Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnen leren proeven ! Luidop gorgelen niet toegestaan & 'vaarwel' is de Z.A. term voor afdronk.

Gepost op 02/09/2015 om 18:12 door Carl in de rubriek algemeen.

Wijnen leren proeven- dit kan iedereen, en is een ritueel die over gans de wereld gelden. Is dit snobisme ? Helemaal niet, omdat deze natuurlijke dranken een prachtige beschrijving verdienen. Dit kunnen we met 'bieren' moeilijk vergelijken- alhoewel zijn er toch vergelijkingen voor geuren en smaken. Gin, wiskey ...beziten dit ook, maar daar zijn andere normen voorhanden. Bij wijnen, kan men een frisse oogstjaar bepalen, de varieteten of de fruitigheden, kruidigheden, de smaken en de afdronk. De thermologie van wijnkunde blijven hetzelfde voor alle wijnen en stijlen : kijken, ruiken, smaken, en afdronk.

Klaar voor een degustatie wijn proeven ? Neem alvast pen en papier, een (gekoeld) wijnfles, wijnglas, en we kunnen wijn proeven in 10 verschillende stappen. Voorwaarde is natuurlijk wat we persoonlijk 'objectief' proeven. Iedereen heeft die wijn geniet, iets te zeggen over wijnen en een oordeel over kwaliteit. Dubbel zo prettig dit met een gezeldschap af te werken. Wij bezorgen iedereen een schouderklopje, want over persoonlijke eindvaststellingen, valt er helemaal niet te zeuren. Proef en oordeel zelf.Het genot is gegeven voor iedereen.

Benodigheden

Een net wijnglas, met een grotere openning onderaan, dan bovenaan. Voorzien van een steeltje en voorzien van een voetstuk. Een AOC wijnglas puur sang, kan je goedkoop in supermarkten of bij de handelaars vinden.

-Kleurloos wit glas (bvb groene Elzasglazen niet toegelaten). Kristal of glas, zonder fransjes.
-Voor mousserende glazen, gebruikt men fluteglazen, stille wijnen andere glazen.

-Pen en paier voor de degustatie nota's.
-Eventueel spuwemmer, water, stukjes brood.

Degusteren we het eerlijk ? Een blindproeverij of vooraf geen kennis van het etiket.

-Geen vooroordeel van medailles, oorsprongsbenamingen, terroir, landen - herkomstbenamingen van benamingen van hoedanigheden: premier Cru, Grand Cru, landwijnen of kelders en plaatsen. Achteraf kan men raden, voor een jonge oogstjaar, varieteit, zonnig land te bepalen. Een prettige eindscore.
-Dat iedereen nog geen grote ervaring bezit, kunnen we inkomen. Vooral voor het ontdekken van geuren en diverse kruiden. De verschillende rassen. De soorten fruit en sappen. Maar een goede wijn is : een evenwicht van fruit & zuren. Is dit niet zo, dan stelt zich een probleem. Eerste les : is dit een goede wijn !


Daar gaan we ....

1. Schenk een hoeveelheid wijn in een wijnglas. Ongeveer 35 cl is genoeg, een bodempje van ruim een vinger dik. Helemaal niet overdrijven.

2. Bekijk het glas in een goed verlichte omgeving of plaats. Geen rookruimte of hoog verwarmde omgeving.
Bekijk de wijn, bovenaf en de zijkanten. Nog niet walsen. (stilstaande fase).

3. Houd het glas nogmaals schuin,(45 graden) en noteer de kleuren en wat u ziet. Wit : helder, zuiver, (groene schijn, lichte kleuren palet, donker. Voor rood , kers, aarbei, donkere kleuren zwart, of bruin (laatste = spijtig). Noteren. Tip gebruik een wit papier of wit tafellaken om de verhouding van de kleuren, goed te zien.

4. Ruikoefening, hierbij kan u nu de verzameling van geurstoffen ontdekken. Fris, jong, fruitig of citrus en kruidigheden. Noteer ijver op uw papier. Veel vanille zou kunnen wijzen op lagering op hout, ook voor rode wijnen.5. Wals en draai sierlijk de wijn in uw glas. Door het contact met zuurstof en de beweging zullen vrije geurstoffen vrijkomen. Nu zal men zeer mooie vaststellingen doen : droge wijn of zoet, fruit, vegetale toetsen bvb geuren van groenten zoals venkel, munt, paprika enz..., ontdek je hout ? Kruidig ? Noteer deze gegevens als 'mobiele fase' . Herhaal nogmaals. Opschrijven. Voorzie een drietal punten.

6. Proeven. Neem wat zuurstof op tijdens de opname van de wijn, en sluit de mond. Adem tijdens het proeven bewust door de neus. In het Frans ' arome de bouche' of mondgeur die men weinig gebruikt in onze Nederlandse taal. Uw tong zal wonderlijk alle vaststellingen doen, naast de binnenkant van uw wangen. Gorgelen of dit luidop op restaurant oefenen zou nogal ophef maken. Niet doen. Pen klaar en alles noteren. Is dit een strakke, soepele, fruitige wijn, en hoe zit het met de verhouding zuren ? Heb je tannines waargenomen of wrange smaken. (rode wijnen), kon je mineraliteiten vaststellen? Alles noteren op papier. Neem desnoods nog een slokje. Eerste gedacht is meestal het beste, maar de bevestiging kan raad geven. Voorzie hier een viertal punten

7. Slik de wijn in, of spuuw hem uit, dit is helemaal niet onhoffelijk. Gebruik hievoor een aangepaste spuwemmer of beker. En nu komt het zeer belangrijke onderdeel : de afdronk of de lengte van de wijn in seconden gerekend. Hoe langer genieten = extra punten. Eveneens door profs bepaald. Hier kan men o.a de evolutie waarnemen. Er zijn wijnen die een lagering wensen. Andere wijnen hoeven jong gedegusteerd te worden. En.... mag ik het grappig maken ? In Zuid- Afrika spreekt men van 'VAARWEL'. Het genot van de wijn te proeven. Mag hiervoor op 10, een drietal punten worden voorzien.

8. Alles op papier gezet? Nu kan je eventueel uw talenten uitspreken of opschrijven. Ik ben er zeker van, dat er jonge wijnliefhebbers mooie expressies zullen behalen : is deze wijn afkomstig van chardonnay, riesling, chenin, sauvignon blanc... of uw geliefde wijn voor rood : merlot, cabernets, shiraz .....Welke landen proefde u ? Zonnig, rijp fruit ? Spanje, Italie....of Nieuwe Wereld waar Zuid-Afrika toebehoort ? Een gokje of een bewuste kennis ? Een fout zullen we iedereen vergeven, komt ook voor bij ons.

9. Tijd voor de hamvraag ? En daar kan u veel punten voor krijgen : is deze wijn goed of slecht. Lekker of niet ? Een eindbeoordeling of besluit.

10. Tenslotte : beoordeel met het bekijken van het etiket en wijnfles. Alle informatie is belangrijk. Ook de alcoholgehalte, want dit kan nefast zijn, voor rode wijnen boven de 13 % of lome lompe wijnen. Waren de wijnen robuust ? Krokante tannines of niet. Schrijf alle gegevens van het etiket op uw degustatiefiche, steek in een map. Ik verzeker u dat u later voor een vergelijking veel plezier zult aanbeleven. Voor hehaling vatbaar ? Spoel uw glas, en herbegin. Neem een stukje brood of een hapje om uw mond te reinigen van alle vroegere waarnemingen. Gelukt ? Ik wens jullie allen een schitterende wijnkennis. Hop naar een volgende curcus ? Gefeliciteerd !


Deca September 2015 copyright .

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese