Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Belgische appelations voor de wijnbouw

Gepost op 07/01/2010 om 19:32 door Carl in de rubriek algemeen.

Dit moet echt , een goed gevoel bezorgen, België doet eveneens mede aan de wijnbouw . Het succes is inderdaad de moeite waard, en de eerste prijzen komen al binnen op de Concours Mondeal te Brussel.

De wijngaarden gaan we vooral rond Leuven, Tongeren en Ieper (Franse grens) gaan vinden. We spreken echter van Hageland en Haspengauw, ook Wallonië doet mede met 1 erkennning.

Vier officieel erkende appelations volgens de Europese wetgeving, laat ons reeds trots zijn .

Côte-de-Sambre et Meuse is het geworden voor Wallonië. Prachtige naam , en duidelijk gaat de aanplanting verder.

Maar ook in Westouter , is er reeds een fantastische aangeplanting onder de naam Entre-deux-Monts , vergis u natuurlijk niet met Entre-deux-mers uit Frankrijk.

Een beetje hoopgevende chauvinisme, prachtig jongens tussen de rode en zwarte berg. Een bezoek aan dit wijngoed is er bijzonder. Tevens gaan de zetelliften er bovenop. Deze rode terroir met veel ijzerzand, leem, hellingen leveren reeds prachtige wijnen. Dit met witte en nu eveneens rode wijnen. Ook de schuimers zijn in aantocht.

Monteberg : Bij Jean-Pierre en Ward Six, altijd iets goeds te vinden , zowel witte, rode (stille wijnen) en de schuimers. Voor de zoete mondjes de pomelle , dit echter van apppelen en peer. Het mag eens iets anders zijn, een fruitwijn opperbest. En is België niet het beste fruitland ?

Baneberg: Bij Gilbert en Nicole, in de volksmond krijgen ze reeds de grootste prijs voor de netste en mooiste wijngaard. Gilbert is er altijd te vinden in zijn wijngaard voor zijn hobby. Een bezoek moet je wel aanvragen, hiervoor moet je wel naar Westouter begeven. Zie de fantastische fotomix van de fruitpluk , op onze wijnblog.

Druivenstokken zoals : Muller Thurgau, Foenix, Pinot Noir, Pinot Gris, Dornfelder, zijn er te vinden.

Vergeten we natuurlijk niet de prachtige Chardonnay schuimer uit Meerdael.

Nederland, moet het echt met iets stellen, en is echter groter in wijnbouw. Binnenkort een algemene indruk op onze fruitige site.

Vergeet deze wijnbouwers niet in uw tastings, oprechte dank hiervoor ! Uw tastergenot zal er echt goed bij varen. ( zie vers getapt op Wijnton.be)

DECA Okt '09

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese