Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Bourgueil made in de Loire - waar cabernet franc groeit !

Gepost op 12/05/2016 om 11:31 door Carl in de rubriek algemeen.

Rond kuieren in de LOIRE regio is niet alleen prachtige prentkaart gezichten maar ook genieten van hun wijnen. Niet alleen is de Loire´als wijnregio, de mooiste Franse wijnregio omwille van honderden kastelen - wijnen verbouwen kennen ze echt. Ze bezitten niet de ideale weersomstandigheden,met verbouwing van chenin, cabernet franc (rood) en sauvignon blanc, lukt het aardig. Bourgueil mag dan niet zo bekend zijn, toch moeten ze niet onderdoen met Chinon. Deze kantongemeente is tevens ingeschreven in het arrondisement Chinon in het 'Centrum' (Centre) van Indre-et-Loire. Een kleine gemeente met slechts een 4000 zielen en een oppervlakte van 33,1 km2. De hoogte strekken zich uit van 28 tot 117 meter boven de zeespiegel. Geheugensteuntje : in de Loire zijn 4 wijngebieden : Nantais - Anjou - Touraine en Centre.

Bourgueil in wijnverbouwing

Bourgueil is één van de beste drie AOC's in het Touraine wijngebied. wijnen. De wijngaarden van Bourgueil aangeplant op turfsteen strekken zich uit over het grootste deel van de oude terrassen op de rechteroever van de Loire, op een hoogte van ongeveer 15 meter boven het wateroppervlakte van de Loire. Koning van Bourgueil is de druivensoort Cabernet Franc, plaatselijk ook wel Breton genoemd. Daarnaast is er een kleine percentage Cabernet Sauvignon aangeplant. Het zijn volle, stevige wijnen met veel fruitigheid.

Op sommige domeinen zijn er houtgerijpte wijnen te vinden.

De meeste wijnen in de Loire vinden het weg als sneldrinker, en toch zijn er specialisten die wijnen lageren maar uitzonderlijk. Zo bijvoorbeeld bij het wijnhuis Buisse. Zo ontdekken wij : intens robijnrood van kleur met een uitbundige geur van kruiden, rode vruchten en vanille. Zachte volle en harmonieuze smaak met veel rood fruit, iets kruidig met mooie zachte tannines. Lange, rijke en verleidelijke afdronk. Gemaakt van 100% Cabernet Franc en op eikenhout gerijpt gedurende 6 à 7 maanden.

Domaine Paul Buisse

Domaine Paul Buisse is al meer dan 100 jaar en vier generaties lang succesvol en deskundig op het gebied van prachtige kwaliteitswijnen. Het wijnhuis is opgericht door de overgrootvader van Paul Buisse, Eugène Buisse in het jaar 1905. Hij verkocht destijds tafelwijnen met een efficiënte en welvarende bedrijfsvoering. Zijn zoon Jean Buisse nam het familiebedrijf daarna over in 1946 en had een duidelijk andere filosofie. Zijn superieure wijnen waren één van de eerste wijnen die werden verkocht in literflessen met zeefdruk labels, daarnaast verwierf hij in 1955 Château Caves de La Boule Blanche.

Een statig pand met enorme wijnkelders gegraven uit een voormalig kalksteengroeve met het allerbeste wat de Loire vallei te bieden heeft. Dit werd het ouderlijk huis in de Touraine Appellation. Na een samenwerking van 10 jaar met zijn vader nam Paul Buisse in 1980 het wijnhuis over. Met de diepgaande passie en kennis van dit succesvolle familiebedrijf staat de familie Chainier vandaag de dag aan het roer met dezelfde visie. Traditie, authenticiteit en moderniteit zijn de drie sleutelwoorden waarmee succesvolle en klassieke kwaliteitswijnen worden geproduceerd.
Cabernet franc als wijndruif


De cabernet franc is een blauwe druivensoort, en de rode wijn die hiervan wordt gemaakt.

De cabernet franc is de voorloper van de cabernet sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. De druif is iets vroeger rijp dan de cabernet sauvignon, en verdraagt koude beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij dan ook op wat koelere plaatsen verbouwd. Ook heeft hij wat minder harde tannine, waardoor hij milder smaakt.

De cabernet franc wordt als een soort verzekering verbouwd, voor het geval de cabernet sauvignon niet voldoende uitrijpt.

Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de cabernet franc worden gemaakt. Vaak wordt hij geblend met de merlot en de cabernet sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek.

Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn gemaakt met de cabernet franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Inmiddels wordt deze druivensoort overal in de wereld aangeplant.

Verder wordt deze druivensoort in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.Tip voor de wijnliefhebber :
Bourgeuil is algemeen minder duur dan Chinon, en kunnen we ter plaatse vaststellen rond 5 euro. De gelagerde rond een 7,5 euro. Saint Nicolas de Bourgueil is een buurgemeente, die je echt eens moet bezoeken. De wijnen zijn er echter lichter dan Bourgueil zelf, toch zijn er goede wijnbouwers te vinden.DECA Mei 2016 Carl Devriese Enologist
.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese