Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Mouselle wijnen LUXEMBURG een aanrader ?

Gepost op 22/08/2010 om 11:40 door Carl in de rubriek algemeen.

Luxemburg , het land van het goede leven, le pays du bon vivre - Charles Baudelaire , een Franse Auteur (1821-1871) schreef o.a. van het Groothertogdom (Le Grand-Duché de Luxembourg) het volgende .. : Boire du vin, c'est boire du génie. Wijlen President van Frankrijk Charles De Gaule , noemde het klein Natieland , de mooiste tuin, en de allerbeste Moezelwijnen die zijn voorkeur gaven op banketten.

De coverfoto Carole Schlink uit Luxemburg (Rieslingkoningin) dewelke we hebben ontmoet -met binnenkort een intervieuw op de siteblog... we bezorgen een hartelijk exclusief geschenk.

Het is al eeuwenoud, met bewijzen van 2000 jaar dat Moezelwijnen een grote aandacht kregen, 66 % komt België binnen, waarvan 28 % voor de buren in Duitsland , 5 % Frankrijk , en 1 % voor andere landen. Elke Luxemburger neemt er 40 flessen per inwoner voor zijn rekening.

6.444.700 stokken zijn er geplant, herplant,of nog in uitbreiding.


De stijlen gaan hoog naar Auxerrois , Pinot Blanc, en Pinot Gris goed voor 39,50 % , Riesling slechts 12,3 % en dit voor ons een verrassing , het blijft een koningin van de witte druivenstokken, Rivaner (28,5 ) en de Elblink 8,9 % . Pinot Noir (rood) is goed voor 7,4 % , en we knijpen de ogen toe, voor een Oostenrijker Saint Laurent , die in 2004 een start kreeg om het eveneens aan te planten.

De oppervlakte in berekening van 82 klm lang en 57 klm breed van oost naar west , maakt ons een som van 2.586 km2.
Luxemburg is dan ook het 6 de kleinste land , maar een Grand-Duché , akkoord ?

De Crémants zijn een werkelijke aanrader, waaronder o.a. Bernard Massard, 70 % voor België en willen wij echt eerlijk blijven, ik geef ze persoonlijk allemaal een grote pluim. (Zie ons thema een overzicht van de coöperatieven). Onze Nr 1 gaat naar Cave Schlink uit Machtum, een Cave met een zicht . (zie thema) . Graag jullie ontdekkingen, onze dank hiervoor.

Aankoop van Moezelwijnen

Bijna alle handelaars en supermarkten kan je ze vinden. Wij wensen jullie een prettige ontdekking.

Ingang foto coöperatieve Bernard Massard
TELEX VAN WIJNTON.BE

Eerdaags kan je terug genieten van de bijlagen van de krant 'DE MORGEN' op Zaterdag 'DE MORGEN MAGAZINE' & DE TIJD met Sabato , met inbegrip de SABATO spécial , (najaar) een bijbeldik fruitbom met de beste wijnen boven de 15 euro. Europees wijnexpert Frank Van der Auwera , tevens Auteur van de WIJNKOOPGIDS , staat garant hiervoor.Reeds ontdekt ? De tweede bruiloft van Kana ( thema aanraders rechts van onze siteblog ) . Op wijntijd , de siteblog van Frank . Water bij de wijn doen , in Zuid-Afrika , laat horen wie akkoord is hiermede ! We sturen de kaartjes naar Mandela !


*** Ook eens plukken op een Wijndomein ?

Bij het wijndomein Entre-deux-Monts kan het. (Westouter) . Neem snel contact op van deze siteblog. Een gigantische mooie belevenis.

www.entre-deux-monts.be

(zie foto)

copyricht WIJNTON.BE DECA Aug. 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese