Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Aan tafel : wij serveren een wijn uit Servië !

Gepost op 04/11/2015 om 20:07 door Carl in de rubriek algemeen.

Servië is een rububliek of een land in het zuidoosten van Europa. Het is sinds 5 juni 2006 een onafhankelijke staat, nadat het 85 jaar lang onderdeel was van Joegoslavië en tussen 2003 en 2006 van de confederatie Servië en Montenegro. De hoofdstad van Servië is Belgrado. Servië moet niet verward worden met de Servische Republiek, een deelgebied van Bosnië en Herzegovina.

Waar de wijnbouw in Bosnië-Herzegovina reeds 2500 jaar oud is, gaat de wijnbouwgeschiedenis in Servië zelfs nog veel verder terug! In de huidige regio Zupa is de wijnbouw al zo"n 3300 jaar geleden geïntroduceerd door de Thraciërs.

Servië is het thuisland van een hele lange lijst van autochtone druivenrassen, waarvan de witte tamjanika en blauwe prokupac de belangrijkste zijn. Naast de autochtone druivenrassen worden in Servië ook op grote schaal alle bekende internationale druivenrassen verbouwd.

Servië is een uitgestrekt land, waar van noord naar zuid en van oost naar west in 22 verschillende regio's (welke zijn onderverdeeld in 77 districten/appelaties) wijnbouw wordt bedreven. Deze regio's bevinden zich op dezelfde breedtegraden als beroemde franse wijnbouwgebieden zoals Bourgogne, Rhone en Bordeaux.

Op het gebied van ondergrond verschillen de regio's sterk van elkaar, variërend van zandgronden in het noorden (Pannonische laagvlakte) tot kalkhoudende klei in het zuiden en van bosgronden in het westen tot vulkanische gesteenten in het oosten. In het hele land overheerst een continentaal klimaat, met hete zomers en koude winters. De aanwezigheid van rivieren en het overwegend heuvelachtige terrein, omgeven door hooggebergten, creëren een groot aantal microklimaten, met fantastische wijnen tot gevolg.

Momenteel wordt in Servië ongeveer 70.000 hectare wijngaard commercieel gebruikt voor wijnbouw. Het potentieel aan wijngaarden is echter twee maal zo groot, dus de groei zal in de komende jaren sterk toenemen.


Kelders

Temet Winery, dé ontdekking van het jaar uit Servië

Druivenrassen als Prokupac, Tamjanika, Smederevka.We hadden er eerlijk gezegd ook nog nooit van gehoord. Maar na de proefsessie waren we overtuigder dan ooit dat ook Servië waanzinnig lekkere wijnen op tafel zet. Temet Winery uit Jagodina is de absolute top. Hun focus ligt op elegantie en evenwicht. Wijnen zonder compromissen met grote gastronomische inzetbaarheid (vanaf € 13,50).

Wijnkeuze

Temet Tri Morave Crveno 2013

-Producent Temet

- Alcoholniveau : 13% vol.
- Druivenras : prokupac
- Jaargang 2013
- Volume : 750ml ml
- Bewaartijd : 3-5 jaar
- Soort sluiting : kurk
- Appellatie : Jagodina
- Landbouwtype : conventioneel
- Soort wijn : rood (volrond)

Deze rode kerswijn met donkere tinten, parfumt al van fruit van rijpe vruchten, vooral rokerig in eerste fase, maar met zuurstof komt daar wel verandering in. Soepele ataque van geconcentreerd fruitigheid, met krokante tannines, zuurgehalte is miniem, omdat we denken dat dit een snelle verbruiker moet zijn. Halflange afdronk. Score 14,5/20 .

Matthys wijnen
Gistelsesteenweg 228
8200 Brugge

Een afwachtend besluit.

Servië is in een ware potentieel van wijnmakers. Europees zijn nog geen wijnwetten in de maak van oorsprongsbenaming en uitschieters zijn nog niet voorhanden. Wijnmaker Trijumf met zijn pinot noir barrique, alsook Rodoslov met zijn cabernet reserva, noteren we met een hoger niveau.

Monténégro doet beter, als kandidaatlidstaat EU. 4500 HA kustgebied aan het Skadarmeer. Een producent die 2310 ha bezit, de grootste van Europa, kan al pronken met hoge verwachtingen.

Bosnie en Herzegovina telt reeds 29 wijnmakers met lokale druivenvarieteiten. Comming soon. DECA

November 2015.Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese