTIE voor Scandinavië en Amerika.

De Paters uit West-Vleteren met hun trappist, zullen gelukkig zijn. Staan nu nog wel op nummer 2, van de Amerikaanse best biersite, het blijft een eindeloze autorij van alle windstreken, Nederlanders, Fransen, . om een houten kratje TRAPIST WESTVLETEREN 12° op verplichte telefonische bestelling in te laden. Bel de biertelefoon van de ABDIJ verplichtend: 070/21.00.45 en soms moet je geduld hebben (soms 120.000 oproepen op één maand).WIJNFEESTEN HEUVELLAND 15 AUG


De Paters blijven maar hardnekkig bij hun standpunt: genoeg brouwen uitsluitend voor hun levensonderhoud, geen cl. meer. Brouwen om te leven,. en niet leven om te brouwen. Hierbij zal zeker een santé bijhoren, achter de gesloten muren, te bezoeken in een prachtige voorstelling, de Abdij echter is niet te bezoeken. En als het mag met een goed bedoeld mopje: Paters houden van hun werk, en het kan bedwelmend zijn, het hoppevocht, of een proeverij alles oké is. En een zwaar weekend..de Maandag. ! Stilte. blijft heilig.

Mogen we nog deze tip meegeven: Echte trappist van West-Vleteren draagt geen bieretiket. De soort is te herkennen aan de kleur van het kroonkurk. Op het flesje zal je wel duidelijk de graden dik met een glasuitstuipstel waarnemen. Flessen hebben een zwarte kleur.

Hommel , het beroemd bier uit Heuvelland , het OERBIER , BOSKEUN (keun = konijn)van de Dolle brouwers uit Esen !

Zijn we echt afgedwaald , beste wijnton surfers , zit er echt wijnbouwersbloed in uw aderen .....waarop nog wachten .....als hoppe groeit ....waarom géén druivenstokken aanplanten ? Wie zal nummer 6 worden ?

Carl exclusief voor WIJNTON.BE
De foto's komen binnenkort in ons fotoboek !

Met dank : Tourisme in de WESTHOEK
WESTTOUR

Reningelstraat 11
8950 Heuvelland ( Kemmel)
www.heuvelland.be

Dank , voor ons hoogstaand bezoek
Wandel-knabbel-babbel-eetcafé De Kauwackers Heuvelland-Dranouter.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese