Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op zoek naar oude druivenrassen : assyrtiko

Gepost op 24/04/2015 om 09:57 door Carl in de rubriek algemeen.

Daar gaan we terug, de zoveelste op een rij van de familie 'vitis vinifera' - de familie van de druivenstokken.

Assyrtiko is een lokale witte druif, eerder inheems met geen grote productie in Europa, toch maakt men goede wijnen. Vooral in Griekenland te vinden, waar hij ook zijn oorsprong bezit, zekerlijk in het eiland Santorini.

ZIJN TERROIR

Assyrtiko wordt op grote schaal aangeplant in de dorre vulkanische as-rijke bodem van Santorini en andere Egeïsche eilanden, zoals Paros . Het wordt ook gevonden op andere verspreide regio's van Griekenland , zoals Chalkidiki .

Op Santorini, veel oude wijnstokken plantages (ouder dan 70 jaar) van Assyrtiko bestaat, waarvan vele niet-geënt. Deze plantages hebben aangetoond weerstand tegen Phylloxera te bezitten.

De minerale profiel van de druif is een goed voorteken voor het mengen (assemblage) en in de afgelopen tijd is het vaak gemengd met Sauvignon blanc, Semillon en Malagousia . Assyrtiko druiven clusters zijn groot, met transparante goudgele schil en sappig vruchtvlees. In de vulkanische bodem van Santorini, lijken er een aantal unieke kenmerken die zich ontwikkelen in de druivensoort , en dus in de wijn. Eén van deze kenmerken is dat Assyrtiko zijn niet zuurgraad verliest en eveneens in zeer rijpe toestand kan gebruikt worden . In heel Griekenland, is de druif gevinifieerd om een verscheidenheid van droge en maak zoete wijnen , waaronder Vinsanto -achtige muskus en stroop-zoete dessertwijnen . In Retsina wordt vaak gemengd met de minder zure Savatiano druif.

Synoniemen en benamingen

Assyrtiko is ook bekend onder de synoniemen Arcytico, Assirtico, Assyrtico, Asurtico en Asyrtiko.

Deca April 2015

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese