Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op de proeftafel nr 2 : een Pinot Noir 2011 uit het 'Slovenska republika' -

Gepost op 09/11/2014 om 00:44 door Carl in de rubriek algemeen.

Een Pinot Noir - gekend bij ieder wijnliefhebber - het grillig duiveltje voor de regio : Champagne, Bourgogne en de tientallen Franse , Duitse en andere Europese-en niet Europese regio's . Het lukt wonderwel in ons land en onze wijnbouwers - maar dit ligt gevoelig voor een goede zomer. Geen betere schuimers te vinden met bubbels van dit ras erbij of de sappen van de wijnstokken Chardonnay en Pinot Meunier. Maar ook als monocépage of als enige druif in het glas brengt hij kers &-framboosplezier. Meestal kersrood-doorzichtig in een glas wijn- maar we vonden een ouderdomsdeken. We proeven niet uit Bourgogne waar dit ras gevonden is geweest de vierde eeuw na Christus. De duurste flessen en de meeste 'prestige' wijnbouwers en wijnen liggen op de lijn Cóte-D'OR en Dijon en Beaune.

Wie een fles kan bemachtigen uit de 'Hospice de Beaune' - het wereldberoemde toeristische plaats is goed gelukt. De jaarlijkse veiling voor een goed doel. Behoort tot één van de oudste druivenrassen, waarbij de Romeinen de naam 'Helvenacia Minor' doopten. Later is het geworden 'Pinot Noir' door zijn donkere blauw-zwart dicht bijeen trossen. De druivenstok is eveneens ook de voorvader van meer dan 16 variëteiten, waaronder de Pinotage bvb (Zuid-Afrika) of de Spatburgunder (Duitsland) en ook wereldwijd bestaan er varianten. De druif die bijzondere eigenschappen bezit voor de gezondheid ! Bevat scheikundige verbindingen van 'reservatol en saponines' : kankerwerende stoffen en cholesterol- wererend. Maar het druivenras 'Syrah' schiet de hoofdvogel af uit de Rhône. Met mate gebruiken en slechts enkele glazen per dag. Dit is echt wetenschappelijk bewezen. We waren even naast de kwestie over onze beschrijving Pinot Noir.


Een grillige duivel als druivelaar !

Wanneer u een wijnbouwer zult aanspreken over dit ras, zal je wel bemerken dat het niet snor zit. Zeer gevoelig voor 'nachtvorst' in de lente. Naast de coulure en de ziektes. Hagel- en regenbuien en wind zijn fataal, en dit jaar 2014 was het een complete ramp van formaat in Bourgogne. Velen verloren 60-80% van de oogst. De redenen zijn snel te achterhalen : dunne schil en de kleine bessen dicht bijeen in een tros. Voor het behandelen, vervoeren een nachtmerrie. Maar ook voor het edel 'wit' sap zonder kleurstof te vinifieren. (Champagne). Ofwel voor de bruisende flessen is het echt zorgzaam om te gaan. Het ras is ook vroegrijp en nummer 1 voor de regio Champagne. Verder vraagt hij ook een goede snoeimethode- niet te warm en vochtig - maar niet te vochtig. Een trage genieter van ontwikkeling en opbouw. Klopt het plaatje niet, dan zal hij geen aroma's van grote klasse opleveren- meer nog geen goede lageringen. Men zou zich beginnen afvragen : wat wil de druivelaar echt ? Gulzig in mineralen en kalk en een goed terroir -geen grillige weersomstandigheden. Zon-water en vochtigheid op gepaste tijd. Zelfs gaan zoeken met de wortels diep in de grond is niet voor de Pinot Noir weggelegd. Je zal dan ook zien in de regio Bourgogne dat hij zeer kort gesnoeid als dwerg in de wijngaarden aanwezig is.


Een Pinot Noir uit Slovenska republika ! Een slowaakse wijn. De eerste wijnen in ons land !FOTO'S VAN HET DOMEIN WAAR DE WIJNEN VANDAAN KOMEN.

VIERIETO PINOT NOIR 2011 'Gouden label' Wine trhy pezinok 2013 ZLATA 'Karpatsky Perla' Slovenska Replublika.


Alc : 13,5 %

Vertrek kelder : 06/2013 (plaatselijke reglementering)

kelder : KARPATSKA PERLA


Kleur : donkerrrood met zwarte reflexen - volle wijnspiegel - dikke tranenwand.

Geuren : in de stilstaande fase was het glas gesloten van weinige aroma's te bezorgen. Enige aroma's waren een boswachter met een mand natte bosbladeren, en takken sprokkelhout. Het walsen bracht een beter resultaat van deze ouderdomsdeken . Framboos, bosaardbei, donkere kers, aardsheid, humus en turf - 'hoevelucht' in mindere mate - zwarte viooltjes en vooral overtreffend zwarte koffie.

Mond en smaken : rijpe vruchten van zwarte bessen, donkere kersen, overrijpe pruimen, terug koffie , krokante tannines, sprokkelhout en zachte potloodslijpsel, minieme zurenpalet. Lange afdronk.

Culinair : beefsteak - kalkoen - gevogelte met niet overheersende sauzen - wit vlees .

Keldertime : 2-3 jaar.

Schenktemp. : 17 C


SCORE : 16,5 / 20Prijsvork : 9,9O euro !!!!!!!!!!!!!

DECA 8 NOVEMBER 2014 © eigendomsrecht GEREGISTREERD met facturen wijnen .

Postingsdatum geldt als copyright


PROEFNOTA 1 Varieto Veltinske Zenelé 2013 Gold Metal SlowakijeSlowakije - wat mogen we daar van verwachten ? Dit Europees land met de euromunt komt nu dicht in de top 1000 met zijn 5 % wijnparels. Ze bezitten de mineraal gronden van de grillige Karpaten en hooggebergte, maar ook andere plaatsen zijn plantwaardig voor de meestal Duitse & Oostenrijkse druivenrassen.

Witte wijnen zijn echt in de meerderheid - maar de rode rassen zijn wereldberoemd en wat zit daar achter ? Dit kunnen we echt niet achterwege laten : we kopen ze allemaal. De wereld primeurs komen hier ter sprake van dit wijnland. Er zijn natuurlijk ook lokale rassen . Een volledige beschrijving van het wijnland is echt niet te missen - zeer professioneel hebben wij dit aangepakt. Te volgen - ook later in Archief. Hoofdthema en volgende proeverijen komen volledig aan bod. (proefnota's)

Hoe zit het met hun reglementering- hoe ziet hun klimaat omstandigheden eruit - hun beste terroirs ..... ? Volgend proefnota kunnen we dit meedelen.

Republiek Slowakije

Te onthouden : Hoofdstad Bratislava republiek .

President : Andrey Kiska

Buurland : Tchéque - Ukraine, Hongarije, Oostenrijk.

****Slowakije behoort tot de Schengen zone voor vrij verkeer van goederen. Niet met Oekraine. Navo lid !

Bewoners : 5.500.000

Oppervlakte : 49.036 km2

Godsdienst : Rooms katholiek 69% - 9 % Protestant - andere.

Landstaal : Slowaaks


DRUIVENRASSEN

Volledige lijst , volgende proefnota.

Europese witte Rassen : Gruner Veltlinger - Pinot Blanc - Pinot Gris - Muller- Thurgau -Rizling.

Rode rassen : Sankt Laurent - Pinot Noir - Blaufrankisch - Blauburgunder.


VARIETO VELTLINSKE 2013 Zelené


Druivenras : Gruner Veltliner monocépage.

Terroir : Zelené

Kelder : Karpatska Perla Slovenka republika

Bijzonderheden : Goud Metal Vino Tirnava
Vertrek kelder voor verkoop : (Plaatselijke reglementering) MEI 2014

Alc : 13 %

Fles presentatie : zie foto.Proefnota :Kleur : strogeel met gouden tinten - helder - onvolledige wijnspiegel met vette alcoholwand - vette tranenband aan het glas. Ondergrond glas 2 cm piepkleine restbubbels en gassen ! Nog een nagisting , maar dit is niet negatief, trekken wij geen punten af. Het kan zijn, dat men weinig sulfiet gebruikt. Het staat ook niet vermeld op de fles-Europees moet dit wel - maar dit land kan dit wel niet verplichten.

Geuren : rijk geurend naar frisse jonge vegetale toetsen, exotisch - groene witte brandnetels en mos (varens). Rijp wit klein fruit , conférencepeer, ananas, lichte citrus van een zeste citoen. Aangenaam fraîcheur.
Smaken : zachte aanleg van een geconcentreerde fruitmand wit fruit - molligheid - frisse tonen van een venkel, groene paprika , geel strohalm (kleine stoefheid), goed beloond met sappen van groene stekelbes en een rijpe peer, bijzonder evenwichtige aciditeiten van een palet zuren. Zenuwachtig geval ! Geen opvallende mineraliteiten - kunnen jonge wijnstokken zijn. Geen invloeden van alcohol ! Een minieme- min en pluspunt.

Afdronk : een coudalie (time) van halflang genieten, maar dat verlangen voor een tweede, derde glas ... ! Wondermooi druivenras van Oostenrijks origine - persoonlijk samen met Viognier, en Sauvignon Blanc, Riesling - de beste witte rassen ter wereld. Vrijblijvend mij te volgen.


Score : 18 + /20 ! Akkoord ? We denken zeer rechtvaardig te zijn.

Culinair : haal de beste gegrilde- en gebakken vis erbij - gevogelte met niet overheersende saus - zachte kazen. Chinese en andere Oosterse keukens zou ook kunnen maar daar heb ik persoonlijke vraagtekens naar. Veltliner is droog gevinifierd en tussen de zoete gerechten van ananas zou hij een afknapper kunnen zijn. Maar het kan echt.

Schenk temperatuur : 7 a 9 C !


Kelderbewaring : een slaaprust van 3-4 jaar in optimale omstandigheden.

Tip : Veel te goed en zachte finesse -slechts 1 fles voorhanden ? Te weinig. Zeer lekker.

Succes - en graag uw reactie's .


Prijsvork : 9.9 €

Deca EIGENDOMSRECHT NOV 2014 ©


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese