Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Beroemde wijnbouwer uit Bourgogne gestorven : patriarche van Gevrey-Chambertin

Gepost op 17/05/2016 om 12:51 door Carl in de rubriek algemeen.

17 mei '16 Charles Rousseau : le patriarche de Gevrey-Chambertin est mort. Het nieuws sloeg in, bij de Franse wijnbouwers, die een grote persoonlijkheid verliezen. Een figuur als Charles Rousseau (93 jaar) met een etiket van een vroegere eigenaar van Gevrey-Chambertin in Côte de Nuits, da's geen peulschil. Zijn wijnen behoren tot de uitzonderlijke en duurste van de climat-zone Bourgogne. Het domaine is vandaag in handen van Eric et Corinne Rousseau, twee van zijn eigen kinderen, bestaande uit zes kinderen.

Het wijndorp Gevrey- Chambertin

Gevrey-Chambertin is een gemeente in het Franse departement Côte-d'Or (regio Bourgondië) en telt 3400 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Dijon. Hier liggen er binnen de gemeente veel wijnbouwgaarden van de Côte de Nuits, waaronder de grand cru Chambertin, waarvan de naam in 1847 werd toegevoegd aan het oorspronkelijke Gevrey. Geen gemeente in de Bourgogne herbergt meer Grand Crus dan Gevrey-Chambertin. In een smalle band halverwege de helling liggen hier de wereldberoemde wijngaarden als Le Chambertin, Chambertin Clos de Bèze, Charmes-Chambertin, La Griotte-Chambertin. Ook herbergt Gevrey-Chambertin een groot aantal premier crus waarvan enkele (in het bijzonder de Clos Saint-Jacques) in kwaliteit kunnen wedijveren met sommige Grand Crus. Kenmerkend voor alle wijnen hier is het stoere, tanninerijke karakter van de wijnen. Gevrey-Chambertin produceert de meest krachtige wijnen van de hele Côte de Nuits die bovendien voortreffelijk kunnen rijpen. De sterproducenten hier zijn Claude Dugat, Bernard Dugat-Py, Denis Mortet, Denis Bachelet, Perrot-Minot, Domaine Leroy en Armand Rousseau.
Een vigneron die Bourgogne groot maakte.


Charles Rousseau heeft als rasechte familiale bourguignon gedurende 70 jaar ingezet voor zijn wijnen. Hij was het die als leerling van zijn vader Armand in 1943 het domain beheerde met grote zorg. Niet alles was rozeschijn, toen de arme wijnbouwers in de jaren 1930 veel armoede kenden. Zijn vader liet toch, zijn zoon studeren in het lycée à Dijon, om later naar de l'Université à l’œnologie te sturen. Met succes studeerde hij af. In 1959 verongelukte zijn vader bij een auto-ongeval, en stond hij voor een groot erfenis van 6 ha te beheren, waar brood op tafel moest komen. De groei en bloei kende een succes, waarbij ook dicht gelegen andere wijnbouwers mee profiteerden. Er kwam een herschikking van de cru's waarbij de regio Gevrey-Chambertin in snelle opmars kwam. Parcelles de Chambertin Clos de Bèze, de Chambertin et le Clos des Ruchottes en monopole kwamen op top van wereld niveau van exploitaties. Maar de gestorven grootmeester, stond ook aan de wieg van oude betonnen gistingkuipen te vervangen door:
cuves inox thermo-régulées , een selectie van zuiver gekloonde wijnstokken, nieuwe tractors, die loonden voor het werk. Pinot Noir wijnen kregen zo in gans de wereld hun karakter en hoedanigheden. Engelsen, Duitsers en gans de wereld kwamen de domainen bezoeken. Vanaf 1960, kwamen de wijnen van de regio tot geliefde wijnen in gans de wereld.


DECA Mei '16Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese