Luxemburg : feestelijk vieren met een ware kunst ! Gepost op 14/11/2013 om 15:30 door Carl in de rubriek algemeen. Voor onze voorstellen van wijnlanden, die tot een volledig gamma aanbieden voor een culinaire belevenis behoort ook de regio Luxemburg met hun Moezelwijnen. 2000 jaar verbouwen ze wijnen en hebben de knowhow 1234 km2 wijngaarden. Het 6 de kleinste land ter wereld en het enige Groot-Hertogdom kan wel veel trotsheid aanbieden. Ik bezocht nog deze zomer de verblijfplaats van de gezagdragers (tijdens hun vakantieperiode) met het kasteel in Luxemburg-stad : rijkdom en souveniers van eeuwen terug stralen hun herkomst. Drie jaar studie heb ik erop zitten , om te ontdekken dat ze 45 GOUDEN medailles veroveren met hun wijnen in de wereld. Geen enkele kelder, wijnbouwer, cooperatieve is vergeten geweest - het persoonlijk vertrouwen bij onze ontvangst is dan ook groot geworden.Wij hebben dan ook onze beste pen gebruikt om dit te vertalen. Binnenkort komt alles gebundeld in een kleurrijk informatieve boekbinderij en een uitgave : WIJNTON.BE Dank aan de bevolking, hotelwezen, restaurants, kelders .....Geniet mede ....binnenkort meer over onze eerste wijnboek.
Keurmerk van rassen en wijnen
François Cluzet , een Franse auteur met faam stuurde de wereld rond : de kwaliteit van wijn meet ik met plezier en dit is voor Luxemburg. Charles De Gaule , wonende in de Aube (Champagne) kon niet wegsteken dat Luxemburg een paradijs van wijnen bezat. In 1935 bij de oprichting van het label 'MARQUE NATIONALE' en daaropvolgend het etiket Apppellation Contrôlée wilden ze verhinderen dat vreemde - of buitenlandse druiven hun terroir verstoorden. Hun wetgeving verstrengde nog met een verplichting van oogsten en vinificatie binnen het wijngebied Luxemburg. In 1959 was er een echte structuur geboren met de benaming 'VIN CLASSE' , Premier Cru, Grand Cru. Voor de laatste benaming moet je wel grote papieren bezitten en ongeacht de rijkdom en faam is dit van geen waarde.
In 1991 krijgen de Crémants de erkenning om verschillende blends met verschillende rassen te introduceren. Het gebruik van inox kuipen , hiëgenische wanden waar het sap binnenkomt , technische vinificaties , de wetgeving van de VENDAGES VERTES of het wegsnijden van onrijpe trossen en laag rendement hoort erbij. Ook het rijpingsproces op eikenhouten vaten zijn voor oenologen een laatste controle. We denken dat wij duidelijk zijn , en vergeet niet de voortdurende controles die plaatsgrijpen. Luxemburg wil naam en faam ! Hun wijnen fonkelen, en indien jullie onze raadgevingen volgen, alles klopt !
De rassen in uw glas
Riesling, Pinot Blanc , Pinot Gris, Auxerrois, Rivaner, Elbling, Chardonnay , Gewürztraminer , Pinot Noir -de witte wijnen spiegelen het waterkleur van zuiverheid van de Moezel. Vooral mineralen, kalk, geel zandsteeen en alle structuren binden een schitterende wijn.
Riesling : ontdek de fijne structuren en aroma's die 14 kwaliteiten bevatten en kunnen opleveren zoals : citrus , abrikoos, appelen peer, mirabelle, perzik , exotisch fruit, kruiden, eucalyphus, bloesems (vlier en orange) zijn deze wijnen de duurste vissoorten niet waard ?
Pinot Noir: hun klimaat en de rustige levenswijze van de stokken - complexiteit en tannines - ze leveren een mooi visitekaartje. Geen geforceerde smaak, men smaakt wat de wortels hebben gelikt aan de bodem en Moezelgrondwater. Franboos, bosaardbei, cassis, kersen soorten, klein fruit (aalbes) , netelige braam.
Pinot Blanc : persoonlijk ervaar ik dit ras als een zuivere vorm van een hoogstaande kwaliteit, waar vissoorten mee spartelen van culinaire hoogstandjes. Het is geen Chardonnais-ras , geen Sauvignon , maar een Pinot Blanc van de grote familie met zuiverheid in zijn genen. Pinot Blanc heeft genoeg aan zichzelf : frisheid , soepelheid ! Parfums van ananas , citrus, kweepeer, groene appel, witte bloemen en de vele nuances van bijenwas , menthol en wat dacht je van een rond fragipanetaartje ! Klopt het ? Jazeker !
Pinot Gris : zet hem op tafel, ogen dicht en tip subtiel : aromatisch zacht en compenseert het zware gevoel van traditionele keukens. De topper aanzie ik als een levenspartner van gezellig samenzijn met wijnen in familie of groep. Verstuiver van gele perzik, peer, acacia, toast, rijp fruit , mango, kweepeer en als de Chinese schotels in de omgeving zijn ....geniet ervan! Lichte grijze peper en dit kan zo boeiend zijn.
Gewurztraminer: het ras heeft niet zo'n akelige etiket van naam verdiend : sterk geparfumeerd en brengt rozenwater in de mond. Foie gras , zoet brood , kaas en dessert daar hoort hij thuis. Elegantie , finesse en een evenwicht met restsuikers ,zuurgraad en alcohol. Le moment surprême met slagroom en de aroma's : lychee, meloen, peer, gekonfijt fruit, zoethout, honing ......
Auxerrois: kan gerookt overkomen , maar bezit een rustiek karakter en weelderigheid voor een gerecht. Zachtheid , lichte aciditeit , zuiverheid . Vooral peul , bonen , groene groenten en de eenvoud van stukken vlees rood of wit (gevogelte). Gerookte ham , klassieke schotels en dan is het ontdekken: gele brem , menthol , acacia , linde , witte bloemen die er vanzelf bijkomen.
Rivaner: mag ik dit ras beschrijven als een juweelontwerper ? Mogelijks gaat u met mijn idee vreemd toekijken , maar het antwoord is voor zijn lage pretentie en gebruik voor een dagelijkse wijn maar verfijning : froraal bouquet en zijn karakters gewoonweg goed ! Rivaner bezit goede voorvaders met een kruising van Riesling en Sylvaner of Müller-Thurgau en dit is al een predicaat voor : muskaat , wijnperzik, appel, abrikoos en lychee in de neus en/of in de mond. En wat blijkt ? Bijna altijd aanwezig op een Luxemburgse trouwfeest met avondgenodigden en een culinair bord : hameschier of ham met frieten en scharlotten (specialiteit uien).Swiebels is ook goed. Puristen zeggen dat het doodzonde is als saus te gebruiken. Rivaner mag zelf met uw beste Riedelglas - kan je ons nog vinden voor een eerlijke beschrijving ?
Chardonnay : voor eens zullen we kort zijn voor het wereldberoemd ras overal aanwezig : jong als groene appeltjes tot zijn vettigheid , grgrilde noten, boter , amandelen. Zoetwatervis, gestoomde snoekbaars en niet te vergeten de Crémants . We laten echt de andere rassen eens in de kijker staan, maar dit is een keuze van ons.
Elbling: het lelijk eendje en alle kwaadsprekerij van dit ras ! Was het niet vroeger een erfgoed van de middeleeuwen , de basis van hedonistische levensstijl? Van snobisme tot sociale wijn gedegradeerd, dit is wel erg! Wat is er mis met gefrituurde vis en een kwartlitertje van deze wijn aan een frietkraam ? Of doodgewoon in uw bord en een variatie van slaatjes - coq au vin met de druifjes erbij en een pepersaus of neen de wittesaus van de Elbling. Elbling is een wijndruif die zich gulzig laan drinken als bron van plezier en zelfs tot inspiratie met volgende aroma's : granaatappel , kruisbes, amandelen en een rode lampionplant of wetenschappelijke naam 'fysalis' . Dat we 'Bachus' zalig zijn , is nu het woord aan jullie. Genieten van Luxemburg.
En niet te vergeten: hun indrukwekkende Crémants, geen wijnland maakt er zoveel !
Eindredactie, samenstelling DECA Nov 2013 nadruk en gebruik verboden. © |