Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt ' het fruitig nieuws van de wereld '

Gepost op 28/02/2012 om 19:02 door Carl in de rubriek algemeen.

*Champagne : Het wijndorp is zowel te vinden, in de Rhône regio of in Zwitserland - stel je voor ! Grappig ze mogen op het etiket de naam niet gebruiken - dan maar ' LIBRE- CHAMP ' zeggen de Zwitsers.

* Vergis u niet met een Griekse Cava aan te kopen - of tochwel , je zal er op een fust gerijpte rode of witte stille wijn kunnen genieten, bubbels zijn er niet bij.


* Meedoen aan wedstrijden is steeds verraderlijk bvb in welk terroir kan je de beroemde Château Musar vinden ? Vul dan in LIBANON !

* 2010 is terug een moeilijk jaar in de Champagne regio - veel stortbuien zijn er geweest in de twee bijzonderste rijpings zomermaanden. Vele Pinot Noir oogsten zijn verloren gegaan , Chardonnay deed het beter - cuvées met uitsluitend witte druiven ( blanc -de blancs ) zijn dus beter. Wil je echt een goede vinden , dan raden wij aan in AVIZE te gaan zoeken, succes !
* Een specialiteit uit de Jura , moet je eens proeven : VIN JAUNE - Arbois de hoofdstad zal je dit zekerlijk vinden.

* Een barrique bevat steeds 225 liter wijn of Cognac

* We hopen dat de juridische strijd van de classificatie St- Emillion stopt. We volgen de nieuwe richtlijnen van de I.N.A.O. , die dit jaar de uitspraak zal bezorgen. De prijzen gaan naar de titel wie krijgt een : Premier Grand Cru of Grand Cru Classé . Zal vervolgen.

* Op wijn vakantie ? Een grote aanrader : Bordeaux regio Pessac Léognan , deze wijnregio bezit indrukwekkende kastelen , bezoek eens Haut- Bailly bvb met aan het roer de Vlaamse Mevouw Sanders , eigenaar van het kasteel is wel een Amerikaanse Bankier. Brengen indrukwekkende rode wijnen voor. Ook Château de Rochemorin is er nog zo één , of Chateau La Louviére. Zowel wit of rood is hier te vinden.* Adega is een wijnkelder of bedrijf in Portugal , ook kan men dikwijls Quinta da ... terugvinden .

* De grote jaarlijkse wijnbeurs in Italië gaat door in April ' VINITALY ' hier moet je in VERONA zijn.


* Arvine is een Zwitserse druif uit Valais , zowel droog of in zoete fles te vinden. Ongeveer 155 ha er er nog van deze stokoude druiverras te vinden. Maakt bijzonder mooie zuren, én dit is een lange rijpheid of bewaring !


* Vinolock is een glazen stopsel - meer binnenkort hierover op uw vertrouwde wijnstek/blog .

Wijnstokken kunnen tot 140 meter diep met hun wortels gaan, olie-mineralen lusten wijnwortels niet.

* Kipeieren koken in rode Bourgogne (oeufs en meurette ) het bestaat echt - of dit beter is op zijn Vlaams met boter weten we niet.


* Salta (Noord Argentinië vinden we de hoogst gelegen wijngaard ter wereld met 3015 meter. En nu we toch in Argentinië zitten : o.a. de Colruyt group brengt een schitterende kwaliteitsvolle wijn op de markt met druivenstok 'Petit Verdot' (ook in Bordeaux nog te vinden ) TRUMPETER 2010 komt uit Tupungato Valley (Mendoza) , deze zwartrode wijn zal u verrukkelijke chocolade, confituur , braambes en zachte tannines bezorgen , lage kostprijs.

*De Colruytgroep o.a de wijnbottelarij bestaat 75 jaar ! Proficiat ! Een hoofdthema hieraan zal verschijnen - uitkijken alvast !

*De Belgen zijn nu ook voor het eerst WERELDKAMPIOEN Cava verbruikers , goed voor 23,2 miljoen flessen of 10 % meer van in 2010 , reken ook dat de flessen van onze landgenoten op reis niet zijn geteld - men zegt zo'n 3 miljoen. In de USA is dat 17,3 miljoen. De Spanjaarden hebben genoeg met 87,3 miljoen flessen - maar per hoofd is dat minder dan de Belgen- eveneens voor Duitsland 40,36 miljoen en Groot-Brittannië 31,95 miljoen. Wij danken Consejo Regulador del Cava hiervoor. .* En nog dit : voor de voetballiefhebbers én wijntasters - stervoetballer Lionel Messi gaat een wijn vernoemen naar zijn voornaam , die zal 'LEO' heten, tevens is dit een eerbetoon en ondersteuning aan zijn stichting , die hij in 2007 oprichte : Leo Messi Foundation. Deze organisatie richt zich op kansarme kinderen en jongeren. De wijn zal gemaakt worden, door een van de belangrijksre wijnhuizen uit Argentinië : Valentin Bianchi . We mogen dit verwachten eind April 2012 , zal ook uitgevoerd worden naar andere landen.


*Ribolla Gialla is een druivenras te vinden in de heuvels van Italië - ook de grenszones van Slovenië is hij te vinden.

* In Nederland proefde men de beste kreeftwijn ( blind ) , de uitslag was Condrieu met viognier ! Goed zo jongens - 100 % akkoord doch prijzig (minstens 25 euro) . Mag zekerlijk - ook een Chablis komt een aanmerking .

*Peeters (Vlaams Minister) zal de Vlaamse wijn promoten, een werkgroep oprichten, om zo de noden van de Vlaamse wijnbouwsector beter aan te pakken. Dat liet hij alvast weten op de rondetafelgesprek met de Vlaamse wijnbouwers. Doel is ook om een geïntegreerd beleid te voeren, zodat Vlaamse wijnen beter gepromoot worden. De uitnodiging kwam van de Heer Vlaminckx uit de beroemde Meerdael. Nu nog afwachten wat beloftes inhouden.

* VRT journalist en coryfee Alain Coninckx ( Zevende dag) heeft nu ook voor het eerst een wijnboek : Alles wat je zou moeten weten over wijn. Kostprijs 19.55 euro uitgegeven bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts .

* Uitkijken naar ons ijzersterk thema over GRIEKENLAND. Wij denken bijna de wereld rond te zijn met WIJNTON.BE toch uniek !

DECA Feb 2012 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese