Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Leren proeven van witte wijnen! (kijken)

Gepost op 15/02/2009 om 12:06 door Carl in de rubriek algemeen.

Het leren proeven, van witte wijnen, géén gemakkelijke klus? Met echt, een éénvoudige uitleg, proberen we het uit te leggen. Voor rode/rosé wijnen gelden natuurlijk andere waarden. Daarvoor hebben we, andere tip's, voor binnenkort.

Neem een A.O.C. glas, zoals de voorstelling op onze site. Spoel deze goed, met gewoon water, en droog goed af, met een zuivere handdoek.

Schenk Uw glas 1/4 vol met een wit wijntje, kort gekoeld in Uw frigo:

Een witte ondergrond, heldere plaats, (veel licht) of een wit blad papier kan Uw ontdekkingen groot maken. Natuurlijk ALTIJD in een rookvrije ruimte! (straks voor het ruiken)!

Neem Uw glas schuin vast met het wijntje, en daar gaan we... kijken!
Nog niet walsen of ronddraaien , of ruiken, dat zal verder besproken worden.

Helderheid: zo belangrijk!
Is dit wit wijntje: briljant, helder, gewoon, mistig, troebel of ongefilterd? Voor de eerste drie hebben we echt een goed resultaat, de andere drie bewijzen, een andere goedanigheid.

Kleur: Zien we in de wijnspiegel, een: bleekgele, groengele, citroengele, witgele, strogele, goudgele, ambergele, oranjegele, bruingele kleur? De evolutie zal duidelijk merkbaar zijn d.w.z. voor jonge wijnen, nog geen volle rijpheid, oudere wijnen gaan natuurlijke minder fraaie kleuren afgeven, die wel het opsnoepen dringend vragen of helaas!

Iintensiteit: Diep, gematigd, licht-matig.

Viscositeit: Dik, fijn, normaal, parelend, schuimend, tranen (de alcohol die kleeft aan Uw glas). Wanneer Uw 'wit' wijntje ook stille wijn genoemd (indien het niet gaat over Champagnes, Crémants, schuimwijnen)... toch gaat parelen, dan spreekt men van: nagisten ! Is dit slecht? Neen!
Is dit goed? Neen, het is nog niet afgewerkt, in het gistingproces. Is dit nog proefbaar? Ja, hoor, wacht even, en het zal stilletjes uitdoven. Vergelijk dit een beetje met een biertje van hoge gisting, nagistingen in de fles!

Gaat Uw wit wijntje schuimen, dat moeten we het echt niet als aanvaardbaar kwalificeren. Uiterst zeldzaam.


VOLGENDE KEER: Witte wijnen RUIKEN!
geurgroepen, zuiverheid, finesse en na het walsen?

Succes! Vragen? laat los...!

Lees ook: Leren proeven met Wijnton.be (kijken)

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese