Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnen met het druivenras VIOGNIER !

Gepost op 15/04/2014 om 13:29 door Carl in de rubriek algemeen.

We waren onlangs terug op speurtocht om toch maar een nieuwe reeks nieuwe proefvindingen te onderzoeken. We vonden ze, uit alle richtingen en streken. Dagen aan een stuk hebben we de voorbereiding gedaan, om de herkomst tot de nauwste detail te onderzoeken & zelfs kleine details kunnen belangrijk zijn. We gaan ze natuurlijk proeven en we waren aan de grond genageld wat we vonden in alle bescheidenheid van etiketten. Flessen die een reis van duizenden kilometers aflegden met amper een prijsvork van 5 euro halen wereldklasse. Het mocht iets meer zijn, kasteelwijnen waren er niet bij. Dat ons land over zeer goede wijnhandelaars en supermarkten beschikt moeten we niet zeggen- iedereen verwent zijn cliënt. We posten het verhaal van onze opzoekingen en kennis. Een éénvoudig etiket, geen zegels van wedstrijden en we zoeken het geluk en wijnplezier - het fenijnn zit soms in de staart ! Veel surfplezier !

De FLES


CONO SUR VIOGNIER 2013 (Chili)

Cuvée: Bicicleta (fiets) 30.000 flessen botteling met 100 % Viognier

Alc : 13,5 %

Stopsel : schroefdop

Wijnmaker & eigenaar : Matias Riss eigenaar van de Coöperatieve Cono Sur . Een modern en dynamisch bedrijf opgericht in 1993 met als doelstelling 100 % inzet voor kwaliteit . Voeren uit na een grote reputatie in gans de wereld.

Terroir: Chili Santiago 'Vale de Colchagua' 5,678 km2 oppervlakte , waarbij in Chili 33,828 ha viognier is aangeplant, naast andere rassen.

Voorkomen fles : Zeer éénvoudige etiket met enkel een tekening van een ouderwedse fiets. Engelse melding van 'Food Pairing' en een melding van een Carbon Neutral Certified, waarbij alle werknemers van het bedrijf gebruik maken van een fiets om de wijngaard te bereiken of onderhouden. Handplukking en het gebruik van pesticiden in miniem. Vroege (dag) fruitoogst om de frisheid van druifmateriaal te bekomen , trage koude gistingen onder digitale controle . Gebruik van sulfides is miniem , alle vervoer ecovriendelijk en daar schuilen mooie voornemens in ! Stalen cuves .

Het ras VIOGNIER

Behoort tot de 5 beste druivenrassen ter wereld. Eerder zeldzaam in Frankrijk , met zijn thuishaven in de Noordelijke Rhône. Condrieu is de beroemste plaats , maar met dure prijsvorken voor aankoop door kleine percelen die aanwezig zijn. Viognier krijgt nu belangstelling en aandacht van aanplantingen in Zuid-Frankrijk . Veelvuldig in Californië, Australië, Zuid-Afrika, Chili , Uruguay, Virginia. Povere prestaties in koele klimaten. Zeer gevoelig aan winden, stormen en zijn aanbindingen met zorg noodzakelijk. Gevoelig voor lente-en nachtvorst. Maakt veel suikers , vroege oogst voor droge wijnen . Uitstekend voor mousserende wijn. Als monocépage een indrukwekkende aperitief , een huwelijk met rassen zoals Chardonnay , Grenache Blanc , Clairette , Sauvignon Blanc komt veelvuldig voor. Duidelijk herkenbaar in geuren : perzik , viooltjes, sinaas, muskus , honing , specerijen , abrikoos , rozenblaadjes, eigenschappen komen ook voor in de smaken. Moeilijk ras in wijnbouw.


Het groot wijngebied Chili

Vinden we terug in Zuid- Amerika met als buurlanden Peru, Bolivia en Argentinië. Bijna alle wijngaarden bevinden zich langs de lange kuststrook met in het midden Casablanca. Meestal vinden Europese rassen zoals Merlot, Cabernets, Syrah, Sauvignon Blanc , Viognier, Carmeninère, Chardonnay , Pinots , Gewürztraminer, Malbec , locale rassen zijn er nauwelijks te bespeuren. Wat vroeger het algemeen gebruik van gerijpte wijnen op eikenhout was, is nu duidelijk aan het afnemen en men neemt er afstand van om elegantie te bereiken. Nog steeds is de balans van hoge alcoholpercentages hoog en daar geraken ze weinig van af. Voor sommige rassen zoals Pinot Noir komt daar nu verandering in , die we al eerder hebben aangeklaagd (proefnota). De kuststreek en koelere regio's zijn niet echt koel , zodat vinificatie een kunst is geworden met lage rendementen en hoge fruitigheid. Chili is zeer populair in de wereld en ook in ons land. Bio-bio (zuiderlijk gebied) is werkelijk een benaming van een wijngebied met specialiteiten van Riesling , Pinot Noir en mousserende wijnen. Specialisten van bio natuurlijke boeren zijn er in overvloed , maar ook aan eigenaardige certificaten doen ze mee ( zie ook ons geval van onze fles )


De proefnota


Kleur: citroengeel met gouden fonkeling, fijne tranenband, onvolledige wijnspiegel

Geuren: parfum van overheersende bloemen (gedroogde rozenbloemen) en geurende jasmijn, oranjebloesem , jonge viooltjes, exotisch, fijne lichte citrus, mandarijn fruit, vanille extracten, besluit van frorale oogst.

Smaken: Genereuze start van zacht rijp wit steenfruit, conferencepeer, abrikoos, ananas, vetrijk in fijne textuur met een tussenstuk van een korte knijp limoen, nectarinezeste, blijvende opvolging van sappigheid , fruitigheid en mineraliteit die een scheiding maakt van een spijtige droogtrekking of een droog strogehalte , frisse fraîcheur, zuurgehalte , lange afdronk ! Ongelofelijk , nooit meegemaakt !!!!!

Score : 19,5 + / 20 de eerste hoogste score sedert 30 jaar !

Kelder: 1 tot 2 jaar laat zich jong drinken

Culinair: Aperitief , schaal- en schelpdieren, visgerechten met saus, deegwaren, kipgerechten, exotische schotels, Aziatische schotels.

Verkoop : wegens lage aanwezigheid van slechts enkele duizenden flessen , kunnen leden ons een mail toesturen voor een verkoopspunt te kennen. De moeite waard, lage kostprijs.

Deca : April 2014 eigendomsrechten

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese