Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De schuimers uit de Jura

Gepost op 14/02/2010 om 17:33 door Carl in de rubriek algemeen.

De Jura tussen Zwitserland en Bourgondië, een palet van unieke landschappen en kleuren. Hier hebben de mensen van oudsher voordeel weten te trekken uit een contrastrijke streek.

Met talent en volharding temden ze de woeste bergnatuur met het strengste klimaat.

Dit gebergte van mergel en kalksteen gaf zijn naam niet alleen aan een geologische tijdperk, maar ook aan tal van karakteristieke wijnen die bij de wijnkenner hoge ogen gooien.

De grootste onder de kleine wijnstreken


Door het departement van de Jura loopt van noord tot zuid een strook van 80 klm. langs de rand van de hoogvlakten. Er zijn vier streekgebonden AOC's , vijf druivenrassen : Chardonnay, Poulsard, Savagnin, Trousseau en Pinot Noir.


Arbois, Poligny , Château-Chalon zijn er de beroemde steden. Pasteur is dan ook 'kind ' van het 'Bon Pay' en was de vader van de moderne oenologie, geboren in 1822 in Dole, en als geleerde bestudeerde hij de gistingen, theorie van de gist en in zijn eigen wijngaard in Arbois kan men nog in het plaatselijk museum zijn werken nakijken.

Crémant du Jura een naam van formaat

Als beloning voor de lange traditie van lokale wijnen, werd in 1955 de benaming Crémant du Jura officieel erkend. Hij wordt hoofdzakelijk geproduceerd met Chardonnay , Poulsard en Pinot Noir , volgens strenge regels als zijn neven uit de Champagne. Een mousserende wijn met finesse en een zeldzaam elegantie die garant staat voor een feestelijk moment met familie en vrienden. Verkrijgbaar in brut, demi-sec wit of rosé .

Het proeven : de aroma's zullen duidelijk naar appel , zoet broodje en duidelijke hazelnoot gaan .

Kan zowel als aperitief , dessert of tijdens de volledige maaltijd worden gedegusteerd.

DECA FEB 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese