Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een goede uitleg over ' Botritis cinerea '

Gepost op 30/11/2009 om 15:58 door Carl in de rubriek algemeen.

We hopen niet te schrikken, van deze vreemde hoofding, dewelke een zoete wijn gaat opleveren.

Geen ander wijnstijl, heeft zo'n opvolging nodig , als het vervaardigen van zoete wijnen. Het meest schitterende bewijs is het beroemde Château d'Yquem rond Sauternes en Barsac.

Eindeloos geduld is noodzakelijk met selectieve late oogsten in verschillende beurten. Kennis en ervaring, uitkijken en nadenken om de juiste beslissingen te nemen, want weersomstandigheden kunnen veel roet en onheil dwarsbomen.

Voor de gemeenten Sauternes, Barsac, Bommes, Fargues, Preignac is het een 'schimmelgeschenk' uit de hemel. De optimistische voorstelling is echter van andere aard. Alles moet je voorstellen : tros per tros, zelfs bes per bes, tussen goudgele bessen, rotte en gekonfijte.

De druiven rijpen, nevel s'ochtends en overdag zonnig en warm stimuleren de verdamping van het sap doorheen de druivenschil. Stillaan gaat de 'sporeplant' , Botritis cinerea zijn werk gaan doen, zodat de bessen van purper tot chocoladebruin worden, dewelke straks nodig zullen zijn om te plukken als rozijntjes.

Het 'Gods' geschenk, moet dan ook verder aandacht hebben, op de geografische terroirs waar het zal gebeuren. De Garonne, Ciron, met kleine nevenbeekjes lopen dwars door de wijngaarden en zorgen hier voor uitzonderlijke verdampingseffecten zodat 's mogens een dichte nevel ontstaat, van de reeds vroeger opgewarmde dag. De verspreiding van de schimmel is dan ook de grote weldoener, in dit merkwaardig afloop.

Dit artikel bevat suikers

Barsac , heeft er nog een voordeel bij, met muurtjes te zijn afgebakend. Deze zijn destijds opgetrokken door de bij de hand liggende kalkstenen. Kalk, klei , rood zand zijn dan ook de idealen voor de beste mineralen, in het vocht te krijgen.

Platte keien, zand, kiezel zijn dan andere waarden, in de omliggende gemeenten, waar nu ook diversiteit van geuren, smaken, zal te ontdekken vallen.

De gepaste druivenstokken, zijn dan nog een grote noodzakelijkheid, en zijn de grote spelers van dit gebeuren : Sémillon, Sauvignon, en Muscadelle
Een groot nadeel is er echter terug te vinden, dat deze producties niet groot zijn. Toegelaten rendementen zijn 25 hl/ha , waar werkelijk zal men 16-20 hl halen. Het zwarte goud blinkt niet altijd, en dit zal o.a. de grote kostprijzen bepalen.

Het halen van de alcoholgehalte , 12,5 % is normaal gezien géén probleem. Bij mindere oogsten, is het toevoegen van 2 % suiker bij discreet toegestaan. We knijpen hier de ogen dicht, wie hier de beste wijnbouwers zijn geworden. Het geheim zal wel, in alle stilte een bewaring krijgen. Laat ik dit echt voor U, Geachte wijntaster, wijnblogger, een bedenking worden, wat de natuur deed, waarom verknoeien ?

Laat het alles , een goed einde krijgen. Wat wag je verwachten van dit alles bij het dessert programma ?

Een neus van toetsen gekonfijte perzik, gedroogd fruit, citrusvruchten, zachte kruiden, een zweem van amperhoning, vanillegeuren, rozijnenconfituur, amandel, bloemen, getoaste accenten, linde, exotisch fruit, vijgen en abrikoos, krenten, bijenwas, hars, botercaramel, acaciahoning, nootjes en balsamico voor de liefhebbers. En ...veel van deze opnoemingen zullen ook in de mond terechtkomen.


Mag het proeven van deze wereld prachtige wijnstijl, een moment van natuur-wijnbouwers activiteiten en héérlijkheid opleveren.

DECA DEC 2009

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese