Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Fijne gastronomie voor de feestdagen : wijnen uit Oostenrijk (1)

Gepost op 04/11/2013 om 17:03 door Carl in de rubriek algemeen.

Erken en vergelijk Oostenrijk niet met snitsels, groenten en diversen - de maaltijden zijn er anders en veel complexer bij geworden. Hun wijnen genieten tot de meest gastronomische, vriendelijke, Internationale, traditionele Europese, mediterrane, Aziatische keuken en dit te combineren. De Oostenrijkse wijnmensen, wijnbouwers zijn plezierig in omgang - de meeste hebben een een opleiding ontvangen in het ' Klosterneuburg' de oudste wijnschool ter wereld (founded in 1860).Hun terroirs, unieke schatten van inheemse druivenrassen - met als vlaggenschip 'Grüner Veltliner' zijn geroemd in de wereld. Zeldzame inheemse rode rassen zoals : Zweigelt, Blaufränkisch , Sankt Laurent en Blauer Wiltbacher - ze zijn nergens ter wereld te vinden. Zo'n prachtige terroirs, heuvelruggen en bodemgesteldheden waar mineraliteit belangrijk is - proef en degusteer deze wijnen ! Subliem , krachtige stijlen - slechts een vijftal Bordeaux regio's kunnen tippen aan zo'n kwaliteit.

Dank aan Peter Moser , Guy Jansens en Lydia, diverse handelaars en Alain Bloeykens (Megavino) die dit mogelijk maakten Oostenrijk in de kijker te zetten- mij een indrukwekkende wijnkennis van dit land te bezorgen. Mijn pen voor dit wijnland is indrukwekkend- wij zijn divers in postingen, et voila te moment suprême! En dit zullen we letterlijk beschrijven. Heden bezit ik al bijna 100 eenheden van vriendschappen, firma's en allerhande om deze wijnen op-en-top op te volgen.


Cool wines,by the glass - surprise - fresh - crispy - aromatics : the local grapes and stars !


We kunnen niet anders, dan ons oriërenteren naar hun wijntaal, begrippen, ....om te starten.
Liebe weinfreunden, weinliebhaber ,

Daarnaast hebben we nog een keldermeister, weingut, weibwein-rotweinsorten, en het openen van de flaschen en verschillende verschlussysteme (stopsels) nodig. De Duitse taal is veel in gebruiik, ook het Italiaans en de plaatseelijke dialecten. Gelukkig voor hun rassen kunnen we nog de Franse wijnstokken herkennen in hun woordenschat.


Oostenrijk bezit een zeer streng systeem, naar de grote ergenis van fraude jaren geleden, die hun veel schade heeft bijgebracht. Nu bezitten ze controlesystemen, waar flessen onvermijdelijk in labo's , onderzoeken ondergaan , waar een goedkeuring en kwaliteitscode is voorzien op het etiket. Geen fles kan dit ontlopen, wijnbouwers weten dat de minste probleem, ongeacht de sluiting van hun weingut kan bezorgen. Ook bezitten ze zelfs toestellen om metingen zelfs de doen- dure jaarlijkse betalingen van controles. Meer hierover verder.De onderverdelingen

****Kwaliteitswijn

****DAC -wijnen (conform Frankrijk en DOC Italië) , maar met toevoeging van de woordenschat 'reserve' voor meer krachtige wijnenen stijlen.

****Wijnen met een predicaat (kwaliteitswijnen , speciale oogst, wijnbereiding) suikers toevoegen worden niet toegestaan of concentreren of verrijken van wijnen. De niveaus zijn dan belangrijk volgens maximale opbrengsten , mostgewicht en suikers aanwezig per 100 gr most . De zoete wijnen rekenen ze in KMW (suiker) waarden . Later zullen we dit ook eens behandelen. Neeem zekerlijk de termen in acht : (je zal ze terugvinden op een etiket)

-Spätlese

-Auslese

-Beerenauslese

-Ausbruch

-Trockenbeerenauslese

-Eiswein

-Strowein ook soms vermeld als Schilfwein gevinifieerd net zoals in de Jura regio.


Dit zijn de lange reeks te beginnen met bovenaan de wijnstijlen zoowel klasiek, droge, fruitige en zoete wijnen. Nog een paar uitzonderingen zoals WACHAU SMARAGD en die beduiden een meer bewaarpotentieel. Voor we het vergeten, hun indrukwekkende parelende mousserende wijnen - op en top finesse tot de grootste graad. Minpunt van alles, zijn de kostprijs van de wijnen, die ik bezit 2013 en slechts veranderen in augustus 2014 ,- dit is het positieve- maar toch kunnen er schommelingen voortdoen. Om ze in te voeren komen nog extra taksen en btw , goedkoop zijn ze niet voor invoer. Maar zekerlijk te vergelijken met eerder welke dure fles.

De rassen

Riesling, Sauvignon Blanc, Muskateller, Weisburgunder (Pinot Blanc), Chardonnay , Grüner Veltliner, Zierfandler, Welschriesling , Bouvier, Furmint, Goldburger, Grüner Sylvaner, Müller-Thurgau , Neuburger, Pinot Gris, Roter Veltliner, Semillon, Gewürztraminer, Welschriesling , Pinot Noir, Blauwer Portugieser, Blaufränkisch, Cabernet Franc , Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Roesler, St Laurent, Syrah , Blauwe Zwiegelt, Blauburger of 35 officieel toegestane druivenrassen (of een mengeling daarvan) , samen met een herkomstbenaming.

En nog dit voor ons eerste deel af te sluiten :

Oostenrijk ligt op een geografische positie van 47 - 48 ° en op dezelfde breedtegraad als BOURGOGNE (en zelfs nog warmer) net zoals de breedte van Hongarije. De rode wijnen bezitten veel body en finesse. Wenen is de hoofdstad en zelden hebben hoofdsteden van wijnlanden ook hun wijnregio - daar kan men ook wijnstokken ontdekken.


Deca eigendomsrechten - verboden tot copy en diversen. November 2013 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese