Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een goed glas wijn uit de regio : " Menetou-Salon" (loire)

Gepost op 28/07/2014 om 15:28 door Carl in de rubriek algemeen.

Zomertijd - een frisse Loirewijn is in deze warme klimaatomstandigheden steeds meegenomen om te ontdekken. In de omgeving van Pigeny, Soulangs en dicht bij de beroemde regio Sancerre, vinden we de A.O.C. wijnregio Menetou-Salon. Niet zo direct gekend, maar toch vinden wij dit graag eens in de kijker te plaatsen. De wijnboeren kijken natuurlijk op, naar hun buren - toch kunnen ze met hun oppervlakte van 500 ha wedijveren om goede wijnen te maken. 85 % van de zelfstandige wijnboeren verkopen ter plaatse, ofwel bezitten ze een inbreng met de plaatselijke cooperatie. Het belangrijkste werk van bottelen, van de oogst van het voorbije jaar is steeds gade te slaan rond PASEN voor de witte wijnen, in september voor de rode wijnen. Lageringen, lange rijpingen zijn niet voorbehouden, of streven ze na - we kunnen dus besluiten, deze wijnen jong te kunnen degusteren.

Oorsprongsbenaming


Het was het jaar en besluit van 23 januari 1959, toen deze regio de erkenning kreeg van een A.O.C. - of een kwaliteitsmerk. Over het verleden van deze wijngaarden, zijn tal van getuigenissen : de akten van de Heer van MENETOU, die in 1060 meldingen maken van schenkingen van wijnstokken . In 1450, kort voor hij uit de gratie raakte, was Jacques Coeur de belangrijkste wijnbouwer.


Productie en wijnstokken

Voor de productie noteren we 2600 hectoliter wit, 1300 rood, waarvan 80 % voorbehouden is, de rest gebruikt men voor het vervaardigen van rosé stijlen. . De gebruikte rassen zijn veelvuldig Sauvignon Blanc en voor rood Pinot Noir. De meest aangeplante druif in de Loire is Cabernet Franc, en daar wijken ze van af. De derde week van Augustus, kan je al gulzig bij de verschillende kelders, de wijnen leren kennen of ontvangen ze graag proevers. Het is ook de periode van hun plaatselijke wijnfeesten van de in 1966 gestichte " Ordre des Chevaliers du Passiau " met zetel in MENETOU-SALON.


Wat mag je verwachten ?


Voor de rode wijnen, ontdekken wij weinig tannine (s), droge rosé- en witte wijnen en zo zien en proeven we het graag. Verwacht geen diepgaande kleuren van de verschillende stijlen, en dit zal je begrijpen met jonge bottelingen en verkoop. Vooral vegetale- en fruitige geuren, goed geconcentreerde wijnen nemen wij in achting. Aangenaam, fijne finesse , maar niet bombastisch. Culinair zijn lichte visgerechten, zachte vleesgerechten een aanrader. Algemeen hanteren de wijnboeren, geen grote prijsvorken en dit is ook meegenomen. Prettige wijn tastings.


Deca juli 2014 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese