Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Oostenrijk in de kijker !

Gepost op 01/03/2009 om 10:07 door in de rubriek algemeen.

Uw vakantie-trip vastgelegd met zuivere berglucht, Mozart geluiden, culinaire hoogstandjes, gefeliciteerd!
Oostenrijk, bezit eveneens wijnen dewelke U, groot zullen verbazen.
Wit -rood - zoete, wijnen dewelke wel 700 jaar voor Christus dateren, van oorsprong.

48000 ha, waarbij slechts een 0,10% de wereld rondgaan, bij de betere restaurants, uit de vier wijnregio's: Wenen, 680 ha Burgenland, Neder Oostenrijk, Steiermark. Het snoepen, is een Oostenrijker hoog gelegen.

Op dezelfde breedtegraad met Bourgondie, zijn warme zomers, milde lange herstdagen, koele nachten, 400 ml neerslag in het oosten,in de wijngebieden van de wijnbouwgebieden van de Steiermark vaak 800 ml of meer, een mogelijkheid tot wijnbouw, op steile wanden van 200 tot 560 meter hoog (Steiermarken). De Donau en Neusiedlersee zorgen voor gerijpte (trocken) beerenauslesen in het najaar.

Europees is de WIJNBOUW wetgeving in Oostenrijk zéér streng, en 2 maal gecontroleerd. (behalve landwijn).
Oogstbeperking 9000 kg of 6750 l/ha , het suikergehalte uitgedrukt in KMW (klosterneuburger Mostwage )

* Het grote wijnschandaal in 1985 met het antivries oplossing (diethyleen glycol) of het kunstmatig illegaal zoeten, heeft hen niet goed gedaan.

Hun druivenrassen behoren tot zéér mooie crispy finesse wijnen: Gruner Veltliner, (grootste aangeplante), Sauvignon blanc, pinot gris, muller-thurgau, Rivaner, Weibburgunder, Riesling, Feinburgunder, voor wit Blaufrankisch, Zwiegelt en St Laurent voor rood, moeten echt pinot noir en syrah doen vergeten, fruitigheid met hun karakter.

De Bovierdruif is een ideale edelrot druif, (zoals Sauternes b.v.b.) voor een hemelse zoete wijn. Ausbruch, Wachau (riesling) moet je echt levenslang onthouden, exotisch, perzik,abrikoos, citrus. De oogst is er bijna tot in de maand november.

Een flesje uit de omgeving: Kremstal, Donauland, Wachau, Wien, Weststeiermark, Neusiedlersee, Sudsteiermark, Carnuntum , Weinviertel, zal echt tot de fijnste loss, gesteenten, kalk-en mineralen behoren.

Chardonnay, cabernet sauvignon en merlot liefhebbers kunnen eveneens tot hun trekken komen.

Van belang zijn zo'n 20 witte en 10 rode druivensoorten. Circa 77 procent van de wijngaarden is met witte druivensoorten beplant; de oppervlakte rode druivensoorten (23 procent) is de laatste jaren toegenomen.

Mag het echt 'hemels' worden, op Uw vakantie ......

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese