Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Viscositeit en wijnen

Gepost op 15/09/2011 om 18:44 door Carl in de rubriek algemeen.

Wijnen leren proeven , vraagt een kleine oefening - stap voor stap willen we het aanleren - iedereen kan dit , volg mede. Kijken naar de wijn beoordelen we de intensiteit van de kleur , de zuiverheid en de viscositeit . De viscositeit of de fameuze tranen aan het glas wijzen op het alcoholgehalte . Hoe hoger het alcoholgehalte , hoe dikker of breder de tranen langs de wand van het glas. Het is de manier waarop de tranen naar beneden lopen , die beoordeeld wordt. Loopt de vloeistof naar beneden als water , is het normaal of zwaarder , siroopachtig of lijken de tranen op olie ? Bij zoete wijjnen is breed tranend normaal. Het is verkeerd te denken of te spreken over waterrand . De tranen zijn steeds kleurloos - we zien dus duidelijk alcohol.

Een oefening

Neem zeer propere glazen, liefst erkende tulpvormige met Franse I.N.A.O.- normen ( instituut Nationale d' Appellation d' Origine ) met als inhoudsmaat tussen 22-26 cl , kan je verkrijgen bij elke wijnhandelaar. Het reinigen van de glazen mag nooit met detergenten gebeuren - altijd gewoon water en steeds goed afdrogen. Met scheikundige producten , zelfs op basis van citroen zal het echt verkeerd lopen. Vul de glazen 1/3 met wijn, draai lichtjes rond gedurende enkele seconden ( walsen) en zie ...hoe de tranen van de alcohol zich gedragen. Met een schuimer : Champagne , Cava, Crémant , Spumonte , enz...doen we dit echter niet. Is het gelukt ?
NOG EEN BELANGRIJK GEGEVEN : TRANEN OF VISCOSITEIT hebben nieks te maken met de kwaliteit van de wijn. Probeer het echt eens met wijnen , met veel alcohol bvb Zuid-Afrika.Succes


Copyricht WIJNTON.BE Aug . 2011

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese