Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt : het snelste nieuws voor de wijnliefhebber

Gepost op 09/02/2013 om 21:57 door Carl in de rubriek algemeen.

Onze redactie volgt het wel en wee in gans de wereld producerende wijnlanden.

*Regent is een blauwe ras vooral in Duitsland aangplant, goed voor zo'n 2180 ha - ook in ons land is hij in kleine mate te vinden. Geschikt voor bio- en tanninerijke pruimwijnen.

*Champagne Moutard uit Buxeuil is één van de oudste huizen of kelders in de Côte-de-Bar. Niet alleen maken ze Champagne met uitsluitend Chardonnay en Pinot Noir - ze bezitten een uitzonderlijke cuvée : 6 cépages (jawel) met druivenrassen : Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc, Chardonnay , Pinot Noir en Pinot Meunier. De millésimée 2005 kan je ter plaatse aankopen voor 48,30 euro.

*Château de Jabastas uit Bordeaux , met als vestiging in Izon is een Belgische wijnbouwer. We proefden het oogstjaar 2005 en we moeten werkelijk vaststellen van een hoge kwaliteit. Schitterende donkerrode kleuren met zwarte kleurreflexen- parfums van vrijwel vegetale bosgeuren zoals humus, aarde, turf , maar ook zwart fruit, mokka en zwarte chocolade. De proeverij schonk ons een gulle start met grote fruitigheid met vooral stoofd zwart fruit en een goed glas 'zwarte kat' koffie en pruim -nogal grote alcoholprik (13,5%) -kleine mineraliteiten van graniet - krokante tannines en vrijwel hoge zuren - lange afdronk . Onze score 18/20 Gefeliciteerd ! Culinair : een goed stuk rood vlees en kazen.

*Er zijn in Zwitserland nog steeds geen duidelijke regels in wijnwetgeving. Uitsluitend kantonnale en lokale specialiteiten zijn er te vinden.

*In Nieuw-Zeeland doet men proeven om de druivenstok 'ARNEIS' aan te planten. Deze witte druivenstok zou daar goed kunnen gedijen.

*De nieuwe wijngids 'BETTANE & DESSEAUVE 2013 is verschenen , goed voor 1020 bladzijden en 8600 beschreven kelders. Deze Franse bijbel is zeer geliefd , daar 2 van de belangrijkste befaamde proevers uit de Guide Hachette zijn wegggelopen en op eigen voeten een eigen wijnbijbel uitbrengen.
*In Frankrijk is de l'Appellation de l'Année 2012 de regio Châteauneuf-du-Pape uitgeroepen als de beste en mooiste wijnen. Er is feest in de regio Avignon en Orange. Voor de vin de l'Année 2012 gaann de prijzen naar een landwijn van de Lanquedoc met als druivenstokken : Rousanne en Chardonnay. Domaine d' Aigues Belles IGP pronkt nu met zijn gouden cuvée in het wijndorp Brouzet-les-Quissac. Kostprijs 12 euro/fles

*Château Hosanna is een 5 ha aanplanting in Saint-Emilion in de dichte omgeving van Petrus en Lafleur. Eigenaar is Jean-Pierre Moueix. De Cru fut baptisé Hasanna 1999 is op dronk. De jongste cuvée kost 97 euro/fles.

*Het wijnhuis Crombez uit Kortrijk gelegen in de Engelse Wandeling , gaat verhuizen naar een monstergebouw in de Doenaertstraat te Kortrijk rechtover BPOST .

*Winnery of the year voor de Kaapse wijnen (Zuid Afrika) is Cape Chamonix wine farm geworden voor het jaar 2012-2013.

*Weingut Wieninger uit Wenen (Oostenrijk) is een gespecialiseerde kelder voor bio-wijnen. Met hun selectie Riesling, Chardonnay en Cabernet-Merlot verkregen ze 4 sterren voor het oogstjaar 2011-2012.

*Roma is een nieuwe DOC in Italië - uitsluitend witte wijnen zoals Bellone- Bombino en Malvasia zijn toegelaten .

Redactie eigendomsrechten WIJNTON.BE Februari 2013 - verboden voor copy & digitale copy- en groeps (club) verspreidingen- DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese