Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kan een wijnfles met een schroefdop, een kurksmaak bezitten ?

Gepost op 07/09/2015 om 17:49 door Carl in de rubriek algemeen.

De opmars van schroefdoppen is groot geworden, eveneens in Oostenrijk, en Europese landen. Maar de vraag blijft, kan ook de wijn een slechte kurksmaak bezitten ?

Spijtig genoeg wel zo blijkt. Al hangt het er vanaf hoe strikt je de term 'kurksmaak' stelt.

In tegenstelling tot het algemeen geloof kan een wijn die afgesloten is met een schroefdop wel degelijk gevoelig zijn voor het soort beschimmelde aroma’s die men vaak associeert met een kurksmaak.

De belangrijkste oorzaak van een 'kurksmaak' is een willekeurig voorkomende chemische stof 2.4.6 – Trichloroanisole of TCA genaamd. Het ontstaat wanneer een schimmel van natuurlijke kurkschors in contact komt met chloor.

Dit kan voorkomen tijdens het bleken of wanneer regenwater sijpelt in de stapels kurk schors die in de zon liggen te drogen.
Het is een krachtig iets, en jammer genoeg totaal onzichtbaar voor het oog.

De schatting gaat dat TCA 2 tot 3 flessen op 100 beïnvloedt. Men durft zelfs te stellen dat dit enkel het topje van de ijsberg zou zijn.
Zelfs zeer lage concentraties, die nauwelijks detecteerbaar zijn kunnen een wijn beroven van zijn fruitig karakter.
Kurksmaak is een echte plaag en een van de hoofdredenen dat veel wijnboeren overschakelen op schroefdoppen.

Maar men heeft andere, vergelijkbare schimmel verontreinigingen die nauw verwant zijn aan TCA ontdekt in wijn. Een ervan is 2, 4, 6-tribromoanisole, of TBA, deze werd gelinkt aan bepaalde fungiciden en houtconserveringsmiddelen die men vaak gebruikt in de verpakkingsindustrie. TBA kan zich vestigen op verschillende materialen zoals houten vaten, kelder muren, Styrofoam en houten pallets. Van hieruit kan het migreren naar polyethyleen folie, een plastic die men vaak gebruikt als liner in schroefdoppen.

Een fles wijn afgesloten met een schroefdop kan dus wel degelijk een kurksmaak hebben.
Over het algemeen kan je wel stellen dat de kans op kurksmaak veel kleiner is wanneer men de fles afsluit met een schroefdop versus een fles afsluiten met een kurk.

Een schroefdop heeft dus echt wel zijn voordeel.


Deca Sept. 2015

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese