Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Negatieve kenmerken van wijnen

Gepost op 02/10/2010 om 00:52 door Carl in de rubriek algemeen.

Liever een goed glas wijn, of een minder goede - we denken met ons eens te zijn. Maar waar liggen de oorzaken hiervan ? Laten we dit eens gaan bekijken.

Slechte wijnbereidingen komen bijna niet meer voor : ervaringen, scholingen en dergelijke bestaan er genoeg. Maar te veel zuren, tannines of eiksmaken, weinig fruit, en géén goede balans- men zou dit toch moeten vermijden op de markt te brengen. Wijnbouwers zijn trotse mensen van hun wijnen, en wat echt is mislukt - moet men ook eens aanvaarden.

Met zwavel, zit het anders, grote betonnen blokken, kan men soms langs sommige wijngaarden tegenkomen - waar het geel poeder ruim de grond bedekt, -en hierin sulfer of zwavel - alles klaar voor het spuiten. In een vinificatieruimtes gebruikt men zwavel voor conserveermiddel, dit teveel gaat men rap ontdekken : een doordringende rubbergeur, en voor astmapatiëten een grote lichamelijke schade.

Oxidatie is een ander gebrek- een te lange blootstelling van de wijnen , met zuurstof.
Onvoldoende uw stopsel dichtgedaan (kurk, schroefdop , ...) zal de wijnen snel naar azijn brengen. We begrijpen dat dit niet de bedoeling kan zijn. Algemeen kan men zeggen, een geopende wijn, nog een paar dagen, goed en fris kan bewaard worden.

Het eeuwig kurkprobleem, bijna niet meer voortkomend , en als we ten rade gaan bij Experten zoals Heer Frank Van der Auwera - beantwoorden ze ons , met nog een fenomeen van 2 tot 5 % rekening te houden . Schimmel is hier de oorzaak , een muffe geur is er echt waar te nemen, ook de fruitsmaken zullen snel beantwoorden.

Cover kristallen zwavel .


DECA © SEPT 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese