Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Bepalen de ' weergoden ' de kwaliteit van de wijnen ? Ons dossier .

Gepost op 11/08/2014 om 16:41 door Carl in de rubriek algemeen.

We denken dat we de wijngoden - wie ze ook zijn, de grote 'meesters' moeten aanschouwen voor de kwaliteit van de wijnen. Er zijn natuurlijk nog factoren die alles bepalen, voor een goed glas wijn : denken we maar aan het terroir en ondergrond, de vinificatie, de verdere ontwikkeling na botteling in de fles. Een vreemd fenomeen als we dit zouden vergelijken met een geliefd biermerk, in de kroeg. Dit zou nogal discussies meebrengen, over een slecht vat bier, de brouwers en de eigenaars van de horecazaken. Wijnen zijn nog steeds 100 % een natuurlijk product, waarbij de natuur en het werk van de wijnbouwer nauw samengaan. Een druivenstok bezit 100 dagen tijd om na een rustperiode in de winter, te ontwikkelen tot de oogstperiode - na verschillende jaargetijden. Slechte wijnjaren, geen constante kwaliteit aan te bieden, kleiner volume en minder lekker wijn, we kunnen dit niet verdoezelen. Wij willen met ons onderzoek, geen klaagstudie maken, maar alle wijnliefhebbers een informatieve thema bezorgen met een leerzaam surfgenot. Ten slotte gaat het nog voor liefhebbers die graag wijnen stockeren voor bewaring. Er zijn jonge wijnen om snel te consumeren, wijnen om te bewaren, en gewoonlijk beter worden om te drinken.


Het leven van een wijnstok

Een wingerd of een druivelaar, die bessen oplevert voor het maken van wijn, is een stressgevoelige plant. De ideale omstandigheden zijn een rijpingsperiode van traag en langzaam leven. Het scheikundig proces van photosynthese (warmte, licht van de zon) en osmose (sapdoorvloeing) spelen een belangrijke rol, in een leven van een wijnstok. Met de kracht van de zon, gaat een leven van ontwikkeling, via de wortels van start naar de twijgen, bladeren, vruchten. Tot zelfs een diepte van 25 meter, kunnen de wortels 100 liter water met mineralen vervoeren in hun fijne vervoerskanalen. Minder goede regio's met klimaat omstandigheden, planten het best hun wijnstokken op heuvelruggen , als dit beschikbaar is. De zon, met zonuren kunnen hier veel magere of vette wijnjaren bezorgen. In warme, zonnige droge (!) jaren zijn de druiven rijper en bevatten meer suiker. Ze leveren dan rijke wijnen af met een hoge concentratie aan geur-en smaakstoffen. Een voorwaarde is wel dat er voldoende neerslag valt, (!) want wijnboeren die hun AOC-label willen behouden, mogen niet irrigeren. Het is in Europa verboden, kunstmatig water in de wijngaarden te voorzien , of kanalen kunstmatig te voorzien in de wijngaarden. In een slecht wijnjaar met hagel of onweer zijn boeren soms gedwongen om te vroeg te oogsten, wat zure, magere wijnen oplevert. Ook dreigen er na regenbuien schimmels te ontstaan die de hele oogst kunnen vernielen. Na een warme periode en een tussentijdse regenbui, kijkt de wijnboer angstig naar zijn wijngaard. Merkwaardig is hier, dat een goedaardige schimmel voor zoete wijnen (bvb in Sauternes) , dan wel geeerd zijn. Een warme grondlaag, met een mist-morgenstond, brengt GOUD op voor deze delicate wijnstijlen. Zij krijgen dan wel, de toelating dat beekjes in de omgeving aanwezig zijn, om de verdamping van het water, de mist kan veroorzaken voor een edel rottingsproces. Zijn de wijngoden dan echt voor alle wijnstijlen nodig, we denken dat het besluit nu vast staat. Maar er is nog meer .....


Slechte wijnjaren

Bij een slecht wijnjaar in de regio van zoete wijnen, waarbij soms meerdere jaren geen wijnen worden gemaakt !!!!!) , is het de wijnboer soms door extra moeite te doen en zijn expertise aan te boren, toch wijnen kan produceren voor droge wijnen. Wanneer hevige regen er in het voorjaar voor zorgt dat er minder bloesems bloeien, krijgen de overgebleven druiven een grotere concentratie aan bodemextracten.We krijgen hierdoor heel wat kwalitatieve wijnen, toch moet men er van uitgaan dat je meer kans hebt op een goede wijn wanneer je kiest voor een goed wijnjaar. Laat dit een gouden regel zijn ! Het bewaren van wijnen, is dus belangrijk voor een goed wijnjaar.


Maken ze in Frankrijk altijd goede wijnen?

Landen in de nieuwe wereld hebben een stabieler klimaat, waarbij het wijnjaar minder van tel is. Ze zullen het niet graag horen in Fankrijk en Italie, waar het wisselvallig is , produceren ze daar wijnen van een variabel kwaliteit. We moeten dit wel nuanceren in de verschillende regio's. En leest u verder voor een zeer goede leidraad.

We gaan terug in de tijd vanaf 2010 - waar de rode- en witte Bordeaux subliem goede ' uitzonderlijk' goede wijnjaren , net zoals Cotes-du-Rhône. Italie (Piemonte) en Toscana en Spanje krijgen niet dezelfde waarden, maar ' zeer groot ' onder de trap 'uitzonderlijk'.

We hanteren volgende waarden : klein ; middelmatig ; groot ; zeer groot ; uitzonderlijk.



In 2011 , nergens geen 'uitzonderlijk' , maar 'groot' voor Bordeaux wit, en Cote-du-Rhône . Zeer groot voor Bourgogne wit, Italie en Spanje.

2012 , terug nergens geen 'uitzonderlijk wijnjaar,
maar 'zeer groot' voor
voor een witte Bordeaux, en een Toscaans wijnfles, net zoals alle Spaanse flessen. De prijzen voor een groot wijnjaar gaan naar Bordeaux rood, Bourgogne rood, Cote-du-Rhône, en Spanje. Vanaf groot, kunnen wijnflessen goed bewaren.









2013 : een slecht wijnjaar bij de Fransen.


Het koude, natte voorjaar in Frankrijk voorspelde weinig goeds en hagelbuien betekenen voor sommige wijnboeren de doodsteek. Voor veel wijngebieden was 2013 geen goed wijnjaar. De wijnen van Beaujolais en Roussilion en de Crémants van de Elzas zijn de grote uitzonderingen.

Cotes-du-Rhône

-Door de natte, koude voorjaar kwamen de druivenstokken pas laat in bloei. De boeren hebben voor het eerst in 20 jaar tijd zo laat geoogst. Gelukkig heeft het zachte weer in september de druiven niet verwoest.

Resultaat : door het slechte voorjaar was er - net zoals het jaar voordien - een heel lage productie van de vroegbloeier Grenache, waarvan er meer Syrah en Mourvédre gebruikt is in de samenstelling van de wijnen. Dankzij het kleine aantal druiven per wijnstok hebben de druiven wel veel smaak.

Elzas

-De lente was koud en vochtig, waardoor de druiven laat bloeiden. De oogst kwam er pas laat door en hij was bovendien veel kleiner van 2012.

Resultaat : de kwaliteit van de Riesling is wisselvallig. Veel hangt af van het tijdstip van de oogst. Druiven die te vroeg geoogst zijn, brengen zure wijn voort. Crémants zijn wel in positieve zin de grote uitschieters van dit wijnjaar. Ook de Pinots en de Gewurztraminer waren over het algemeen geslaagd.







Loire

-Ook hier kwamen de wijnranken omwille van de weersomstandigheden vrij laat tot bloei. Tot overmaat van ramp was er vorst in april, en hagel in juni. De botrytis-bacterie heeft een groot percentage van de druiven aangepast, waardoor de oogst nog magerder was.

Resultaat : de druiven bevatten te weinig suiker. De rode wijnen zijn daardoor fris en de witte wijnen droog.


Bordeaux

-Door de regen en koude was de bloei twee weken later dan het jaar voordien. Juli was een van de warmste en zonnigste uit de geschiedenis, maar hagelstormen en de afwisseling van hitte en regen in augustus hebben veel vernield.

Resultaat : de rijke bodems hebben veruit de beste druiven geleverd. Er is een lage oogst rode druiven, maar de witte druiven zijn gezonder gebleven en hebben een ideale zuurgraad. De wijnen hebben een lager alcoholgehalte dan vorige jaren . De kleur is mooi behouden en de pure, fruitige aroma's zijn beloftevol.

Bourgogne

In een deel van deze streek viel er veel hagel, en door het risico op rotting hebben de boeren te vroeg moeten oogsten. Sommigen hebben zelfs niet geoogst. Beaujolais was een uitzondering. Dit gebied kende een mistroostig voorjaar, maar door het record aan zon in juli en augustus en regen in september zijn de druiven traag en goed gerijpt.

Resultaat : voor het district Beaujolais is 2013 het beste wijnjaar sinds 2000. De wijnen hebben rijke, fruitige aroma's en de fluweelachtige tannines geven de wijn een mooi structuur.


Lanquedoc-Roussillon

Er was een optimale bevochtiging in de zomer. Door de gunstige weersomstandigheden in september en oktober zijn de druiven goed gerijpt en gezond gebleven.

Resultaat : voor de Lanquedoc was het een goed wijnjaar met wijnen van uitstekende rijpheid en toch geen hoog alcoholgehalte. Roussillon is de streek die het dit jaar het beste heeft gedaan. De Grenachedruiven zijn hier minder geschadigd dan in Cotes-du-Rhône en ze zijn zacht van smaak. Er zijn zowel witte als rode magnifieke wijnen gemaakt, met uitzonderlijk goede Syrah-en Mourvédredruiven.


Deca Aug 2014 ©





Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese