Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kuieren in Luxemburg

Gepost op 20/07/2010 om 10:21 door Carl in de rubriek algemeen.

Wie nog niet beslist heeft, een touristische, culinaire, en goede wijn ontdekkingen aan te vatten, kunnen we alvast ' Grand Duché de Luxembourg ' aanraden.

Contrastrijke landschappen, bossen, rotsformaties, parken en stuwmeren, wijnheuvels langs de MOESEL , die u zullen bekoren.

Voor de smulpapen en fijnproevers is er al goed nieuws, Luxemburg is in Europa nummer 1 van de sterrenhemels op culinair gebied. Laat ik u reeds verwennen specialiteiten zoals flinterdun gesneden Ardense ham aan te bevelen, die smelt in de mond, of gefrituurde riviervisjes, uiteraard met een Riesling glas of fles- mag dit reeds een goede start in uw bord betekenen, vis- en vleesgerechten, desserts en zoetigheden zijn er in overvloed.

De wijnen

De Luxemburgse wijnboeren zullen u weten te verbazen, we geven alvast de nodige informatie hiervan.

* De officiële kwalificatie onderscheiden we : Marque Nationale (Landwijn) , Appellation Contrôlée , vin classé, Premier Cru, Grand Cru classé.

Riesling, Rivaner, Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewürztraminer, Chardonnay en Pinot Noir ( rood) : bezitten een vol , edel bouquet, Elbling en Auxerrois zullen dan wel een milde fruitigheid bezorgen. Dit goed voor een 140.000 hl in 1300 ha wingerds. Reken en goede 63 % Coöperatieven , de rest in actieve wijnbouwers voor zelfverkoop, of samenwerkingen.


Land en klimaat

De strategische ligging met ons land, kunnen dan wel 'NOORDZEE'- buien bezorgen, eveneens grilligheden van de Atlantische Oceaan, kunnen we de zonaanbidders geen garanties aanbieden. Juli en Augustus zijn de warmste maanden , waarbij rijpingen van de wijngaarden volop genieten.

Geografisch

Verdeeld in drie districten (Luxemburg) , Diekirch en Grevenmacher.
Twaalf kantons ( Clerf , Vianden , Wilz, Diekirch , Redingen, Merch, Echternach, Grevenmacher, Luxemburg, Capellen, Esh, Remich en 118 gemeenten.Tips en trucs

Wormeldange, Machtum, Stadtbredimus, Grevenmacher, Greiveldange en Schwebsange zijn de uitstekende coördinaten om wijnfeesten mede te maken.

De Luxemburgse wijnbouwers hebben zich toegelegd op droge witte wijnen, en kunnen zo langs de 'Luxemburgse Wijnroute' prachtige Moeselwijnen langs de Rijn te bezorgen.

De beroemdheid bij vele Belgen is gelegen in Grevenmacher waar mousserende wijnen , een geboorte krijgen , sinds 1921 , met de 'méthode champenoise' , ook stille wijnen zijn er te verkrijgen in de grootste coöperatieve van BERNARD MASSARD .

De geheimen van de samenstellingen van de schuimers zijn meestal Riesling- Pinot Blanc- Auxerrois. Het proeven van een Pinot Blanc van deze coöperatieve zal u wel overtuigen : een intense neus met gecarameliseerde appel, een levendige fruitigheid, met in de finale van afdronk de citroenzuren. Deze stars gaan de wereld rond, en is het niet fijn een slanke groene fles op uw restauranttafel te ontdekken ?

Bezoek ook Echternach , en kan het nu echt romantisch worden , de eindstop zou kunnen liggen in 'Restaurant Bergerie' : blijkbaar een lange wijnkaart ....14.000 flessen , 750 verschillende soorten . Mag uw keuze's een aangename ontdekking krijgen.

De hoofdstad Luxemburg, en Schengen niet te vergeten, en eveneens 'Klein Zwitserland' te bezoeken .


Rode wijnen

Helaas, in de minderheden, maar er is ook PINOT NOIR te vinden , in kleine wijngaarden, en een bezoek bij Dom. Schumacker-Knepper uit Wintrange met slechts 0,49 ha of 3941 flessen , zorg voor eigenaar te worden hiervan.

*Rijping op hout , kersenrode met violette schijn, een rijpe kers, bosnoten en goed gefumeerde bos in de neus. In de mond rood rijp fruit en soepele tannines, in een goed gestructureerde geheel. Een duidelijk bewijs, overal lekkerheden te vinden.


Wij wensen u allen een fijne uitstap , en uiteraard gaat ook de ploeg WIJNTON.BE dit verder bekijken, afspraak alvast in een volgende LUXEMBURGSE SPECIAL vanaf eind Augustus. Een kleine 'sage ' uitschrijving zal het gevolg worden .

DECA copyright JULI 2010


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese