Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een keuze wijnen bij herfst - terrines en wildschotels

Gepost op 22/11/2009 om 11:51 door Carl in de rubriek algemeen.

Sombere dagen, culinaire gerechten, herfsttijd !
Wij Bourgondiërs, hebben toch , in ons landje , de bijzondere mogelijkheden, om het seizoengebonden feestelijk op tafel aan te bieden. Ook de passende wijnen, kunnen we nu eens aanbieden, met een gigantische ervaring van een volle doeltreffendheid.

Laat alvast, de jagers met pluimhoed met groene jekkers, en jachtgeweer, veiligheidshalve hun werk doen, naar wild pluimvee, en goede stukjes vlees . Het passend wijntje met nu echt zijn recht verdienen, en zal dit mogelijks iets meer kosten, de charme zal dit duidelijk vertalen.

Kan ik echt jullie eens laten watertanden ? Witloof op zijn Brabants , bosduif , ree met rood fruit of veenbessen, of een rijpe peer, stoofpotje van everzwijn , wildragout, een wild konijn, fazant, hindefilet , rosbief of osso buco , reebok , en de terrines of herfstschotels met paté met korst, foie gras en kazen : munster, roquefort, blauwgeaderde kazen.

RODE WIJNEN

Gevrey - Chambertin A.C. 2005

Deze pinot noir is een uitstekende begeleider van wild konijn, fazant op zijn Brabants. Neem alvast een goede oogstjaar, zodat je de intense , schitteringen met amper evolutie kunt waarnemen. ( veroudering kan je merken met een bruin-okerkleurge schittering) . Daarna mag je wel de gebrande koffiebonen, kreupelhout en champignons waarnemen. Deze wijnen kunnen eveneens iets dierlijks weergeven , voorzichtighalve wijzen we naar de richting pels, maar laat dit de pret niet bederven , de fruitige aroma's zal je nog tegoed hebben . ( zwarte bes en kersen ) , soms een snuifje peper.

In de mond zal de fruitige start niet ontbreken, klein rood fruit, en laat de finesse zijn krachten tonen. Kruiden, goed gesmolten hout en soepele tannines zullen harmonieus, een lange finale bezorgen.


SANTENAY 2005

Bourgondië, blijft een ideale wijn, ook bij pluimwild.
Laat echt deze Santenay meegenieten, vol charmes. Zijn kersrode kleur zal pronken met intensiteit. Vergeten we niet , dat we op wereldvlak zitten met hoge kwaliteit , qua terroir en weersomstandigheden , en uiteraard de Pinot Noir en dit in de Côte-d'Or.

Een getypeerde neus van rood fruit ( kersen, hun pitten, framboos, zal je verleiden met frisheid.

In de mond zal het verleidingsspel verder gaan : soepelheid, fruitigheid, levendig en goed rijp ( neem alvast een 4-5 jarige fles in aanmerking). Ontdek aciditeit, en gewichtige tannines, en ontdek de perfecte rijping van een oogstjaar ! Het zal verrukkelijk lekker zijn !


GIGONDAS A.C.

Rhône , is echte aanrader , en mag het eveneens richting Vacqueras , Chateauneuf-du-Pâpe gaan, dan zal uw stoofpotje, everzwijn, wildragout en pelswild er wel bij varen.

Ze hebben hun beste terroirs van kalk-en kleibodem , en hierbij hun beste druivenstokken : Grenache, Syrah, en Mourvèdre , krachtige siroop dewelke de richting donkerrood/ zwarte violette tonen zal weerspiegelen .

Persoonlijk zie ik het liefst met een grote hoeveelheid Grenache, en met een gedeelte minderheid van Syrah en mourvèdre, zodat de kruidigheid samen met de wijn evenwichtig samensmelt.

Een rijke neus van concentratie fruitige aroma's in de richting van braam, bosbes en getoaste toetsen, op een ondertoon van kruiden (!) .

Gebrandheid, zoethout en viooltjes zijn normale weergaven van een goede GIGONDAS , en ook hier moet het bosgeuren , het allemaal zo lekker in de mond brengen.

Krachtig, fors, grote hap fruitigheid is deze potige wijn , bij uw culinaire hapjes.

Mag ik echt aanraden, de wijn vooraf in karaf te laten ademen?


Een tweede hint : A.C. Saint-Joseph (Rhône) met wel een oude Syrahsoort gelijke druivenstok : SERINE (!) . Bosduif , ree en uiteraard met de nodige peren en veenbessen. Een minder dure aankoopsprijs , maar niet te onderschatten. Raadpleeg zekerlijk een goed oogstjaar, want Saint-Joseph kan slap voorkomen.


Andere streken , smaken :

D.O.C. Rioja en neem een Gran Reserva (Spanje)

I.G.T. Toscana (Italië) en hier gaat uw osso buco wonderlijk bijvaren.

A.C. Corbières voor everzwijn, reebok , kazen .


Witte wijnen

A.C. Sauternes voor foie gras, exotische fruitsalades, perentaart


Gewurztraminer A.C. Alsace : wildterrines , paté met korst , foie gras en kazen ( blauwgeaderde) .

Veel snoepgenot toegewenst !

DECA Nov '09

Surf ook ons fruitdessert ! Nog méér wijnen te ontdekken? Onze proefnotities , klik op een vrije keuze , en ....veel leesgenot !


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese