Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Lanquedoc-Roussillon, zomerse bekoringen.

Gepost op 12/06/2009 om 18:01 door Carl in de rubriek algemeen.

Met zijn ideale ligging tussen de Middellandse Zee en de bergen is de Lanquedoc-Roussillon een favoriete zomerbestemming.

De vakantieganger die gezellig wil luieren, de levensgenieter die houdt van lekker vlees en Grand Cru-wijnen, de natuurliefhebber op zoek naar ongerepte stukjes groen, de liefhebber van cultuur en geschiedenis....

In deze regio met een buitengewoon potentieel vinden ze allemaal hun gading.

Als echte smeltkroes van beschavingen getuigd de hele streek van een rijk verleden. Of u nu de talloze overblijfselen van de romaanse architectuur bezoekt of de indrukwekkende forten van de Katharen, als onneembare vestigingen gelegen op hoge rotsen... alles verwijst naar een al even bloeiend als dramatisch en vaak zelf ronduit wreed verleden.
Lange tijd waren Lanquedoc en Roussillon rivalen, ooit trekken ze misschien nog wel aan hetzelfde zeel. Feit is alvast dat beide regio's duidelijk hun eigen idenditeit behouden hebben. Waarbij opvalt dat de Rousillon zich steeds meer en meer op zijn grote buur aan de overkant van de Pyreneeën richt,het flamboyante Catalonië, dat niemand onverschillig laat.

De Lanquedoc Roussilion heeft echter het beste van onze eigen tijd te bieden. Zoals tijdens het festival Jazz in Marciac, dat in de maand augustus telkens weer de grootste namen uit de hedendaagse jazz weet aan te trekken.

Redenen genoeg dus om op ontdekkkingstocht te trekken door deze streek die nog steeds niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven.

Culinair:
Aan de kust weet men niet wat kiezen: Platschelpen (schaaldieren)rond Sète, de oesters van Leucate en zeker ook die van Gruissan en Bouziques. Mosselen, vers gemarineerde chipirons (kleine calamares), sardines of een overheerlijke bourride van zeeduivel of paling.

Nog dieper aan de kustlijn: ansjovis, de a la plancha gegrilde vis of de met look en kruiden gefarceerde mosselen. In sommige havens, kunt u de honger stillen met een eenvoudige vissoep of een tielle, een quiche met mosselen en pijlinktvis.

En wat te zeggen van de cassoulet, dit princessengerecht uit het land van de Katharen, opgediend in een cassole (een typisch kookpot uit geglazuurd aardewerk) waarin hij uren gesudderd heeft?

In het binnenland krijgt het tamme varken een serieuse concurent in de figuur van zijn collega in het wild, het everzwijn. Men vindt hem overal, soms zelf aan de oevers, maar vooral in de wijngaarden en hoger gelegen gebieden.

Olijven en hun olie en bijzonder die van Bize en Minervois, geitenkaasjes,honing en zonovergoten vruchten van de oosterlijke Pyreneeën, maken het culinaire plaatje compleet.


Daarbij hoort natuurlijk een zonovergoten wijn, en we zijn klaar in een volgende uitgave dit uit te leggen.

Met dank: N.M.B.S & TVG & Thalys Op ontdekking naar het zuiden www.nmbs.be

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese