Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Fruitoogst 2014 (vendages) beginnen - een overzicht.

Gepost op 07/09/2014 om 09:49 door Carl in de rubriek algemeen.

Geen belangrijker moment voor de wijnbouwers dan het oogsten van zijn druiven. Vooraf worden alle maatregelen getroffen, om dit met een goed einde te brengen. Tractoren, plukmanden, wijnpers, vervoer, rijtuigen - alle maatregelen om alle plukkers goed te ontvangen. Algemeen is in ieder regio een verkeerswet van kracht, die de plaatselijke wetgevers uitvaardigen, om dit alles goed in banen te laten verlopen. Zo krijgt het plaatselijk verkeer, geen voorrang op de werktuigen van de eigenaars van domeinen. Speciaal voorziene verkeerstekens, worden dan ook van stal gehaald.


Speciaal is de oogstdatum in de Champagne regio vastgelegd, om ook alle concurentie te vermijden. Wil je dit eens meemaken, dan is dit echt een indrukwekkende gelegenheid om dit gade te slaan en nooit meer te vergeten. Wij willen uitdrukkelijk melden, dat de hoffelijkheid moet gerespecteerd worden-tijdens de plukperiode, men heeft het recht tot verbod van toegang op sommige domeinen. Wij danken u .


oogsten


De oogst is het oogsten van de druiven bestemd voor de productie van wijn (de term is niet van toepassing op het verzamelen van tafeldruiven). "Vintage" verwijst ook naar de druif zelf geoogst bij deze gelegenheid. De term in het meervoud wordt gebruikt om te verwijzen naar de tijd van deze transactie: het tijdstip van de oogst.


Tijd van de oogst

Het tijdstip van oogst varieert per regio's. Het ligt tussen juli en oktober op het noordelijk halfrond. Het hangt af van vele factoren en over het algemeen overeen met de periode die druiven de gewenste mate van rijpheid, bereikte en de relatie tussen suiker en zuurgraad gestabiliseerd is tot een bepaald niveau.

In Frankrijk is de tijd van de oogst traditioneel gelegen tussen September en oktober. De geschiedenis komt het naamwoord 'Vendémiaire' en duikte toen op als betekenis : voor de eerste maand van de Republikeinse Kalender die van 22 September tot 21 oktober duurde en loopt vanaf daar ook af. Heden zijn daar vele nieuwigheden aan toegevoegd, zodat deze regeling niet meer van tel is.


De datum van de oogst is onderworpen aan variaties verbonden met andere parameters zoals:

De reglementen en verbod van de oogst wordt uitgegeven door de gemeenten die betrokken zijn bij wijnbouwgebied...

weer : hogere breedtegraden, de rijping van de druif is later.

- Het gebied van de productie: rijping is vroeg om de wijngaarden op het zuiden. De toename van hoogte heeft hetzelfde effect.

-druivensoorten : witte druivenrassen rijpen in het algemeen voor de Rode druivenrassen.

-Wijnstijlen : bepaald door meer of mindere mate van bepaalde elementen, zoals: suikers : een groter gehalte aan suiker leidt tot een verhoging van het alcoholgehalte van de wijn bekomen op het einde van de alcoholische vergisting. De prestaties gebruikt om te kalibreren meten van most (Refractometer) is 16.83 gram suiker voor een opgeleide alcohol.

1.zuren : de druifappelzuur (zoals de meeste andere vruchten) maar vooral van wijnsteenzuur , die de meeste karakteristiek is voor het ras en toekomst wijn. Wijnsteenzuur is biologisch veel stabieler dan de appelzuur die kan worden afgebroken door bacteriën van Malolactische gisting. Tijdens de rijping, zal appelzuur aanzienlijk afnemen

2.kleur : het potentieel van kleurstoffen aanwezig tussen pel en vruchtvlees van rode druiven neemt toe toeneemt naarmate de looptijd van de pulp. Dit is de fenolische looptijd die is essentieel voor de bereiding van rode wijnen maar die ook moeten worden geëvalueerd om te ontwikkelen van Rosé en aromatische verbindingen : ze evolueren tijdens de druif rijping en bijdragen aan het bepalen van de organoleptische eigenschappen van de wijn. Het proeven van druiven vóór de oogst bessen krijgt men een idee van de aromatische potentieel van de vrucht.
Oogst 2014, de wereld rond

Wij ontvingen verschillende berichten : Geert Claeys van het DOMAINE Gontarde, liet het volgende weten.

Hier op Domaine La GONTARDE ( hartje Zuidelijke Rhone) beginnen we op 15 september met de vendange van de Grenache Blanc, als het weer goed blijft tenminste ! Het ziet er veelbelovend uit !


- Voor de Syrah die daarna geplukt wordt; Minder maturiteit en ook lage opbrengst.

De Grenache Noir daarentegen is zeer overvloedig en fruitig. Vendange voorzien eind september.

- Mouvedre dit jaar zal magertjes zijn in rendement maar krachtig. Voilà , le premier bilan du Sud.

We zoeken nog liefhebbers om mee te helpen in de Vendange, druivenpluk.
* Ambiance verzekerd. Unique ervaring !
Logement en eten voorzien. Drank in overvloed

Bellen + 33 670 86 95 04
Mailen : lagontarde@gmail.com

Andere regio's

Einde augustus :Corse, Languedoc-Roussillon, Provence

Begin september : Beaujolais, Vallée-du-Rhône meridionale

Midden-september : Vallée-du-Rhône septentrionale, Bordelais, Bourgogne, Bugey et Savoie, Jura, Centre, Sud-Ouest , Val-de-Loire

Einde september: Alsace, Champagne (bepaalde regio's)

Begin Oktober : Cognac, lorraines , Charentes.La vendange des vignobles entre Orange et Châteauneuf-du-Pape

-Midden september, met duurtijd 2 weken


De eerste oogsten in de regio CHAMPAGNE


Les premiers villages à pouvoir vendanger dans l'Aube (à partir du 8 septembre)

- Eguilly-Sous-Bois
- Polisot
- Bar-Sur-Seine

Les premiers villages à pouvoir vendanger dans la Marne (à partir du 8 septembre)

- Villers-Franqueux
- Chantemerle
- Bassu

Les premiers villages à pouvoir vendanger dans la Haute-Marne (à partir du 12 septembre)

-Argentolles-Colombey
-Rizaucourt-Buchey

Les premiers villages à pouvoir vendanger dans l'Aisne (à partir du 12 septembre)

-Barzy-Sur-Marne
-Passy-Sur-Marne
-Trelou-Sur-Marne

De departementen in Champagne zijn:
Aube, Marne, Haut-Marne, Seine en MARNE .

Het aantal te plukken wijngronden, bedragen 34000 ha. De rendementen mogen niet hoger dan 10.500 kg/ha bedragen.
Meestal werkt men met 'saisonniers' of seizoenarbeiders- VENDANGEURS is eveneens een veel gebruikte woordterm.


l'Association des viticulteurs d’Alsace (AVA) melden :

Vanaf 15 september , voor het oogstmateriaal (druiven) voor het vervaardigen van Crémants.Bulgarije magere toekomst

Vanwege de BULGAARSE WIJNINDUSTRIE, ontvingen we volgende mededeling.

Vendanges 2014 : en Bulgarie, faible récolte et baisse de la qualité

Vendanges 2014 : en Bulgarie, faible récolte et baisse de la qualité
« Cette année, nous nous attendons à un faible rendement et à une mauvaise qualité du raisin », a déclaré Krassimir Koev, directeur de l'Agence Exécutive de la Vigne et du Vin (EAVV).

« L'été a été très pluvieux et a obligé les producteurs à traiter les vignes 12-13 fois à la place des habituelles 5-8. Pourtant, une grande partie des vignobles a été touchée par l’oïdium. Ceci va provoquer une augmentation des coûts des producteurs, mais le vin issu des vendanges 2014 ne sera pas de qualité inférieure par rapport aux vins des vendanges précédentes », a indiqué Krassimir Koev. La situation varie dans les différentes régions du pays. « Les grandes entreprises du secteur viti-vinicole qui travaillent en cycle fermé et prennent un grand soin de leurs propres vignobles en les traitant en permanence, ne subiront pas des pertes de la récolte », a noté Koev. Selon lui, les plus touchés seront les viticulteurs qui n'ont pas réussi à combattre les maladies : ils ramasseront très peu de raisin et il sera de qualité inférieure.
VERLONINGEN

Voor ieder regio, is dit verschillend, maar is aan een wettelijk voorschrift onderworpen. Het domein, die plukkers aanwerft moet aan goede leefomstandigheden voorzien. Zo is voedsel en drank altijd aanwezig. Slaapruimte, moet eveneens vooraf worden afgesloten, met een menselijke aanpak. Een rustperiode per dag, is een normale wetgeving, om zich van voedsel te voorzien. De verloning houdt eveneens in, met betaalmiddelen per dag of per week. Meestal is de meest natuurlijke verloning : het aantal kg. per persoon, met een controle van geoogst fruit en kwaliteit volgens opgelegde normen. Domeinen die steeds met dezelfde plukkers werken, maken soms voorwaarden per pluk uur met vaste waarde te verlonen. Ieder wijnbouwer, bezit een charter met schriftelijk overeenkomst, met de plukker, die eveneens verzekeringen inhouden met arbeidsongevallen. Bij misbruik, kan men terecht op het gemeentehuis.


Deca copyright © september 2014

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese