Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Johanniter & bronner : twee wijnrassen die in ons land goed gedijen. Een merkwaardigheid !

Gepost op 22/09/2016 om 20:19 door Carl in de rubriek algemeen.

De laatste vijf jaar is ons land echt een wijnland geworden - in alle Provincies zijn er nu wijngaarden met commercieel oogpunt. Woensdag 21 sept. was in de 'Groene Poorte' te Brugge veel volk voor de wijnkeuring van de Belgische wijnen. Wijnbouwers zien graag hun werk in 'prestige' geschreven op perkament of oorkonde - dit kon nu gebeuren.

Voor de 12de keer werden door zo'n 50 professionals de Beste Belgische Wijn verkozen. Er werden 105 stalen ingezonden waarvan er 102 op de proeftafels verschenen. Zowel Wijndomein Waes uit Zwijnaarde als Wijndomein Nobel uit Lochristi behaalden een gouden medaille.

Beste Belgische Wijn 2016

Alles werd in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge in goede banen geleid door de Vlaamse Vereniging van Sommeliers (VVS) en onder toezicht van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie.

De wijnbouw in België zit al een hele tijd in de lift en de kwaliteit verbetert elk jaar. Druiven groeien en bloeien in onze contreien en dat was proefondervindelijk vast te stellen.

Wijnkasteel Genoels-Elderen haalde drie keer goud binnen met hun Zwarte parel Brut, Chardonnay Blauw en Goud.

Château Bon Baron, Clos des Ramiers, Domaine de Chant d’Eole, Entre Deux Monts, de Kluisberg, Domaine des Agaises, Aldeneyck, Crutzberg en Wijngoed Zilver Cruys behaalden 2 gouden medailles.


Laurence en Joris Wijndomein Nobel Lochristi een nieuwe wijngoed.


Twee domeinen in Oost-Vlaanderen die zeer hoog worden aangeschreven.

Wijndomein Nobel uit Lochristi nam voor de eerste maal deel en mocht meteen een gouden medaille in ontvangst nemen met hun Johanniter-Bronner 2015. Het is de tweede keer dat van deze 2 druiven wijn wordt gemaakt.
Het is een mooie bekroning voor een jarenlange opbouw van serres tot wijngaard.

Wijndomein Waes uit Zwijnaarde haalde ook goud met hun klassieker in wit, een assemblage van bianca en solaris.

Opvallend is dat de chardonnay en de verschillende varianten van pinot (blanc – gris – noir – meunier) heel erg het proefpanel konden bekoren. Hybride rassen zijn minder bekend en daardoor ook wat onbemind.

De Duitse druivenrassen scoren ook al proefden we vooral Elzas-getyperende wijnen met restsuiker.

Door de zeer hoge scores en de kwaliteit van heel veel wijnen werden alleen gouden medailles (meer dan 85 pten op 100) uitgereikt.

Het is meteen een stimulans voor de wijnbouwers om op de ingeslagen weg verder te werken in wijngaard en kelder.

De vreemde rassen : johanniter & bronner


Johanniter
Johanniter is een witte druivensoort. De druif is in 1968 door Johannes Zimmermann van het wijnbouwinstituut in Freiburg gekweekt als schimmel-resistent. Het is het resultaat van kruisingen tussen Riesling, Seyve-villard, Ruländer, en Gutedel.

De druif is genoemd naar de kweker, omdat hij als hoofd van het Freiburger Instituut zo’n vooruitziende blik had betreft schimmel-resistente druivenrassen. Uiterlijke overeenkomst met haar moeder-druif de Riesling, zijn onmiskenbaar. Zowel de druif, tros als het blad. De oogsttijd ligt wat vroeger in het jaar.

Tegen valse meeldauw en echte meeldauw is de druif redelijk goed bestand en bovendien vorstbestendig. Daarentegen is zij gevoelig voor chlorose en vatbaar voor botrytis en zwarte rot.

Om hoogwaardige wijn van deze druif te verkrijgen, is het nodig flink te snoeien.

Wijn
De wijn die van de Johanniter gemaakt wordt kunnen vol en fruitig zijn zoals Riesling- en Pinot Gris-wijnen. Gemiddeld is na het oogsten het mostgewicht enkele graden hoger dan Riesling, maar met een lagere zuurgraad. Deze druif is vooral in de Duitse wijnbouw te vinden. Ongeveer 60 ha (2007). In Zwitserland 16 ha (2013). Ook de Nederlandse wijnbouw kent de Johanniter.

Bronner

Bronner is een kruizing van de Merzling en Gm 6494. Bronner is goed resistent tegen meeldauw en valse meeldauw en heeft zeer kleine kans tot misbloei en steellamheid. Is een wat later rijpend ras. De druiven zijn middelgroot en geschouderd. Van Bronner kan een krachtige, fruitige wijn gemaakt worden lijkend op de Weissburgunder. Opbrengst beperken noodzakelijk voor goede kwaliteit wijn. Dit ras is vermeerderd op onderstam SO4.

DECA Sept. 16




Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese