Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt : het snelste en beste nieuws voor de wijnliefhebber

Gepost op 24/09/2013 om 23:34 door Carl in de rubriek algemeen.

Keuring van de Beste Belgische wijnen : PROCIFIAT AAN ALLE WIJNBOUWERS! In totaal werden maar liefst 60 wijnen ingezonden, waarvan 16 schuimwijnen, 28 witte en 16 rode wijnen. Ook de pers was massaal aanwezig.

Voor alle volledigheid zetten we alle medaillewinnaars nog even op een rijtje. Veel van deze wijnen zijn ook individueel te verkrijgen in onze webshop.
Gouden medailles:

Schuimwijnen :
- Pietershof - Crémant de Crindael
- Vignoble des Agaises - Ruffus Blanc de Blancs
- Vignoble des Agaises - Ruffus Brut Sauvage
- Schorpion - Chardonnay Brut
- Schorpion - Zwart Brut
- Entre-Deux-Monts - Wiscoutre
- Schorpion - Goud Brut

Witte wijnen:
- Château Bon Baron - Chardonnay
- Clos d'Opleeuw - Chardonnay
- Waes - Waes Wit
- Aldeneyck - Pinot Gris Barrique
- Hoenshof - Chardonnay/Wurzer

Rode wijnen:
- Château Bon Baron - Pinot Noir
- Domein Uylenbergher

Zilveren Medailles:

Witte wijnen:
- Entre-deux-Monts - Chardonnay
- Domaine du Ry d'Argent - Solaris
- Aldeneyck - Pinot Gris
- Hoenshof - Chardonnay Barrique

Rode Wijnen
- Château Bon Baron - Acolon
- Château Bon Baron - Divo Nanto
- Hoenshof - Cuvée Hoenshof

Al deze wijnen zijn alvast een ontdekking waard.

Vriendelijke groeten,

Jens & Jonas De Maere

www.belgianwines.com

Met Dank !


Heuvelland: Terug 2 prijzen voor het wijndomein -deux-Monts van wijnbouwer Martin Bacquaert voor de selectie 'Beste Belgische wijn'. Zijn schuimwijn 'Wiscoutre' en zijn Chardonnay 2011 zijn in de prijzen gevallen. Gefeliciteerd. 7 schuimwijnen en 2 rode wijnen halen op Belgische grond meer dan 85 % en dit is veel. Naar de gediplomeerde juryleden hebben wij raden naar. Uitkijken naar de cuvée 2013, met een uitstekende zomer en/of nazomer - maar dan zijn we 2 jaar verder.

**** Niet alle wijnbouwers uit België deden mede :

-Niet prestige gebonden /of geen aanschrijven ontvangen

-Zilver Cruys was voor ons op de wijnfeesten met zijn Chardonnay op de wijnfeesten te Kemmel de revelatie. Niet duidelijk of zijn deelname er ook was.

-Wij wijzen erop, dat de wijnbouwers eveneens cuvées maken met een samenstelling : wijndruiven en appel en peer. Dit kan voor ons niet in de definitie : WIJN ! Dat onze appel & peersoorten de beste van de wereld behoren , wil niet zeggen dat wij geen toekomst geven , dan wel in 'Ciders'. Wij veronderstellen dat dit ook niet gebeurd is.Piet Huysentruyt: Piet is terug (naastig) bezig in zijn eigendoms restaurant in het Franse dorp 'Le Vans'. Voor zijn bekendheid met zijn kookprogramma's was zijn restaurant gelegen in Wortegem-Petegem. Dit keer wil hij zijn 1ste Michelin-ster terug in zijn 'Likoké'-vestiging. Er zijn mogelijkheden van 5 tot 9 gangenmenu - prijzen van 70 tot 160 euro/ persoon. Er is zelfs een dessert-hoffelijkheidsmenu om het bord uit te likken. De wijnen van de chef komen natuurlijk uit de omgeving en de plaatselijke streek, waar het restaurant gelegen is : Ardèche (Rhône) - er is ook een grote Franse wijnkaart. Extraatje : tussen het hoofdgerecht wordt er een 'kruiden-Joint' aangestoken , naar de vroegere traditie - myte en beleving.

Wedden wanneer de juryleden komen voor de punten-uitdeling voor de Michelingids : zij een aperitief nemen, zij ook de volledige 9 gangenmenu + aangepaste wijnen kiezen + de kruidenjoint - zij onmiddelijk Piet zullen belonen , en de tel kwijtgeraken ! En wat hebben we geleerd ? Dat Piet goed bezig is - succes alvast !


Vendages: fruitoogst is steeds het allereerste in de Champagne-regio. Wijnstokken hebben dan de beste vruchten met zuren - suikervorming mag er niet zijn.Online-verkoop: opgepast voor de kleine lettertjes bij aankoop van online-wijnen-paket ! 100 % proefwaarde staat er geschreven (van de firma zelf) én ...als het uw verwachting niet voldoet , wordt de kist teruggenomen na betaling en slechts 2 flessen ! Hoezo ! Niet duidelijk wie de terugzending betaald. Neem alvast een verzekering erbij voor flessenbreuk, en hoeveel kost dan een gemiddelde fles ? Wonder kortingen bestaan niet. Niet alle online-winkels werken zo, maar goed uitkijken!

Druivenrassen: Tempranillo & Mazuelo zijn Spaanse blends die graag samengaan. Zoek ze vooral in D.O.C. RIOJA

Portugal : kan je ons 3 Portugese druivenrassen opnoemen? We helpen een beetje : Tinta Roriz, Tinta Câo, Touriga National (samen brengen ze een mooie chocoladetoets) - Tinta Castelâo (pruim karakters) , Touringa Franca, Tinta Barroca, Malvasia Fine, Viosinho, Rabigoto , Moscatel Galego (uit de Douro-streek) . Is het gelukt ? Alicante Bouchet, Aragones, Avarino, Arinto ( druivenrassen uit Vinho-Verde) .

Italië: De Italiaanse wijnbouw , heten ze plaatselijk 'VITICOLTORE' en qua productie zijn ze op nummer twee van de wereld. Al eens hun Pinot Grigio gedegusteerd? Dat is Buon Appetito en Picobello !


Megavino: bestaat dit jaar 15 jaar en gastland is Spanje (Paleis 1 Brussel Expo op de Heysel. Opgelet voor onze thema : de gratis kaarten en de verminderingskaarten !

Openingsuren op 18/10 van 18 tot 23 uur (noturne)

Zaterdag 19/10 van 12 tot 20 uur
Zondag 20/10 van 10 tot 18 uur
Maandag 21/10 van 10 tot 18 uur

Inkomsprijs : 10 euro (degustatieglas inbegrepen).

Gazet van Antwerpen: flessenduel met Frank Van Der Auwera , gaat dit keer in het weekend-magazine 'Cita' door met de Heer Eddy Bruuninckx (havenbaas Antwerpen). Vorige keer was dit met een Californische Zinfandel wijnen.
*Wijnkoopgids 2014 : 300 wijnen onder de 10 euro met bubbels is in aantocht ! Volg onze blog !
-Riojawijnen : Spaanse blends blijven grote ogen trekken met Tempranillo & Graciano : van dit laatste ras is slechts weinig te bespeuren maar zo noodzakelijk! Zwarte peper, mokka, en gebrande pichtachenoten die de tannines en afdronk een elegantie bezorgen. De lange (reserva) houtlageringen vinden wij maar nieks - culinair moet men bijna zwartgebrande stukken van stekelvarkens opdienen. 2010 is een uitstekend jaar geweest voor de regio.

Gadget: Supermarkt Delhaize komt af met een zeer merkwaardige flesvorm 'Cava' uit Peelada - ze kost oook al 11 euro, maar met de 'Brut nature' heb je veel suiker uitgespaard. Noteer : Gran Claustro en met de rezerva (wachttijd) heb je een extraatje voor piepkleine bubbels en een goede fles met fruit.

Flessenoordeel: Onze culinaire-collega Sommelier , wijnschrijver Bruno Verspauwen (DS) , heeft uitgevist dat etiketten op tafel met een gezeldschap een ander oordeel krijgen . Zet op tafel met als etiket : Château ..., Classé , ....of namen zoals Gran Baron , Prestige, en uw tafelgenoten bejubbelen al de fles van voor ze gedugusteerd hebben. Laat iedereen blind proeven , met een slokje en wacht de meningen af. Een mogelijkheid bestaat ook een karaf en later de fles te tonen. Met Château 'Migraine' zal iedereen naar huis gaan , wees daar maar van gerust - Kurt Van Eeghem kan daar van meespreken.


Deca - eigendomsrechten Sept 2013 - nieks mag overgenomen worden voor verspreidingen of copy's voor derden.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese