Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Bij de buren: Groothertogdom Luxemburg

Gepost op 14/04/2009 om 17:02 door Carl in de rubriek algemeen.

De Luxemburgse wijngaarden en Moezel zijn voor altijd met elkaar verbonden. Vijftig individuele wijngaarden aaneengesloten op een smalle strook op hellingen langs de Moesel, maken dit klein land tot een mooi touristische streek. Et as een ëmmer wëllkomm (men is er altijd welkom).

De inwoners houden van hun 'Moselle Luxembourgeoise', hun witte wijn, lichter dan bij hun buren Duitsland.
Rode wijnen behoren tot de minderheid.

De gemiddelde consumptie is dan ook goed voor 54 liter per persoon, dewelke zij slechts 25% uitvoeren.

Slechts 13.000 ha met een productie van 135.000 hl en een rendement van 103 hl/ha noemde ' Generaal De Gaulle ' dit klein landje met de grote wijnen. Een beroemde familie is dan ook, BERNARD MASSARD, en zijn wijnkelders.
Belangrijke wijnregio's: Het begint allemaal van Schengen in het zuiden tot Wasserbillig in het noorden. (hoogteverschil 129-142 meter) Grevenmacher, Remich, Wormeldange en Stadtbredimus behoren tot de mooiste wijnregio's " em dei beleite kepp " (op de geliefde heuvels). Over een totale lengte van 42 km en een breedte van 300-400 meter.

Grondsoorten: Remisch goed voor keuper = mergelstreek een vallei met zachte hellingen, die een volle harmonische wijn geeft, net zoals het landschap. Het KANTON Grevenmacher gaf kalkrots als gevolg van een langzame erosie, stroeve dolomietheuvels dewelke raswijnen opleveren. Terreinen van de Luxemburgse wijngaarden behoren tot de geologische formatie van het TRIAS ca 2 miljoen jaar oud.

Et as en extra liewen (het is een bijzonder leven): Door de geografische ligging, getemperd sub-Atlantisch klimaat, massa's oceaanlucht, winters gematigd en zomer zelden te warm, een aanvaardbare regenval, (gemiddeld 725 ml) zijn terrasjes steeds goed gevuld.

Wetgeving: De Luxenburgse wetgeving voorziet in een verplichte kwaliteitscontrole. Wijnen die aan alle voorschriften voldoen dragen het zogegeten ' MARQUE Nationale '. Aan de officiele classificatie met premiers crus moet je niet te veel gelegen laten liggen. Deze termen slaan niet op individuele wijngaarden, maar worden per oogst toegekend aan individuele wijnen via de keuring voor de Marque Nationale. Vreemd, want bij een 3 de beoordeling kan de wijn 18-20 punten behalen en dan krijgt de wijn kwalitatieve vermelding Grand Premier Cru.
Kort samengevat: wijnwetgeving onderscheidt twee grote categorieën

- vin de table
- vin de qualité (kwaliteitswijn)


In stijgende volgorde:
-Marque Nationale
-Marque Nationale, vin classé
-Marque Nationale, premier cru
-Marque Nationale, grand premier cru

Op het etiket wordt ook de oorsprong vermeld. Een grote coöperatieve is: Vinsmoselle. Meestal staat eveneens het druivenras vermeld.


Druivenrassen: Rivaner (= Muller Thurgau kruising van Riesling met Chasselas), Elbing, Auxerrois (verwant met Pinot Blanc), Riesling en Pinot Gris. Alcoholgehalte,zuurgraad en hoeveelheid restsuiker van deze wijnen kunnen behoorlijk varieren van oogstjaar tot oogstjaar. Onder bijzondere omstandigheden kunnen typen zoals Vendages Tartives, Selection de Grains Nobles, Vin de Glace en Vin de Paille worden gemaakt. De beschikbare hoeveelheden zijn echter uitermate beperkt. Hetzelfde geldt voor rode wijnen op basis van Pinot Noir. Chardonnay recent aangeplant, Gewürztraminer en zéér kleine hoeveelheid Chenin.

Belangrijke data's: 1921 Oprichting eerste coöperatieve wijnkelder in Grevenmacher.
1925: Stichting van het instituut viti-vinicole de l'Etat (Rijkswijnbouwinstituut) te Remisch die in kritische omstandigheden bevindt.
1985: invoering Marque Nationale voor mousserende wijnsoorten.
1991: Oprichting van de benaming: Crémant de Luxemboug

Beroemde schuimende wijnen:An t'knalen ëmmer Stëpp (en steeds knallen de kurken)


WIJNKELDERS BERNARD MASSARD
Website: www.bernard-massard.lu

Adres: Route du Vin
L 6773
Grevenmacher
E-mail: info@bernard.massard.lu

Openingsperiode: 1/4 tot 15/10
Tarief: (?) 4 euro volwassene in 2008.

Is de grootste Housseux-wijnkelder.
Rondleiding met gids/audiovisuele projectie/wijnproeven.

Ligging: 20 km van de Stad Luxembourg

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese