Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De wijnen uit de Rhône (3)

Gepost op 23/08/2009 om 14:31 door Carl in de rubriek algemeen.

Tweehonderd kilometer kruidig wijngebied, beginnend van Vienne tot Avignon waar de Rhône vloeit .

Deze ontspringt in Zwitserland, waar hij door tientallen gletsers wordt gevoed en zelf het Meer van Genève vult, om daarna Frankrijk via Lyon naar de Middelandse zee te stromen.

De blauwe en witte druifvariëteiten bezorgen dit enig prachtig wijngebied tot een grote status .

Laten we eens kijken, wat ze zoal in petto hebben :

Carignan : een eenvoudige druif , met een speciale gistingsmethode zoals macrération carbonique , zéér fruitige wijnen worden gemaakt.

Syrah : De koning van de Rhône, bezit de meest heilzame eigenschappen om u te weren tegen kankers en gezondheidsproblemen. Puur, en met een samenstelling bezorgt hij een geurige , stevige body wijn met goede knapperige tanninen.

Cinsault: Ook wel cinsaut erkent, is zeer productief , niet zo alcoholrijk , en niet zo donker van kleur voor de wijnen die hij gaat opleveren. Samen met andere wijnen bezorgt hij wel grote elegance.

Grenache noir : Alcohol en suiker opleveren is zijn groot kenmerk. Karakter is hij groot voor de wijnen van Gigondas en Vacqueyras, voor de roséwijnen van Tavel ishij eenonmisbare druif. Mag aanvaard worden samen met andere druiven als kwaliteit wijnen.

Witte wijnen


Viognier: Geurigheid, zachtfris, perzikzuren is deze druivenstok een bijzondere waarde in Condrieu, waar hij zéér dure wijnen gaat opleveren. Ook zuiderlijk, in de regio Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages .

Muscat blanc a petit grains : Men zegt wat men eet van vers geplukte druiven, men ook proeft in de wijnen. Kan verwerkt worden tot mousserende wijnen. Een prima dessertwijn uit Beaume-de-Vinise.

Marsanne: Deze druivelaar is goed resistent tegen ziektes, en in huwelijk met rousanne heeft hij een meer vollere smaak.

Rousanne: Is daarentegen wel een gevoelere druif voor ziektes, met moet een goede kenner zijn,om via het blad hem te herkennen met de blauwe Syrah .

Clairette: een fris fruitige gemakkelijke drinkwijn , kan ook mousserend , vooral in het Drômedal zoals Clairette de Die .

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese