Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Ontdek Pinot Noir

Gepost op 24/09/2011 om 15:10 door Carl in de rubriek algemeen.

De goedgevormde blauwe bessenras Pinot Noir , moet zekerlijk niet onbekend zijn bij jullie- stokoud is hij al uitgewaaierd over de hele wijnwereld. Beroemd is het ras alvast : Champagne en Bourgondië , met een dikke portefeuille , de trots van Romannée Conti Grand Cru. De Pinot Noir is ook bijzonder en minder duur in Santenay , Volnay , Côte d'Or , Beaune , Auxey-Duresse in Bourgondisch Frankrijk , maar pluk hem ook bij de handelaars of supermarkten uit Nieuw-Zeeland , Zuid-Afrika , Australië, Elzas en Zuid Duitsland.Toch een vreemd ras

Een Pinot Noir heeft een hekel aan teveel zon , en dit is vreemd. Stabiel klimaat , een goede terroir en de rest komt vanzelf zou men kunnen zeggen - maar neen dit is niet waar. Het is een moeilijk groeiende en lastige stok tot wijn om te zetten- heel wat kieskeurig dan kosmopolitische druiven zoals Chardonnay (wit) , Cabernet Sauvignon ( rood) . Hij vereist kalksteenhoudende grond - wijnbouwers moeten echt vertrouwd zijn met het ras , zoniet krijg je slappe wijn. Voor een goedkope prijs zal het maar nieks zijn, beter een centje meer betalen, en we vertellen waarom !

De kleine bessen hebben een zeer dunne huid, slecht bestand tegen ziektes en rotten. Als de fruitpluk in aanhoudende regen plaatsvindt , is het moeilijk geworden. Ook tanninegehalte is altijd laag , zodat hij een hoge zuurgehalte bezit ; laat hem dan ook graag rusten in uw kelder - met een bijzonder memorabele ervaring van zes , zeven jaar oud ! We denken te begrijpen , zeer bekwame wijnbouwers verkopen hun Pinot Noir duur, absoluut terrecht.Bijzondere kenmerken

De Pinot Noir is een bijzondere druif bij de productie van Champagne en andere mousserende wijnen, zowel voor diepte , een lang leven en voor het kleur in rosé. Is dit ras erbij, dan bezit je een bijzonder schuimer gemaakt volgens de juiste methode en onschatbare waarde.

Geuren - smaken en gerechten

Hier is het belangrijkste van alles , maar er zijn ook vuistregels : jonge wijnen en ook de vinificatie methode. Licht zal hij florale en fruitige aroma's zoals frambozen , aardbeien , kersen, aalbessen bezorgen - bij het ouder worden naar rode vruchten en ook confituur.

Inweking : bij een lange inweking , zijn vooral bosbessen , tot truffel en eveneens ....waar u op een boerenerf per ongeluk in kunt staan : M . . T ( vul in) . De smaken zijn altijd rood fruit.

* Ook lange inwekingen en overgepompte wijnen in een nieuw vat , zal ceder - sandelhout en vanille waar te nemen zijn.


Lekker bij : wildgerecht , rundersstoofpot - coq au vin.


DECA copyricht sept 2011

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese