Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnbouw dynamisme in Heuvelland (België)

Gepost op 19/09/2011 om 19:22 door Carl in de rubriek algemeen.

Wanneer men de passie aanvoelt, dan moet men zijn hart volgen : wijnbouwer worden. Zo is het allemaal begonnen in 1991 voor Peter Vandamme uit Menen. Een beroepsactiviteit van een intensieve arbeid , het jaar rond, met zijn druivenstokken , en uiteindelijk de wijnen. Zijn keuze viel , voor de productie van bio-natuurlijke wijnen, in de regio Heuvellland, in West Vlaanderen.

Testwijngaard

De eerste aanplanting gebeurde met zo'n 100 wijnstokken in de omgeving van DE KOUTER , een tweede testwijngaard ' OVERWEG 38 ' in Menen. Vele wingerdsoorten passeerden daar de revue. De klassieke 'Vitis Vinefera's ' hebben we met pijn in het hart toch allemaal gerooid. Teveel chemische spuitmiddelen moesten hen immers gezond houden. Uiteindelijk zijn enkel de moderne schimmelresistente kruisingen (neuzüchtungen ) gebleven.

Een rijkdom van ervaringen

Niet bij de pakken blijven zitten , indien men geen voldoening krijgt, terug hergebinnen, een nieuwe wijngaard oprichten in ' Loker ' , wijngebied erkend als GOB Heuvelland. De boreling kreeg de naam ' Klein Rijselhoek ' een inspiratie uit de archieven van het kadaster.


Bio dynamisme

Voor de uiteindelijke keuze viel Peter Vandamme voor Duitse schimmelrestistente rassen : Regent en Cabernet Cortis. Minimaal gebruik maken van bestrijdingsmiddelen , extra manuele arbeid, het luchtig houden van de loofband , onkruid wieden. Milieuvriendelijk , rijmt niet altijd met grootschaligheid, en het loont de moeite van de biodiversiteit. Dit moeten we wel zeer hoog inschatten, het zal lukken met zo'n dynamisme. Uitkijken naar ' Klein Rijselhoek ' met fenominaal succes.


Grootste wijnregio van België
Naast WIJNGOED Monteberg , Baneberg , Vidaigne , Zilveren Cruys , Entre-deux-Monts , Kouwwakkers , Klein Rijselhoek , is de GOB HEUVELLAND , in West-Vlaanderen , de grootste aanplanting van ons land betreffende wijnbouw. Monteberg is het oudste wijngoed met 15 jaar aanplanting. We blijven deze wijnkelders volgen , - mogelijks met de eerste exportmogelijkheden van de flessen ! Succes in Heuvelland !

www.natuurwijnenpetervandamme.net
Natuurwijnen Peter Vandamme
Hogeweg 368
8930 Menen


DECA Sept 2011

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese