Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijntaal spreken ! (1)

Gepost op 11/04/2009 om 09:07 door Carl in de rubriek algemeen.

In alle landen, waar wijnen verbouwd worden, gebruikt men veel woordenlijsten, met echte wijntaal. We voegen hierbij, prettige uitleg, alles eens goed uit te leggen. Daar gaan we .....

A.O.C.: Appellation d' Origine Contrôlée: Hoogste kwaliteitsvorm van de Franse kwaliteitswijn, gecrëeerd door de Franse autoriteiten (I.N.A.O.) om de oorsprong van de wijn te waarborgen. Ondergeschikt, van een A.O.C. staan tafel-landwijnen. De A.O.C. regels waarborgen: - productiegebieden-druivenvarieteiten-suikergehalte-alcohol-minimum opbrengst per ha-snoeivormen-wijnbereidingen, enz...

ASEMBLAGE: mengen van wijnen van verschillende druivensoorten.

Barrique: ollllaa een wijnton, onze zuster Franse web site, eveneens een 225 liter ton in Bordeaux, 228 liter voor Muscadet, 232 liter in Anjou en Touraine.

Barrica: a la Espanola, onze Spaanse zuster web site, voor WIJNTON in Spanje. Een Spaanse wijnton bevat gewoonlijk 225 liter.

Blanc-de-blancs: witte wijnen uitsluitend gemaakt met witte wijnen bvb Chardonnay. Op een fles uit Champagne dikwijls terug te vinden.

Blancs-de-noir: witte wijn gemaakt uit blauwe druiven.
Eveneens dikwijls op te merken op een etiket van een fles Champagne. (Fr)

Coopératieve: verzameling van wijnbouwers, die in groep wijnen maken. De winstverdeling gaat dan ook, in gelijke verdeling, of naar de regels van de organisatie. Steeds op een etiket op te merken.

Chaptalisatie: techniek van het toevoegen van suiker voor de gisting, om een hoger alcoholgehalte te bekomen. In vele landen verboden.

Bodega: Spaanse wijnwinkel, kelder waar wijn rijpt, zowel bovengronds of kelder.

Tot binnenkort.....

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese